自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

可能好多人同你講冇所謂,但我話你知,好多 band 3 學生,到中學英文都好差,佢地話後悔小學個時呀爸呀媽冇迫佢讀書,太自由,中學已經冇得追。
個小朋友係你嘅,點樣教都係你,如果你 post 上黎求安慰,好多人會安慰你,因為少個競爭對手

大宅

回覆樓主:

小一咋!不要同同學比,同自己比。分数和名次不代表什么,盡左力就得。我小朋友係小二先發力,成績平均8学頭,已滿足。

子爵府

KITTY0328 發表於 17-7-10 21:58
我冇言,我見女已盡力了~不想给她再大壓力~但同學們好强~平均個個9字頭平均分~其實我也辛苦
...

只是小一, 可能係適應期

我覺得平時功課會睇到佢識幾多

初小我覺得要觀察佢考試錯D咩, 睇下佢係識定唔識先, 識就改善答題技巧對成績有幫助
唔識就梗係教識佢.....

成績我認為重要的, 但不是唯一, 都要按小朋友能力決定
, 我會俾佢知道成績名次作用係邊度, 絕對影響升中,

當佢真係一部跑車, 開唔到快咁就要睇下邊度出問題
但如果佢只係一部三輪車, 唔好迫佢有跑車的速度.........

量力而為, 每個小朋友都不同, 先了解自己小朋友係咩材料, 對症下藥, 因材施教, 加油!

伯爵府

青青河邊草 發表於 17-7-11 07:46
咁你之後中學大學如何?

在外國讀無作文呢part

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

75分真係算低,小一差不多係複習返幼稚園所學+另加多一點點,而小朋友平均只反映返吸收到嘅7成,上二年班可能會吃力,要小心留意下邊方面有問題。

侯爵府

我冇言,我見女已盡力了~不想给她再大壓力~但同學們好强~平均個個9字頭平均分~其實我也辛苦
...

其實我想講的是,身為80後的我當年讀小學科科都9x分也未必考第一,小一啲嘢淺高分係好平常的事。到高小分數會開始低返,因為啲嘢係難咗。老師都係提醒下你,叫小朋友加油呀。

禁止發言

回覆樓主:

侯爵府

...

唔好同人比,只要你個女盡力已足夠,分數無得迫,會唔會間學校太強呀,一間好嘅學校老師唔會咁講,最重要是小朋友學得開心,好似我個仔咁,成績唔太好,但係老師從來唔會話佢太差,反而比好多支持佢,叫佢尋找自己的科目學好啲,我個仔都越來越有進步㗎。

珍珠宮

angellate 發表於 17-7-11 22:06
小一至小三係考阿媽勤唔勤力,小四開始先係真正考個學生。。小四開始你想理都理唔到。。所以小一讀書叻個批 ...

好正面分析
幸福肥師奶

子爵府

回覆樓主:

我仔間學校平均分75分排中間,90分果啲係頭十。真係好睇學校出卷程度。我地個家長group從來唔講分數名次,所以都唔知其他人既情況。

子爵府

小一至小三係考阿媽勤唔勤力,小四開始先係真正考個學生。。小四開始你想理都理唔到。。所以小一讀書叻個批 ...

小一至小三好多都未訓醒,唔識讀書。
小四至小六就真係阿媽要發力啦!呈分準備,捉住黎操。好多媽咪係小五六就做FTM,全力準備。中學影響入大學機會,好多媽咪會全力谷。

禁止發言

大宅

7x平均分真係好低!小朋友真係要努力d喇

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

我女两科9字,两科8字平均分都80幾,考90幾名,我都o左咀,其實d 卷佢識,唯有升小二叫佢覆多幾次卷,唔好再衰d 唔小心野

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我朋友只係讀到中二
但佢地2公婆都明白自己唔理個仔
個仔只會重覆佢地讀書唔成條路

所以我朋友好好心機帶個仔周圍上堂比賽

佢仔仔亦明白媽咪苦心,有上進心。

小二上學期考全級20「區內一線小學」

目標下學期跳前幾名

考15

佢做到啦。真係上前左。我朋友雖然話讀到中二,但係我幾肯定佢實際自己得初小程度。
佢從來唔讀唔溫,因為佢媽懶,對佢無要求,佢返學就真係帶個人返學就算。

其實阿媽唔係叻 ,係勤力。

男爵府

小一生75分,真心覺得低。

搵出囡囡問題所在,唔好話佢盡咗力就算,

亦唔好係呀囡面前話辛苦。

如你都覺得辛苦,呀囡又點會有心機讀呢?

如自己真係頂唔順,外判吧,唔好由得佢,成績只會越嚟越差,好難追。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Jameskey 發表於 17-7-11 23:10
小一至小三好多都未訓醒,唔識讀書。
小四至小六就真係阿媽要發力啦!呈分準備,捉住黎操。好多媽咪係小五 ...

不得不認同。

侯爵府

...

除非你學校啲卷好深,如果唔係平均7x應該係算低。不過,小朋友個個唔同,一啲未適應,有啲遲熟啲,慢慢長路,唔開心一陣就收拾心情再嚟過,睇吓可以點樣幫佢啦!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

不得不認同更多。
我小朋友還是初小,佢嘅成績係同我勤唔勤力掛鈎的。

侯爵府

hyngok 發表於 17-7-11 08:14
我仔當年小一名次100/133,我都震晒,知唔迫得,慢慢來,到小5開始進步,全級頭10,有時頭五,所以未到最 ...

可唔可以分享吓慢慢來嘅心得?你應該係有做嘢去幫佢,唔係齋等佢自己慢慢來

首頁

尾頁

跳至