夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

annacckong 發表於 17-8-1 00:55
大佬, 老公啲負能量係負既來源, 咁都要賴返落個老婆到.
正常人都會對身邊人發出既負能量感到困擾. 無論本身 ...

JM

我只是從另一層面切入去作回應。

當我們對外邊的人事物感到困擾,我們可以想方設法試圖去改變外邊的人事物,好使消除自己的困擾。但這個的難度很大,但我認同是值得去試,這亦是我們普遍傾向去做的事情。

同一時間,亦可去通過了解自己為何對外邊的人事物感到困擾,而增加對自己的認識。人際關係互動是一面鏡子,它的其中一項功能是幫助我們認識自己。

心理學上有所謂投射,旦凡我們壓抑的、抗拒的、逃避的、不接納的自己的某個面向,就會投射出去,變成對擁有或表現這個面向的人感到困擾或厭惡。舉例:我很討厭自私的人,自私的人令我很困擾;這其實反映了我自己本身在抗拒和不接納自己 自私的這個面向 (註:這是二元的世界,每個人都有自私和無私的面向喔!)

所以,當別人的負能量令你很困擾,這表示你本身可能有在壓抑、抗拒、逃避或不接納自己的負能量。

(題外話~ 負能量就是能量的一種而已,當我們認為它不好,才會抗拒它、不接納它。)

我認為樓主她可以試圖去改變c6,亦可以繼續去對c6的負能量感到困擾,但同時亦可以去反觀自己,看看自己是否有在壓抑、抗拒、逃避、不接納自己的負能量。

我並非在說c6有負能量就賴落老婆身上,或老婆要檢討什麼。

JM你大概只是不明解我回應的內容之所以然而已,希望以上的解說能令你明白一點點。

男爵府

回覆 Fabianne 的帖子

又要番又無工人,重要湊多個負能量"更年期" 仔,你慘我好多。我有個工人可分散d 負能量

大宅

readymama 發表於 17-8-2 08:36

又要番又無工人,重要湊多個負能量"更年期" 仔,你慘我好多。我有個工人可分散d 負 ...

以前請過工人,但工人又係我地嘈交的另一源頭,所以我怕左再請。
以前成日話我無叫工人做好d,我話工人係咁㗎啦,叫就做,無人係屋企就偷懶。佢就又怨一餐,話俾錢佢地坐係度,乜都唔洗做。

大宅

回覆樓主

其實真係好影響

公爵府

readymama 發表於 17-7-31 23:17

我現情況同你一樣。我好想死左去。

冇咁激,平時多啲同佢溝通下,係咪大家邊度出咗問題,或者可以出去玩下

大宅

佢成日唔響香港, 一個星期我只需要對住佢兩日。 個女訓我就訓, 佢自己響廳睇電視我唔理得咁多。
電話我都盡量少同佢講。 只係夜晚佢要同個女FACETIME 一陣。
以前我都會MESSAGE 下佢, 話佢知我食咩, 做緊咩咁, 但每一次回應都係「我冇你咁富貴」之類嘅說話(講緊只係去食餐元氣壽司), 久而久之, 覺得好冇癮, 就連SEND 張相都懶。

大宅

回覆樓主

咁無癮。

別墅

Fabianne 發表於 17-7-31 20:55
性格如此。。。乜都怨,工作、父母、仔女、妻子。
我講乜都怕得罪佢,又黑我臉。
我唯有祝福佢可以搵到個完 ...

跟我前夫一模一樣,任何事情任何人都埋怨,全世界都對佢唔住,自己工作上不順際遇唔好,但從來唔會檢討自己,成日都黑口黑面,個個人都係衰人

大宅

mrsricarrdo 發表於 17-8-2 17:25
跟我前夫一模一樣,任何事情任何人都埋怨,全世界都對佢唔住,自己工作上不順際遇唔好,但從來唔會檢討自 ...

勁似。所以你離婚?

複式洋房

mrs.crown 發表於 17-8-1 15:13

我屋企都有一個。 有小朋友, 好難分開。 但真係.....好痛苦....

我都讚同小傾小講小錯小嬲。有時唔係計較,而係積小成多。佢改唔到,我遲早都同佢一樣負面,個女亦會跟住。對小d,最少都有半個正面既人去教個女,個女仲有機會正面d.

有時社工成日話溝通,有d 野好難溝通,溝通仲死。

別墅

我正想開個 post 講呢樣嘢。我老公日日放工就不停講做嘢幾慘,我有幾唔明白。但其實我地係同一機構做,唔同 department, 勸兩句就話我唔了解。日日淨係發脾氣,嫌呢樣嫌個樣,我而家仲有 bb, 俾佢搞到情緒都唔開心!

男爵府

回覆 mrsricarrdo 的帖子

離左婚是否好d 呀?

大宅

Yo-yo122 發表於 17-8-2 23:52

我正想開個 post 講呢樣嘢。我老公日日放工就不停講做嘢幾慘,我有幾唔明白。但其實 ...

無錯,想當年有左bb ,受住佢的脾氣,我都喊左唔少次
我求神拜佛,佢健健康康,份工穩穩陣陣,否則受嘅氣仲多!!

大宅

佢每次想鬧我, 就話大家"傾" 下, 但實際每次所謂傾, 只係佢不停數落我, 同講自己有幾慘我唔出聲, 又話我唔想傾
我講多句又話我搵交嗌......咁想我點?

在我而言,少講少爭執係最好

瑪瑙宮

Yo-yo122 發表於 17-8-2 23:52

我正想開個 post 講呢樣嘢。我老公日日放工就不停講做嘢幾慘,我有幾唔明白。但其實 ...

我 ex 都講過, 咁辛苦唔知為乜, 之但係, 佢做囝又係尼份工, 成世都係打一份工, 唔結婚佢都係打緊尼份工架喇, 唔知有乜咁辛苦.

別墅

mrsricarrdo 發表於 17-8-2 17:25
跟我前夫一模一樣,任何事情任何人都埋怨,全世界都對佢唔住,自己工作上不順際遇唔好,但從來唔會檢討自 ...
呢個完全係我老公,好似全世界都欠左佢咁......

別墅

readymama 發表於 17-8-3 08:00
回覆 mrsricarrdo 的帖子

離左婚是否好d 呀?

跟前夫分開十多年,佢仍然一樣(emoji)
安慰是現在兩個兒子大了,他們說媽咪你當日同佢離婚是明智,原全沒有做錯

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

下次再怨叫佢死開啲,你話你咁樣點繼續做人落去,做人已經夠煩,再聽佢成日講依啲,你話自己都會顛埋一份。

大宅

aptcan 發表於 17-8-3 21:31
下次再怨叫佢死開啲,你話你咁樣點繼續做人落去,做人已經夠煩,再聽佢成日講依啲,你話自己都會顛埋一份。 ...

佢自己都講過去死,之後就離家。

大宅

回覆樓主:

老實講對住負能量嘅人係好慘, 你盡力想令佢快樂。 但如果佢性格本身已經係咁負面。你做咩都只會係徒勞無功,。而且影響埋你自己

首頁

尾頁

跳至