時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去年1月26日晚發生的圍堵香港大學校務委員會事件,時任港大學生會會長馮敬恩及外務副會長李峰琦事後被檢控。馮早前已認刑事損壞及企圖強行進入兩罪,但否認刑事恐嚇及作為交替罪的在公眾地方作出擾亂秩序行為,李則否認阻礙公職人員執行職務傳票罪,西九龍法院早上一併作出裁決。馮最終被裁定刑事恐嚇脫罪、交替罪的在公眾地方作出擾亂秩序行為罪成。

裁判官表示,不能肯定馮的說話是向李國章說的,因此刑恐罪脫,但裁判官認為馮當時的說話超越憲法給予的權利,行為屬非法,激發他人破壞社會安寧,因此另一罪罪成。馮敬恩獲知刑事恐嚇罪不成立後隨即大聲呼氣,更捉着身旁另一被告李峰琦的手,心情激動。

在西九龍法院外,大批警員在場戒備,又截查到庭人士身份證,包括穿「香港大學學生會」衣服的青年男女。而青年新政梁頌恆和游蕙禎、熱血公民副主席鄭錦滿、本土民主前線發言人黃台仰、中大學生會前主席兼前學民思潮發言人張秀賢等都有到庭聽審。

馮敬恩早前承認刑事損壞港大校委會會議場地,即港大賽馬會跨學科研究大樓的玻璃門,以及企圖強行進入該大樓。馮另外被控於事發當晚,在校委會主席李國章步出會場時大叫:「唔好畀李國章走,隊冧佢」的說話,令李感到人身安全受威脅。另一被告李峰琦則被票控在校委紀文鳳離開大樓表示不適後,以雙手按着救護員圖阻止救護員接走紀文鳳。

馮敬恩在其Facebook聲言,擔心自己一旦罪成留下案底,成為中學老師的夢想將被打碎,又相信自己是首個因為爭取院校自主、學術自由、修改大學條例,而被大學報警懲治,留下案底的港大學生會會長。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170720/bkn-20170720094821373-0720_00822_001.html

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

rabbit75 發表於 17-7-20 11:36
隊冧佢←呢句都入唔到恐嚇?
個官係咪外國人定外星人?

咁都可以話冇證據話佢對住李國章講,香港治官日日釋法,有時唔好怪大陸要釋法先,好過俾佢地亂咁黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

牛子 發表於 17-7-21 15:35
我個人認為大家唔滿意ge係個官唔成立刑恐罪俾的理由, 實在太唔符合常理, 一個有正常理解能力ge人都會get到 ...
佢母親不知幾支持佢, 話25仔併死守護港大, 睇黎要比個和平獎佢

翡翠宮

Zelder 發表於 17-7-21 15:30
呢度D留言真係好笑,其實已判有罪留案底同99% 要坐監,D人重好似唔滿意,好似要佢坐穿牢底咁得個 ...
唔滿意嘅係個官判案手法, 呢d case, 不嬲都預左輕判, 無期望過會判得重, 社會服務令, 感化, 罰錢, 多數係呢啲, 由佔中開始, 有邊個搞事者會係重判? 佔中3子, 搞左近3年, 都仲未搞掂, 其實應該有唔少人對d官失望, 有d官會用千萬個藉口幫d人脫罪, 咁先令人失望

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

yuyueng 發表於 17-7-20 11:54
希望李國章去上訴,不要比班黃絲有翻身機會,好明顯個官覺得甘都入吳到罪就真系講吳通,故此入D比較易判社 ...

希望李國章上訴,幫社會清除垃圾!

別墅

takakura 發表於 17-7-20 16:26
可能又係社會服務令

刑事罪好難告得入, 比較可能係追討心理上損失賠償, 不過就需要受害人私人入稟追討。

男爵府

唔該律政司快啲做嘢

侯爵府

高偉雄裁判官被罵:

「依家啲官愈審得少案愈大膽。」
「讀死書,就係信呢啲嘢」

佢當全世界死的! 疑犯開名道姓要斬人,也說"無說話對像"

果真是"法治",惡到呢。

補充內容 (17-7-20 22:19):
啊,是:" 唔好比佢走, 隊冧佢"。 不過,說了什麼也沒關係!黃官守尾門! 一定放人。官字兩把口。

侯爵府

MsBusy 發表於 17-7-20 14:08
呢句說話係連住講, 個"佢"字真係咁難明白係指邊個?

咁都答唔到?
tsa小三level題目喎

男爵府

回覆樓主:

告唔入刑事恐嚇,可向佢民事索償,賠償精神上損失,要佢公開道歉,賠一百幾十萬,輸埋訟費,咁就真係玩完

公爵府

takakura 發表於 17-7-20 16:26
可能又係社會服務令

個官已鋪左後路 話要睇下佢健康情況喎

禁止訪問

伯爵府

tonghomama 發表於 17-7-20 17:26
咁都吾係恐嚇? 個官咩人嚟? 佢外星嚟㗎嗎

我懷'佢'係智商低

補充內容 (17-7-20 18:13):
懷疑

男爵府

MsBusy 發表於 17-7-20 11:14
去年1月26日晚發生的圍堵香港大學校務委員會事件,時任港大學生會會長馮敬恩及外務副會長李峰琦事後被檢控 ...

區域法院D官就正路好多。。。裁判官就。。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

首頁

尾頁

跳至