美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實有咁多家營嘅減肥post,點解都仲開post呢
一來紀錄自己嘅減肥過程 (平時凈睇~未試過開post,多多指教!),二來希望要減肥而見到呢個post嘅人睇到我嘅實況,會搵專業人士幫手/下定決心減肥啦!齋諗唔行動,妳D肥膏係唔會少咗架...加上鬼叫係女人嘅終身事業咩

背景:26歲,高162cm,生咗2位少爺千金,未join家營前158.4磅 (生完細囡2個半月join,坐完40日月後重達167.2磅),減肥目標係114磅(-44.4磅),6月10號正式開始,18年1月24號完成 (長征7.5月)。

3年半前結完婚無耐,我就有咗,但係未知bingo情況下喪食甜野,短短10個禮拜,由120幾磅暴脹到接近150磅。臨生前肥到182磅,生後就keep住160磅。陀細囡時又再次升到180磅!咁生完2個,我同先生都決定封肚收工。所以正式落實減肥大計,誓要減得低過120磅(重返5年前磅數)⋯

另外,每晚都分享下,我當日食咗咩啦~不過我懶諗又揀飲擇食,廢時要奶奶煮到太複雜咁辛苦,所以食來食去都係個幾味...

廢話待續...... 6#

由2017/6/10~2018/1/24,長征咗229日,由158.4磅(72kg)>115.5磅(52.5kg),成功減咗42.9磅啦!雖然差1.5磅先114磅,但都已經好開心~因為真係得!
31/3/2018:拉鋸咗接近10個月,我決定4月7號完呢個減肥實錄開心出發首爾之旅!

至於我之後嘅磅數,會不定期更新,
又或者會開新post紀錄下啦~anyway,多謝有追post嘅JM們!另外,基於好多人都PM我跟邊位C,我就係呢度一次過答大家~我係跟旺角嘅靚女SaSa。

落磅數字:(96# 更新 )
09/6:158.4磅(72.0kg) Fat:39.6%

06/7:148.9磅(67.7kg) Fat:37.0% 
「對比:-9.5磅」
09/8:141.5磅(64.3kg) Fat:33.8% 
對比:-16.9磅 (月-7.4磅)」
13/9:134.6磅(61.2kg) Fat:30.7% 
對比:-23.8磅 (月-6.9磅)」
9/10:130.9磅(59.5kg) Fat:30.0% 「對比:-27.5磅 (月-3.7磅)」
8/11:125.6磅(57.1kg) Fat:28.8% 「對比:-32.8磅(月-5.3磅)」重返結婚時磅數啦!
6/12:122.1磅(55.5kg) Fat:26.8% 「對比:-36.3磅(月-3.5磅)」
11/1:120.1磅(54.6kg) Fat:27.1% 「對比:-38.3磅(月-2.0磅)」
07/2:114.0磅(51.8kg) Fat:24.3% 「對比:-44.4磅(月-6.1磅)」第一階段:達標!!!
09/3:111.5磅(50.7kg) Fat:21.7% 「對比:-46.9磅(月-2.5磅)」
07/4:115.5磅(52.5kg) Fat:25.2% 「對比:-42.9磅(月+4.0磅)」

題外話:
41# (1) 每種蔬菜的進食份量各不同??
48# (2) 減肥注意事項
50# (3) 頭3日TEST餐(由72Kg落到70.1Kg)
87# (4) 減肥注意事項(二)
756# (5) 三個月的變化 (9/6 VS 9/9)
797# (6) 四個月的變化 (9/6 VS 9/10)
756# (7) 去水腫湯 - 蕃茄薯仔粟米瘦肉湯
975# (8) 5年來身形的巨變 (2012 to 2017)
1137# (9) 大腿4個半月的成績

1309# (10) 歲月的印記 (2008 to 2015)

1671# (11) 五個月的變化 (9/6 VS 9/11)
1835# (12) 半年的成果(9/6 VS 12/12)

1914# (13) 7個月的變化 (9/6 VS 11/01)

9個月的成果:

yinmelody  版主示:版面充斥PM或相關字句,現關閉本文。  發表於 18-10-8 12:06
JD930    發表於 18-3-19 11:48

男爵府

畀面勳章

KakiYanKi 發表於 17-7-27 19:40
見到forum其實已經有無數咁多家營嘅減肥post,點解都仲要開post呢
一來紀錄自己嘅減肥過程啦(平 ...

你好犀利!

我都減緊,暫時兩個月多d減左17lbs!

加油呀!

男爵府

mk1979 發表於 17-7-28 07:37
你好犀利!

我都減緊,暫時兩個月多d減左17lbs!

妳進度都好好呀一齊加油呀⋯

大宅

你好叻呀 ! 短短個多月成個身型都廋咗好多, 加油呀 !

男爵府

BREAD2015 發表於 17-7-28 09:58
你好叻呀 ! 短短個多月成個身型都廋咗好多, 加油呀 !

多謝~
係呀⋯個肚腩細咗,著條褲都輕鬆d

男爵府

之前提及過,坐完40日月(5月4)係167.2磅我竟然已經肥到成隻豬咁~見到呢個數字,我真係即刻喊出來

之後就痴咗咁,不停搵方法減肥:咩飯後站立半個鐘兼散步半個鐘、夜晚戒澱粉質、8點半前食晚飯...
我就癲到趁產假完前,行動升級到:飯後站立1個鐘兼散步1.5鐘...

堅持咗呢D方法1個月後,見到磅數下降到158磅,係開心嘅,但太辛苦啦...
因為要返翻工,放工返到屋企又接手湊翻小朋友,連瞓教時間都得個4個鐘,根本無多餘精力再keep住。

無意間睇到BK有JM介紹,跟營養師改善飲食習慣就落磅咁緊係試下啦...
本住「人一定要食野」嘅心態,如果唔難跟,點解唔試下啫?至于揀家營,咁岩個期係BK不停見到有JM講,係唔使做運動~岩晒我!

有D人(包括我身邊所有人)會話,要洗好多錢嫁,又唔知效果得唔得喎~其實我都唔知嫁,所以我咪擺自己上枱比大家睇咯

不過你唔試過,永遠都唔知結果...最重要係,依家我慳咗筆錢唔減肥,到第時年紀再大D,病痛搵上我,都係要洗一筆嫁啦!咁點解唔及早建立一個良好飲食習慣呢?(個人見解,不喜勿插)

落磅數字係 96# 更新

侯爵府

男爵府

回覆樓主:

7月28"是日三餐:
早~切皮白包2片+脱脂奶1杯
午~白飯1碗+炒紅黃椒半碗+去皮雞翼膇3隻
下午茶~桃1個
晚~白飯1碗+炒椰菜2碗+蒸鮮豬肉丸2件+小蘋果1個

男爵府

回覆樓主:

7月29"是日三餐:
早~米粉1(飯)碗+脫脂奶1杯+蟹柳4條(我早餐份肉可食可不食)

午~白飯1碗+蕃茄半個炒雞蛋1隻+鮮豬肉丸2粒

Tea~桃1個

晚(外)~煎米粉1件+椒鹽雞軟骨10粒+京都骨3件+牛仔骨2件+打冷墨魚15片
(今晚放工後,即刻趕去同先生匯合帶大仔學游水,所以晚餐前,凈食咗先生準備嘅西蘭花半碗)

因為臨時決定係外面解決晚餐,所以聽日要補食特別餐,拉上補下,中和返今晚食好野
但又因為聽晚約咗媽咪,請佢食自助餐,換言之星期一都係要特別餐希望過幾日返去磅,唔會無落磅啦

男爵府

回覆樓主

7月30"是日三餐:
早~米粉1(飯)碗+脫脂奶1杯+西蘭花半(飯)碗

午~切皮白包2片

晚餐前~克力架3片

晚餐(外)~沙律菜(走醬)1碗、粟米半碗、烚薯2個、安格斯牛肉3件、波士頓龍蝦半件、長腳蟹4件、壽司6件

聽日繼續特別餐補返今晚嘅放縱

珍珠宮

謝分享呀, 我都要減呀...,

複式洋房

幾錢嫁?有冇資料?我都想生完之後冇咁走樣..

男爵府

kaka80 發表於 17-7-31 10:22
謝分享呀, 我都要減呀...,

唔使客氣不過每個人餐單嘅份量都唔同,只供參考咋。有需要搵返專業人士

男爵府

athena.m0403 發表於 17-7-31 10:32
幾錢嫁?有冇資料?我都想生完之後冇咁走樣..

有人介紹的話,每個月$2150,每個月減6磅計算。
以我為例要減44.4磅,用7.5月。

禁止訪問

男爵府

kayee0420 發表於 17-7-31 10:44
加油呀 減肥真系一段好漫長既路

多謝係呀,幸好唔難跟,又唔使做運動來雙管齊下

大宅

咁你一日要食幾多肉先夠呀,同埋咩叫特別餐

洋房

好想減呀, 請問係咪真係唔駛做運動?
睇BK好多JOIN家營的JM話唔駛刻意做運動, 咁其實係咪都要做? 只係唔駛做得咁辛苦? 例如去步行三十分鐘個啲?

男爵府

回覆 姆明媽媽豬 的帖子

平時跟日常餐單食,全日最多就食6份肉
我嘅特別餐係早、午都無肉,而夜晚出街食,可以比較豐富嘅餐單中/西餐、自助餐、打邊爐、放題、BBQ都得~
當然,自己要有節制咁食啦~

男爵府

回覆 happyzzzz 的帖子
我自從join咗之後,真係無做運動啦但個落磅進度我好滿意依家我係間唔中堅持下飯後站立半個鐘咋~因為日常郁動都有燃燒卡路里㗎嘛...同埋我放完工返到屋企,要同少爺玩、服侍小姐,無時間精力再做運動

首頁

尾頁

跳至