婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Deleted

大宅

回覆樓主:

姑奶點樣發功?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無詳情分析唔到喎
唔介意講多少少, 姑奶做左d咩激親你?
同埋個重點係, 你同99姑奶一齊住?
如果唔同住既, 少d見啦, 懷孕期唔好咁動氣
同住既, 諗計叫c6一齊搬走吧, 否則你bb出左世, 所有問題可能會加倍嚴重
我覺得男人孝順無問題(唔係愚孝), 但最緊要平衡到老婆關係, 唔可以盲目偏幫任何一方
你c6唔理你, 你都可以反省下自己有無不足之處, 定係c6無能力處理?

大宅

回覆樓主

你大左個肚就唔好同c6決戰住啦!(之前我大左個肚,成日跟c6因為妯娌同99d問題吵,結果小x左。到之後再有,我c6就投降唔跟我吵,情緒好影響bb架!)

你姑9如何發功?看看可否避開e d麻煩友,休養一下!

複式洋房

Karly123 發表於 17-7-26 14:00
你大左個肚就唔好同c6決戰住啦!(之前我大左個肚,成日跟c6因為妯娌同99d問題吵,結果小x左。到之後再有, ...

Deleted

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 17-7-26 00:36
無詳情分析唔到喎
唔介意講多少少, 姑奶做左d咩激親你?
同埋個重點係, 你同99姑奶一齊住?

好彩唔係一齊住....

大宅

beibei15 發表於 17-7-26 14:53

我尋晚同c6炒到兩點幾,最後佢妥協,話自己做得唔好,氹返 ...

明白!你講得好啱!你姑9好鬼衰,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽!她chur來做咩啫?你c6應該話:我存梗錢上車,你d投資唔使預我。咁咪算囉!

我都好討厭d成日r著數既人!你姑9小朋友要入國際幼稚園,咁就叫她兩公婆比心機賺錢勒,唔係諗住要你同你c6供養啊?e d係她做人父母的責任!

(純分享)我都有個愛 r著數的大伯,自己個大6老婆懶到出汁,他自己就可以話自己都要返工,無時間湊個仔,竟然想我同我娘家加我c6幫手湊埋,我跟c6講明: 你理掂自己個b先啦!人地個仔關你咩事?你如果夠擔接個細路來我度,我一定反臉或踢埋你出門口!(界線定清,咁樣我c6先唔夠膽亂來)

大宅

回覆樓主

btw,你地攞自己d錢去生仔養b好過啦!投資她個頭咩,同個姑9講返:你有無興趣買d嘢送比你未來侄仔啊??

複式洋房

Karly123 發表於 17-7-26 15:59

明白!你講得好啱!你姑9好鬼衰,無咁大個頭就唔好戴咁大 ...

Deleted

禁止訪問

大宅

beibei15 發表於 17-7-26 16:48
咁佢又唔係R嘅,佢亦都冇要我哋幫,只係我知道我c6一定會幫,尋晚嘈完之後,c6先話如果佢家姐破產就由佢, ...

我c6都係咁,能力做到既嘢,只要99或大伯開口,他都會做,唔會理果樣嘢合唔合理....

eg 大伯個仔係大陸來hk報名讀幼稚園,大伯話自己無時間,叫個細佬(c6)去陪個細路報,99開埋聲,我c6即時仆到去(間幼稚園就係99家附近)。

男爵府

beibei15 發表於 17-7-26 16:48
咁佢又唔係R嘅,佢亦都冇要我哋幫,只係我知道我c6一定會幫,尋晚嘈完之後,c6先話如果佢家姐破產就由佢, ...

訓街先至理佢?
點理呀?接埋佢返嚟住呀?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

最緊要自己緊握經濟大權, 唔好俾錢你老公keep, 佢自然想幫姑9都要經你同意. 而你只要唔怕做衰人, 其他人就攞唔到你著數.

複式洋房

Karly123 發表於 17-7-26 16:56
我c6都係咁,能力做到既嘢,只要99或大伯開口,他都會做,唔會理果樣嘢合唔合理....

e ...

有個咁顧家嘅老公其實都唔知好定唔好

不過呢,如果你老公有時間幫手都ok嘅,但係我都明,見住個老公做呢D好似好無謂又蝕㡳嘅嘢好似感覺唔好咁~

複式洋房

xavierma215 發表於 17-7-26 16:57
訓街先至理佢?
點理呀?接埋佢返嚟住呀?

Deleted

複式洋房

tantanmama 發表於 17-7-26 16:58
最緊要自己緊握經濟大權, 唔好俾錢你老公keep, 佢自然想幫姑9都要經你同意. 而你只要唔怕做衰人, 其他人就 ...

我都有呢個諗法,所以現在我係有錢過我c6...

大宅

beibei15 發表於 17-7-26 17:32
有個咁顧家嘅老公其實都唔知好定唔好

不過呢,如果你老公有時間幫手都ok嘅,但係我都明,見住 ...

係,有時會覺得他被人老點,但果d係他親人,你只能眼睜睜看著他被搵笨。

不過,如果他被搵笨的同時會影響到我或啊b,我一定會出聲、抗爭、開戰。e個係底線。

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

回覆樓主:

好彩你老公只有這一個家姐,如果再多幾個兄弟姐妹就真係不知點算?到時你曰日都同C6打交都似,而人地就係背後按住半邊咀偷笑。

琥珀宮

beibei15 發表於 17-7-26 14:53

我尋晚同c6炒到兩點幾,最後佢妥協,話自己做得唔好,氹返 ...

咁你未直接同佢講你倆個名要留返黎自己置業用,唔好理佢,仲要同c6講定數先,另外,要同c6有聯名戶口,一齊儲錢,最好係兩個人一齊先攞到錢嗰種,一齊儲錢最大好處係佢要郁d錢你實知,

你仲要不停咁講佢已經有頭家,好快有自己細路,有左細路佢個心會定好多,重心會返去你嗰邊,男人係咁架,顧家嘛。

初時結婚姑仔奶奶仲係未慣咁,有事冇事就搵個阿仔阿哥,可以屋企跳制都要打電話比c6叫佢夜媽媽返去攪,其實只不過係part返個大制就得啦。到阿仔出世,c6唔捨得個仔連佢媽叫佢返去食飯都唔願返。放心,唔使太擔心,bb出世會好d。總之仔女係女人最大嘅籌碼

首頁

尾頁

跳至