自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

lammmm16 發表於 17-7-12 17:12
ca多數派去康文署?其實有無話做咩部門既ca位會好d ?e.g紀律部隊/教育局..?

我係ACO,都係大學畢業,CA同ACO一入職係冇得揀部門。我做的部門係算細的,冇對巿民位,做內部野,CA多數做RECEPTION或者幫ACO。

珍珠宮

回覆樓主:

康文處大丫麻,但唔少位係俾合約工FILL左先

用戶要求終止服務

Littlecatta2013 發表於 17-7-23 14:33
我係大學畢業後幾年結婚,唔係三大,之後做ACO, 之前做私人公司。
你有冇考ACO? 做ACO啦。或者考其他部門OF ...
之前miss左aco 個application date,所以申請caca冇得升做aco,要自己再考,
而家猶豫緊入左去做ca先再等考aco 定 私人公司做幾年,有機會先考aco
但聽講今年好多ca都去左體育counter返shift賣票

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

政府祗係有job security

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lammmm16 發表於 17-7-12 15:01
我岩岩fresh grad,今日收到政府CA offer,$12,120起薪,但因為唔知派去邊(可能好遠/要返shift)令我有d卻步,:q ...

政府工好悶但穩定, 如果打算繼續進修, 做下先, 反正三年試用期, 慢慢再唸

珍珠宮

lammmm16 發表於 17-7-23 14:40
之前miss左aco 個application date,所以申請caca冇得升做aco,要自己再考,
而家猶豫緊入左去做ca ...

ACO都可能要番SHIFT,同期ACO有人派去乜乜處坐COUNTER做收銀,亦有派去坐OFFICE 95位但要跟巿民CASE,一樣唔好做,佢地坐夠3年自己入紙申請調走。亦有人派去閒位只做FILING。
如果番康記SHIFT佢會盡量派近屋企。

用戶要求終止服務

畀面勳章

lammmm16 發表於 17-7-23 14:40
而家猶豫緊入左去做ca ...

緊係做住私人工先再考aco

男爵府

c9 工 , 冇出息

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

女人做政府工最好,因為以後結婚生B後,工作穩定亦大步分準時收工,五天工作~

可能妳今天視為沒挑戰性的工作 ,但當絲年紀大咗,反而覺得這是穩定而舒服的工作,尤其生了孩子後.........便明白到其中好處了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆樓主

講咁耐,咁多人問
點解樓主唔答人係乜嘢fresh grad 既?
因為唔同地方grad 唔同講法
8 大 u grad 可以考慮出去个試下
下年再考aco or eo/co
Space ,Asso,high dip , ive dip or high dip
咁咪做下,無壞。
又要問人地意見又唔提供多少少資訊,
之後又嫌CA 點點點,你叫而家做梗ca又睇到你個post 既人情何以堪
出黎做野乜到辛苦架啦

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

剛畢業,喺私人公司浸吓無妨,做多2-3年先再入政府,CA以你大學畢業要入返唔難!

伯爵府

春季勳章

liumeowjen 發表於 17-7-23 16:10
講咁耐,咁多人問
點解樓主唔答人係乜嘢fresh grad 既?
因為唔同地方grad 唔同講法

3大都唔會考CA卦。

admiral2525    發表於 17-7-23 16:21

伯爵府

唔知樓主係自資定八大
Ca真係正府文職最底級
最少都考aco
不過aco可能要返shift,一樣係幾年一掉,唔一定係五天工作
可以先係出面做住先
再請aco先報
始終一入咗政府,未必會出返去
我自己係生咗小朋友先入政府
政府只係穩定
做野跟程序
長遠等Max
我自己係減人工入

大宅

回覆樓主

U grad寧願留私人巿場
U grad做CA真係好哂

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主

子爵府

回覆樓主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

唔洗客氣

首頁
23456...7

尾頁

跳至