親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

十一月會飛馬德里,打算去巴塞隆拿、里斯本、porto,仲有什麼地方推介

公爵府

Vivis 發表於 17-7-18 22:23
十一月會飛馬德里,打算去巴塞隆拿、里斯本、porto,仲有什麼地方推介

有沒有推介

珍珠宮

一般景點唔推介喇,巴塞羅那我去過參觀音樂院導賞:

Palau de la Música Catalana
C/ Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona, Spain

另外喜歡海鮮嗎?9x EUR 兩個人吃到傻

Botafumeiro
Carrer Gran de Gràcia, 81, 08012 Barcelona, Spain
+34 932 18 42 30
https://goo.gl/maps/7YLVe56ME5r

+34 932 95 72 00
https://goo.gl/maps/vjymvp4uPB12

珍珠宮

有興趣睇足球嗎?兩大球會既飛唔算難買,大約EUR 60/ tix

珍珠宮

仲有巴塞個Magic fountain ,night show 超靚

公爵府

Ononluk 發表於 17-8-5 00:09
一般景點唔推介喇,巴塞羅那我去過參觀音樂院導賞:

Palau de la Música Catalana

謝謝你

公爵府

回覆樓主

馬德里和巴塞隆拿那一個城市值得留耐些?

珍珠宮

Vivis 發表於 17-8-10 12:53

For me, Barcelona. 我考慮緊九月去第三次,實在太掛念啲美食

但如果以Madrid 為中心,好似可以去附近其他城鎮一天遊,我自己就未試過喇,所以覺得Madrid 麻麻地。另外,如果有多三四日,可以考慮去Andalucia , 又另一番景象

珍珠宮

回覆樓主

呢兩日又plan 緊九月再遊西班牙,想起馬德里呢個market , 去食個lunch 飲杯酒都幾爽,有2EUR 即開生蠔,各式地道小食

Mercado de San Miguel
28005 Madrid, Spain
https://goo.gl/maps/5kw77nMibi42

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我又係11月去西葡,不過我跟團

男爵府

Vivis 發表於 17-7-18 22:23

班拿貝球場(皇家馬德里)地鐵站直到,很方便!
魯營球場(巴塞隆拿)要走一段話才到,兩個地鐵站之間。
西班牙有多景點-西維爾、馬拉加、隆達及畢爾包等。

珍珠宮

回覆樓主

Montserrat
https://www.montserrat-tourist-guide.com/

Worth for day trip from Barcelona

珍珠宮

回覆樓主

If you are not going in winter time, I'd highly recommend you to go to Costa Brava which is 70mins away from Barcelona. I went to a place called Tossa de Mar, absolutely beautiful beach and castle.

大宅

Ononluk 發表於 17-9-22 15:14
If you are not going in winter time, I'd highly recommend you to go to Costa Brava which is 70mins a ...

如果去costa brava,都可以考慮去calella,我8月啱啱去完,好靚!我親戚住果度,佢地話即使冬天都一樣咁靚。

禁止訪問

大宅

Vivis 發表於 17-8-10 12:53

巴塞!
有時間去D小鎮,勁靚,我個時去了Cordoba同Granada,念念不忘,好似希臘的島仔。

珍珠宮

twsf 發表於 17-10-15 16:22
二月去巴塞可以嗎,有球賽睇嗎

二月仲係球季,應該有主場比賽,如果唔係大賽,妳應該依家就咁上網都買到,但有幾點要留意:
1)西甲賽程通常最後一星期先確定到日期丶時間,妳最後預前後一日buffer ,我今年先衰咗係佢改賽程手上要拿拿臨改機票
2)西甲比賽可以打到好夜先完(12:00),魯營球場又唔算近市中心,要考慮睇完波點樣返酒店。我之前兩次都住喺Sants 火車站旁,夜晚晚睇完波行大約25分鐘就可以返到酒店

Btw, 提妳都係睇定啲局勢先决心去巴塞羅娜

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至