自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-7-17 12:42
你最好最乖…………咁你帶6299去過幾多次旅行?

你個字典,“刻薄”二字點解 ...

c6 爸爸在c6 好細個時已過身,佢係個好爸爸,想帶都無得帶。。。

珍珠宮

無話可說 發表於 17-7-17 12:42
我兩個都唔會帶,去旅行係周街行,玩,食,一家人就夠囉!

只有仔女係家人?你父母唔係你家人?

公爵府

Sumyeema1 發表於 17-7-17 11:38
我小朋友也是自己湊,我試過一次短途旅行帶工人,因為當年細仔未夠一歲,工人主要幫手湊佢。我就同阿媽、 ...

我有次又係family room,但早餐就唔包咁多位,加錢加多位都唔使港幣100,但99就好偉大話“你地食啦,我留係房食杯麵得啦”,佢平時都唔係慳,一定唔係心痛100蚊,只係想我地氹佢半個鐘一齊去食,我冇理佢帶個仔食先,留低c6慢慢氹

象牙宮

2024年龍年勳章

nownowma 發表於 17-7-17 12:50
c6 爸爸在c6 好細個時已過身,佢係個好爸爸,想帶都無得帶。。。

即係仲有99,多D帶埋佢去旅行。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

比我都唔會帶工人去旅行, 就算在香港出街我都唔會帶埋工人. 自己仔自己湊, 唔使勞煩佢地.

另外我親眼在東京見到一對香港夫婦,2個幼稚園左右小朋友加一個工人行街. 個工人左手右手拎哂野, 背隻仲加埋個大背囊, 十足一棵掛滿野既聖誕樹. 但兩公婆就兩手fing fing咁, 一D都冇打算幫手. 見到都鄧個工人慘.

侯爵府

回覆樓主:

我一定唔會帶工人,阿囡見到我一定跟我唔跟佢,所以如果報紙個case,會帶6299一齊去旅行只限跟團,我可以專心湊囡,老公負責影相

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

要睇下老人家麻唔麻煩,如果係百彈齋主,樣樣都唔滿意,開開心心去旅行真係變左係苦差,完全係貼錢買難受!

要照顧佢地我ok, 但唔好比面色我睇同比說話我聽就得了,最緊要大家都開開心心

工人我就一定唔會帶!咁先係family trip!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

OKC 發表於 17-7-17 11:04
曾經帶父母、6299旅行。

我家躁父差不多日日口黑面黑難為我;另外一次去Europe 話去唐人街,跟住同香港中 ...

可以數十幾年, 還係我仔面前數返十幾年前既事, 將啲誇大件事, 對住我仔講: 你老母, 以前去日本呀, 又咁樣又咁樣呀, 不停數, 將啲芝麻綠豆事, 放大講十幾二十倍........佢好想個孫唔鐘意自己阿媽(即我).

我心諗, 好好地帶你去旅行, 想你開心, 你數足十幾年, 原來同我去旅行咁唔開心, 我咁篤眼篤鼻, 以後唔好跟我去旅行啦.

男爵府

回覆樓主:

幫唔幫到手係其次,反正本身帶唔帶6299都係要自己湊,最怕係吃力不討好

象牙宮

2024年龍年勳章

emimi 發表於 17-7-17 12:57
我有次又係family room,但早餐就唔包咁多位,加錢加多位都唔使港幣100,但99就好偉大話“你地食啦,我留 ...

呢個鋪,話去旅行照顧埋99幾累,都俾人話刻薄……真係無言。

象牙宮

終極熊貓 發表於 17-7-17 12:57
只有仔女係家人?你父母唔係你家人?

又唔係既,但試過同老人家去真係唔岩玩,佢地自己搵伴去好D!行又唔行得,下一兩個鐘就要坐,呢樣唔食果樣又話咁,一係企係人地舖睇野左驗又驗,總之好麻煩,唔好再搞!
ps我果次仲係帶我媽返加拿大,爸爸已經走左! 我未試過同奶奶去旅行,只返過大陸就無問題,奶奶係肯行果D,但佢怕坐飛機,所以睇黎無咩機會同佢去旅行

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小黑咪 發表於 17-7-17 13:07
比我都唔會帶工人去旅行, 就算在香港出街我都唔會帶埋工人. 自己仔自己湊, 唔使勞煩佢地.

另外我親眼在東 ...

最憎呢類顧主,幾千蚊當自己買左slave咁!完全唔當工人係人

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我唔會帶工人去旅行

伯爵府

回覆樓主:

我老爸7X,我和我妹各自都系淨带过老爸去旅行一次。我妹带到火都黎 ,好釆只需照顧老爸一個。我帶一次去上海世博,累爆。一百米的路要坐3次,去到D埸館佢又坐住训一陣 。又要攞埋佢D野,好采~我只系照顧佢一个。E+去旅行~重任落系我媽度(佢年轻D) ,有人陪老爸,D後生就可四處去。

子爵府

回覆樓主

同老人家去旅行都係想老人家開心姐,點會想佢幫忙湊bb ,係辛苦d ,耐唔耐先一次啦!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

一定會帶長輩去玩,唔會帶多個工人去湊仔
請勿打招呼~

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 17-7-17 11:21
就係 c6 冇乜理佢阿媽,簡單如行街,唔會就老人家步伐,99一定要帶足夠熱水,去洗手間………

雖則係c6帶 ...

非常同意!
無論何時何地,好嘢就係佢個仔孝順,衰嘢就入晒新抱數!呢個真係普遍99嘅睇法!
但明明大家都喺同一空間

珍珠宮

老人家如果行得走得食得,
關係又ok既,
點都要去一次半次。
近近地台灣都好,
食野岩囗味,又唔怕語言溝通問題。

當做個榜樣比小朋友,
一家人共處既寶貴。

不過都明有D長者好難討好,
只可以講關係係雙方既,
當仔女唔願意再親近你時其實事出必有因。

珍珠宮

在呢篇報導出之前我都有思考過呢個問題,我自己兩個小朋友,如果帶佢地去旅行,寧願辛苦些兩公婆帶,有諗過帶埋6299去的話,好容易被人誤會成叫長輩去旅行其實係為幫我地湊小朋友,婆媳之間嘅問題,好易出事,要小心處理。至於我媽,佢吾係咁易相處,有點公主病,早前同我妹一家去旅行,去到當地炒大獲,我實在吾敢同佢去

象牙宮

2024年龍年勳章

love2talk 發表於 17-7-17 11:49
我試過帶4大長老去,結果差點唔見咗兩個,因佢地自顧自去咗睇嘢,冇同我地講聲會行開,嚇死。
...

咁真係嚇餐C…

首頁
23456...7

尾頁

跳至