懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,我住外國,岩岩有左2個月。我大部分屋企人喺香港,婆婆九十幾歳,由細照顧我地幾個大,最近幾個月確診cancer, 醫生話無乜可以做到,所以而家婆婆喺屋企由家人同工人照顧, 最近屋企人話婆婆情況唔太樂觀,叫我準備隨時返香港,但家人未知我有左(只有老公知),如果婆婆有咩事,我自己亦都想返去香港送佢最後一程(其實幾個月前佢喺醫院我有返去睇佢)。外國醫生認為坐飛機問題唔大,飛機只係交通工具,我自己岩岩有左都坐過四程短途機(來回兩次,個半鐘一程),so far 我無唔舒服,但長途機十幾個鐘我驚自己頂唔順,如果真係去我諗住坐Business(不過八月份好貴)然後返到香港即刻去醫生度做檢查同食安胎藥。我老公明白我想陪婆婆走埋最後一段路但又唔想我影響到個胎。請問各位有無咩意見可以比我呀?或者有冇JM有BB時有坐長途機經驗呀?我而家有啲迷惘唔知點做好,去又擔心唔去又好似好不孝,希望大家可以比D意見我,thank you!

複式洋房

回覆樓主

我5,6週坐過16小時直航來回香港美國
回港產檢醫生要我驗埋寨卡(zika virus)
坐飛機途中(經濟艙)好彩都冇唔舒服
因為好攰好眼訓所以都休息到
帶備乾糧小食(好易肚餓同驚嘔)
同飲足夠嘅乾淨水(我問空姐拎蒸餾水)
定時企係身活動伸展下
不過每個人嘅身體狀況同BB發展都唔同
安全做法當然頭三個月如無必要最好避免舟車勞頓
因為始終都有一定程度嘅風險
或者會遇到其他緊急狀況
例如天氣惡劣氣流不穏航班延誤各種各樣之類
都會令人倍增壓力更加唔舒服
要好好衡量下

大宅

cancanbebe 發表於 17-8-1 18:16
我5,6週坐過16小時直航來回香港美國
回港產檢醫生要我驗埋寨卡(zika virus)
坐飛機途中(經濟艙)好彩都冇唔 ...

好多謝你嘅意見同小貼士! 坐成16個鐘頭機真係好勁!你坐Business 定 Econ? 其實我平時坐開Econ但如果飛我會考慮坐Business, 始終一程12個鐘可以休息多D。我而家身體so far ok, 無嘔無肚痛,只係胸少少痛,我諗我會再睇吓到時身體狀況點,先再決定返唔返香港。anyways, thank you!!

大宅

Miss_S 發表於 17-8-1 16:47
各位,我住外國,岩岩有左2個月。我大部分屋企人喺香港,婆婆九十幾歳,由細照顧我地幾個大,最近幾個月確 ...

Afford到當你然business 好,但如果太貴可考慮Premium Econ, 因為前後座位都闊,較低座位休息比較舒服。當然坐16個鐘飛機多多少少都有風險,但你個案如果你唔返嚟,我又怕你會後悔一世

大宅

C9Ma 發表於 17-8-1 18:41
Afford到當你然business 好,但如果太貴可考慮Premium Econ, 因為前後座位都闊,較低座位休息比較舒服。當 ...

我都驚如果唔去自己後悔!

大宅

回覆樓主

我11週果時由澳洲坐左9個鐘返黎香港,坐Econ 隔離位無人so far無唔舒服,不過頭3個月都係萬事小心,黎緊8月中 21週果陣我都會再返去,醫生果陣都話上機前無唔舒服都ok, 我會帶定口罩以防萬一

大宅

Sbbxoxo 發表於 17-8-1 20:46
我11週果時由澳洲坐左9個鐘返黎香港,坐Econ 隔離位無人so far無唔舒服,不過頭3個月都係萬事小心,黎緊8月 ...

係喎,口罩真係好重要,真係好驚周圍D人傷風感冒。多謝提醒!

珍珠宮

Miss_S 發表於 17-8-1 21:37
係喎,口罩真係好重要,真係好驚周圍D人傷風感冒。多謝提醒!

對,我都覺帶口罩真係幾重要

複式洋房

醫生話32周前如果無complication,坐長途飛機無問題,不過醫生叫我要著壓力襪同飲多d水,去多幾次廁所,每2個鐘頭出去行下 (防止DVT),我二十幾周先坐完長途機,無問題呀~

男爵府

yeewanslee 發表於 17-8-2 12:29
醫生話32周前如果無complication,坐長途飛機無問題,不過醫生叫我要著壓力襪同飲多d水,去多幾次廁所,每2 ...

請問係咩壓力襪?邊度有得買

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系好難選擇,最好問下醫生意見,唔送真系過意唔去。

大宅

回覆樓主

我陀兩胎都有坐過長途機,來回美國

第一胎無咩嘔無唔舒服,都ok

第二胎有作嘔就比較辛苦,食唔到,又瞓唔到。

其實醫生比較concern嘅係因為搭飛機係困係一個密室入面,怕會容易感染,所以你一定要帶口罩,食嘢前記得洗手(我自備洗手液,因為即使你去廁所洗完手都要用手開門,但未必人人都有切底洗乾淨佢哋對手)。

我係美國做過一次産檢,醫生建議每半個鐘就拉一拉腳根(即係腳指向自己方向拉),防止血管腫同塞,咁間唔中起身行吓走動吓,伸吓懶腰咁囉

至於婆婆個到.如果我係你我都一定會到,唔返會後悔一世。

伯爵府

回覆樓主:

我2胎都坐長途飛(+12小時, 20-25週)
最緊要休息。 可以premium Econ 好啲啲
拎定mask,有人病都可以頂一頂
得閒郁吓腳。
冇事就訓, 扣好安全帶
飛機餐唔好食佢啲生果同沙律, 我只係食熱野。
上機前買定水自備( 有人話飛機水唔乾淨)

別墅

回覆樓主

我有左四、五週個時去左歐洲渡蜜月一個月,一個月長短機飛左八次,都無唔舒服,可能本身我有左又無麥害喜情況!
如果婆婆對你真係甘重要,唔返你一定會後悔,不過最好都要問下D長老嘅意見啦!始終D長老都唔太鍾意結白事撞埋一齊!

大宅

回覆樓主

我公公過身果陣我因為大肚比4大長老阻撓叫我唔好去送,我到依家都後悔緊。。。
唔好令自己後悔,貴少少business就business啦

大宅

回覆樓主

好多謝各位嘅意見,婆婆身體有好轉,個人精神返,而家係療養院,雖然唔記得我係邊個但家人話比佢知我有BB佢都好開心咁笑,家人叫我唔好返香港,怕我舟車勞頓,如果可以的話,我自己就想等個胎陀穏咗,三個月至六個月期間返一返去,希望婆婆可以繼續撐落去啦。再一次多謝大家!

大宅

Miss_S 發表於 17-8-10 02:42
好多謝各位嘅意見,婆婆身體有好轉,個人精神返,而家係療養院,雖然唔記得我係邊個但家人話比佢知我有BB佢 ...

婆婆聽到你有BB個好消息一定撐得住既!

複式洋房

回覆 kakabear 的帖子

我上次係機場裏面間萬寧買到,要200幾蚊,係防止靜脈曲張的。我坐左12個鐘頭都ok呀

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

太好了聽到你婆婆好轉! 希望佢早日康復!
如果可以等到4個月穩定問準醫生OK先返來了!:)

別墅

Miss_S 發表於 17-8-10 02:42
好多謝各位嘅意見,婆婆身體有好轉,個人精神返,而家係療養院,雖然唔記得我係邊個但家人話比佢知我有BB佢 ...

好感動,替你感到欣慰!祝你婆婆身體健康,bb黐住媽媽

首頁

尾頁

跳至