懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

28/5(38w4)凌晨1點幾去廁所抹到一條小血絲,但我唔肯定咁係咪叫見紅所以冇理繼續訓覺~訓訓下開始有小小m痛感,成晚去幾次廁所都有d血絲,都有心理準備(嗯⋯應該阿b係時候出黎啦!第一胎其實好驚)訓到6點幾起身沖涼洗頭執好哂野就同老公落街食早餐就過醫院~
7點去到醫院搞好入院手續姑娘檢查話開左兩指姐,跟住老公就要走去返工我就去左產前病房⋯心諗肯定有排都未生得啦(成日見jm講第一胎冇咁快有d痛幾日先生),如是者全日都有不規律陣痛有時6-7分鐘有時10分鐘,當時都仲係可接受既痛~中間姑娘都有內診過仲話第一胎冇咁快嫁有急屎感覺先好同佢地講wo~到夜晚過左探病時間9點老公買飯黎比我食,由於過左探病時間只可以出去攞見下老公,攞完老公又返左屋企啦、個時開始d陣痛要呼氣先頂到同埋手要捉住床架對腳要撐床尾(但我自己心諗呢d只係剛開始只係碎料應該都仲有排等唯有忍下啦),盒飯都係係每次陣痛過左個陣分左好多次先食完⋯食完發覺好似愈來愈痛有d急屎咁wo(當時未夠10點)~唔通姑娘就係講呢種感覺?!咁我又叫姑娘內診啦⋯⋯點知姑娘一檢查就話!開左4度啦wo要去產房啦打比老公啦!跟住我就打比老公(老公其實岩離開醫院冇耐岩岩返到屋企好在我地住得近),d姨姨就幫我執野推我過產房⋯⋯推去產房條路個姑娘仲讚我話:「開左4度、你都幾忍得痛wo」

產房個part待續⋯⋯

別墅

回覆樓主

好緊張啊!

別墅

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:17
28/5(38w4)凌晨1點幾去廁所抹到一條小血絲,但我唔肯定咁係咪叫見紅所以冇理繼續訓覺~訓訓下開始有小小m ...

繼續追我仲唸緊係唔係屯門醫院生

別墅

回覆樓主:

產房編:

未夠11點入到產房其實好似手術室咁望到棧手術燈其實好鬼驚~過好哂床駁好哂機老公就到左啦~助產士仲笑我老公點解快到咁(我以前以為陪產係臨生個moment先入黎,原來係全情陪住)
D陣痛愈黎愈痛⋯我完全同老公零交流我理唔到佢⋯我有我痛佢有佢企係我隔離佢同我講咩我都比唔到反應佢⋯每次陣痛黎都痛到個人彎哂一舊個肚仲震tim!但唔知點解我好冷靜我一聲都冇叫過~助產士就問我要唔要聞笑氣呀,但有機會會嘔嫁?我痛到死緊係話好啦!而家諗返笑氣簡直救我一命第一啖吸簡直救我一命、減輕痛楚同埋個人ringring地有d眼訓、每次過左陣痛我就會訓一陣(咁短時間我仲發夢tim)⋯就係咁不停痛不停痛⋯⋯好似到左點幾助產士就話set架比我生,助產士好好人好nice:「拿~你bb個頭細應該夠出我唔想你多個傷口我唔幫你剪啦你試下生先啦」但我個時其實個人聞到好ring又暈又冇力⋯set好架陣痛黎就開始試⋯當時覺得有好大舊屎塞住咁開頭幾次我完全唔識用力(一黎唔識二黎真係好攰又冇力)一陣痛就痾但我每次都hold得唔耐又唔知點解一用力對腳就夾埋完全控制唔到⋯就係因為咁我每次用力bb頭係出左小小但我對腳夾住佢又縮返入去我同自己講唔得啦再係咁我體力只會愈黎黎小要儲一次勁既一野痾出黎!下定決心後又試多幾次開始掌握到有一下好大力一野痾出黎之後就聽到bb喊聲!當下感覺唔係覺得好感動而係覺得omg終於痾左舊大屎舒服哂!姑娘抺乾淨bb磅好重就放左係我心口、講左bb出生時間性別重量之後重覆問左我同老公好多次要答返佢?!~當時好攰好攰又眼訓佢好似係我大比針左針之後幫我聯針拎(完全唔覺痛)係拎胎盤有小小唔舒服~搞掂後幫我地影左相就教我比bb啜人奶~完

別墅

回覆樓主

最後:

其實我覺得生仔好似同我想像既痛唔同,我覺得可以接受可以忍到雖然都係好痛,同埋好想讚下屯門醫院產房助產士超好令我好安心放心(lucky me遇到個好好既助產士唔洗剪會陰)),係產後病房d姐姐有d讓衰姐其他都唔錯!
最後祝待產既JM一切順利,放鬆心情唔洗擔心嫁:mother:

別墅

harrypottermama 發表於 17-7-19 16:37
繼續追我仲唸緊係唔係屯門醫院生

我覺得唔錯!

別墅

AnaLee 發表於 17-7-19 16:29
好緊張啊!

已post

別墅

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:53
我覺得唔錯!

恭喜哂你
我都希望我bb可以健康成長,依排流啡流血真係好擔心
我都有聽過人話產前屯門都好好,但產後間房迫爆⋯我仲好猶豫屯門定QE好

大宅

想生BB熱投

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:51
最後:

其實我覺得生仔好似同我想像既痛唔同,我覺得可以接受可以忍到雖然都係好痛,同埋好想讚下屯門醫院 ...

恭喜晒,好好坐月,我之前都係屯門醫院生B

珍珠宮

回覆樓主:

我黎緊都係屯門醫院生,產房姑娘係好好咖,係產後差d

別墅

你好厲害哦!我都係第一胎,我希望到時同你一樣順順利利。我都係屯門生啊~我最怕都係唔識用力同遇到d惡既助產士就慘了~

別墅

回覆樓主

恭喜晒你呀,我都準備係屯門醫院生呀,希望到時唔洗剪啦,其他我都覺得ok,係驚剪果下啫⋯⋯

複式洋房

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:17
28/5(38w4)凌晨1點幾去廁所抹到一條小血絲,但我唔肯定咁係咪叫見紅所以冇理繼續訓覺~訓訓下開始有小小m ...

恭喜曬:mother:我星期日都入院催生了,希望同你一樣甘順利

子爵府

2024年龍年勳章

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:49
產房編:

未夠11點入到產房其實好似手術室咁望到棧手術燈其實好鬼驚~過好哂床駁好哂機老公就到左啦~助產 ...
恭喜晒覺得你真係都幾忍得痛,我係好怕痛,驚到時叫會比人鬧。
睇到你呢篇分享,令我覺得都5係好緊張。
可能仲未去到要生果時

大宅

回覆樓主

恭喜曬祝BB健健康康
你就好啦 老公可以咁快入去陪你,我一入院就入產房,開到6,7度先比我打比老公咋

別墅

tiftiffany 發表於 17-7-19 16:49
產房編:

未夠11點入到產房其實好似手術室咁望到棧手術燈其實好鬼驚~過好哂床駁好哂機老公就到左啦~助產 ...

恭喜晒!你好利害,成個過程咁痛都記得咁清楚,好叻呀!!

大宅

回覆樓主

恭喜哂!!!我12月都會係屯門醫院生,睇完你個記錄我都安心小小,好怕遇到d惡死既姑娘。。

大宅

回覆樓主:

恭喜樓主,要好好休息

我12月都會去屯門醫院生,我第一胎喺廣華,又係好好,好順利,而家因為有個大,所以今胎要去近返屋企嘅醫院,方便屋企人,我之前一路擔心屯門醫院會好差,不過你為我打了友強心針,我無咁驚喇

別墅

我本身卜左仁安,但因為bb早左出世所以去左屯門生,都來來回回住屯門一段時間,產前,icu人員都係好好,產後初時我覺得麻麻,但住多2/3日,就發覺就算惡d既嬸嬸,其實都肯幫手。產後我都on居居咁,多得姑娘醒目,幫我問巡房醫生可唔可以拆左手上既豆(起碼2粒)。產後房人手好緊咁,來來去去得2-3個呀嬸嬸,但,產後好多人禁鐘仔叫佢地,我都鄧佢地辛苦~

男爵府

回覆樓主:

我6月尾都係屯門醫院生,產前房同產房都好好架,真係產後房衰d

首頁

尾頁

跳至