婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係好鬼憎6299!昨晚因為老爺俾雪糕個女食,阿女本身咳咳地,我知道後就好嬲,因為之前咳佢又偷偷俾荔枝佢食,後來避免有衝突,我落咗街散心抖氣,搵人傾電話,心情仍然好差,因為每當心情差時,就會一次諗起果兩條PK對我講過同做過嘅嘢,我真係好想乜都唔理離開哩度,但因為小朋友我又做唔出。
第二日,阿仔話爺嫲係屋企話我出去咁耐掉低細路唔理,之後又爆粗之類,聽完後我又再一次想走,我真係覺得好痛苦,我有情緒落街抖下氣舒緩都俾人係背後講,哩個究竟乜世界,點解我咁慘遇著兩條PK,要怪自己無福氣無用要同D咁嘅人一齊住,我經常想死,我認為死可以解決好多嘢,但我仲差少少勇氣,我覺得生活好多嘢好無奈,我克服唔到我覺得自己好無用,我唔想再煩

子爵府

Eason_mama 發表於 17-7-29 01:00
真係好鬼憎6299!昨晚因為老爺俾雪糕個女食,阿女本身咳咳地,我知道後就好嬲,因為之前咳佢又偷偷俾荔枝佢 ...

咁樣就要死,你唔係呀!你有冇諗對仔女㗎,搬開住囉,租間房仔囉,返外家囉。都係果句喇,無錢就唔好拍拖,結婚,生仔,又要結婚,又要生仔,又要呻!

Miulo    發表於 17-7-29 09:25

大宅

真係好鬼憎6299!昨晚因為老爺俾雪糕個女食,阿女本身咳咳地,我知道後就好嬲,因為之前咳佢又偷偷俾荔枝佢 ...

為了仔女,點都要忍!問題有好多方法解決,出去租間細房仔,屈就幾年,一邊申請公屋一邊住住先,唔好氣餒!加油!

洋房

因為睇到你講嘅野,我特登開個戶口嚟留言比你我雖然唔識你,但大家都做人媽咪,都遇到令人難過嘅99,
我好明白你嘅感受!真係辛苦到就崩潰啦,好討厭好討厭,唔想再面對!
但為左仔女,點都要撐住呀,
辦法真係比困難多,
點都唔可以因爲啲衰人而放棄自己同女女呀!
為母則強!
真係頂唔順啲衰人就同C6講啦,
佢唔理,就再諗辦法啦,
生命就只有一次,要為愛你嘅人同你愛嘅人好好活著!
女女需要你,無媽咪嘅小朋友好慘嫁,比啲勇氣,叫自己堅強啲!
熬過了就好!

別墅

淺淺 發表於 17-7-29 03:03
因為睇到你講嘅野,我特登開個戶口嚟留言比你我雖然唔識你,但大家都做人媽咪,都遇到令人難過嘅99,
我好 ...

多謝你.我忍咗咁多年都係因為小朋友,我成日諗,點解我想做乜都要諗小朋友先,我真係好攰,我覺得自己唔配做人媽咪

別墅

hellokitty_baby 發表於 17-7-29 01:57
為了仔女,點都要忍!問題有好多方法解決,出去租間細房仔,屈就幾年,一邊申請公屋一邊住住先,唔好氣餒 ...

夾心階層.好無奈

別墅

至愛朱古力 發表於 17-7-29 01:42
咁樣就要死,你唔係呀!你有冇諗對仔女㗎,搬開住囉,租間房仔囉,返外家囉。都係果句喇,無錢就唔好拍拖 ...

講得好!全部自己拎來賤!行錯一步就抵死

公爵府

回覆樓主:

你死左~盞人地開心呀,痛苦的只有阿仔

子爵府

諗下無左媽媽既小朋友係幾甘可憐

琥珀宮

2021勳章

明白。

菅理, 照顧 孩子, 己經不易了。和 6299 相處, 更難。
婆媳的关系是千年己有的, 你不是唯一。
有能力搬, 自己又要獨自, 處理各事項。 我可以么? 我能不? (ask yourself)

自己理性思考。
同住有它的缺點, 優點。二者, 比較, 那个對自己較合?

多D和6299 傾...... 說出自己困難之處, 希望對方理解, 才能和自己合作。
**** 另外每周一日, 給自己真正的全休。時間長的, 真會發電。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

別墅

333s 發表於 17-7-29 08:15
明白。

他們是那些食古不化的人,無法溝通的。唔係我都唔會咁痛苦.只有老公一人工作,搬出去壓力也會很大,到時小朋友又少佐資源學嘢,搞到好似我累咗佢地咁

大宅

Eason_mama 發表於 17-7-29 03:33
講得好!全部自己拎來賤!行錯一步就抵死

加1,我都係自己拿黎賤

大宅

我同你好似,我都係剛被62搞到我喊曬,好彩係我99同c6支持我

洋房

Eason_mama 發表於 17-7-29 03:28
多謝你.我忍咗咁多年都係因為小朋友,我成日諗,點解我想做乜都要諗小朋友先,我真係好攰,我覺得自己唔 ...
雖然過程真係好辛苦,但係自己小朋友自己教,
無人比做媽咪嘅你更有資格💪🏻💪🏻

因為佢需要係媽咪嘅愛護下成長,

所以好多時做媽咪都係好自然諗左小朋友先。

我都係自己湊小朋友,都係成日要面對住個虛偽99,

見到佢已經覺得好辛苦,好想逃離,

不過真係暫時無辦法要一齊住,

我C6好多時都盲撐99,
湊小朋友累又要面對99,有時差啲崩潰😭😭

我都唔想理啦!但果個係自己小朋友,如果我唔理,佢好大機會會比人教壞或寵壞。

唯有係自己情緒低落嘅時候,搵人傾下計、睇下笑片、同小朋友傾下計玩下⋯

將焦點放返係你在乎嘅人身上,自自然然就會忽略啲衰人,心情就放鬆啲啦。
有啲問題唔係一時三刻可以解決到嘅,可以做媽咪係一種幸福,,要好好珍惜😘😘加油呀!

公爵府

有勇氣去死,就有勇氣去承担。今日嘅田地,係你倆夫妻做成,無人欠你的。我成日都講現今的年青人,happy快樂就得,不諗住後果,避孕措施無做好,攪到今時今日咁樣,怨得邊個。到生活唔開心,就去埋怨其他人。你住係6299度,佢哋都算有幫到你啦,夾唔到,你咪返出來做野啦,咁公一份婆一份,咪可以搬走囉,自己又要懶,唔想返工,又想唔同6299住,咁邊個幫到你呀。我真係好唔明,e家多咗好多年青嘅ftm,又要同6299住,但又要諸多怨言。你哋自己諗深一層,6299都未必想同你哋住啦。你一係返工,咁咪對少d佢哋囉,又可以儲錢,儲夠咪搬囉,你唔返工,日對夜對咪困獸鬥囉。你自己唔諗辦法,只去仇恨6299,有用嗎。

男爵府

回覆樓主

傻女,點解為左d咁既pk想死?值咩?我都諗過為左呀極品變態99離婚,但望住個女,同自己講:點解因為個pk而犧牲個家同個女既幸福,你走左,個pk咪笑住做好人同拎走哂你既野仲要繼續侮辱你囉,仲一定會包埋你家人!咁不如強d,比佢地知你唔好惹唔好蝦,要玩大家玩大d囉,大家都係人有呀媽生又有仔女,一樣架,佢地要自作孽唔好怨第時自己受返哂無人可憐!個天有眼架!

別墅

淺淺 發表於 17-7-29 10:27
無人比做媽咪嘅你更有資格💪🏻💪&#1279 ...

你嘅說話令我覺得好安慰,我依架冷靜咗,雖然心情仍然一般,但我會嘗試下做安排改變

別墅

淺淺 發表於 17-7-29 10:27
無人比做媽咪嘅你更有資格💪🏻💪&#1279 ...

好多謝你

大宅

Miulo 發表於 17-7-29 12:09
有勇氣去死,就有勇氣去承担。今日嘅田地,係你倆夫妻做成,無人欠你的。我成日都講現今的年青人,happy快 ...

別墅

章魚妹妹 發表於 17-7-29 12:11
傻女,點解為左d咁既pk想死?值咩?我都諗過為左呀極品變態99離婚,但望住個女,同自己講:點解因為個pk而 ...

首頁

尾頁

跳至