心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年年初開始申請請工人嘅野,主要其實因為7月會生BB,加上仲有個2歲半嘅大女要照顧。申請左半年,前後申請左成3個,第3個(現時)係本地完約的。
6月接回家,我大女對工人階級尊卑之分得好緊要,命令工人做野/呼喝工人/咬工人手/對工人吐口水……更加係唔聽工人話,工人由工人講,佢由佢自己做,系平日玩樂時間上大女同工人玩係冇咩問題,但一系生活上其他事就各樣問題都出晒黎。
系工人未黎之前其實我早2月前已不斷同個女做思想教育,甚至工人返左工後我都差唔多每晚臨瞓都要同個大女傾計,話佢知唔可以點樣對姐姐,應該點做等等。
但似乎唔係好得囉~
我請姐姐其實都係想有人幫手,但系未生細B前我係完全唔可以放心出街,揸緊車工人就打黎求打救話我女唔肯食飯,食緊飯工人就打黎話我女唔肯瞓教……
到細B出世,我依家坐緊月我見到大女情況咁我好心煩,不斷系屋企聽住工人同我女重複講某D說話而我女又唔聽講。
其實我工人姐姐做野係幾好,但無奈地佢同我大女完全相處唔到,而我更想像唔到我女至從有工人後就公主病上晒身,好擔心唔知以後2個女會變成點。
所以我想系坐完月之後如果情況持續就唔請工人自己全力湊返,會唔會好衰?對個工人姐姐好唔公平?

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

現在係兩個問題。
1,工人響你家工作,其實都唔會開心,如果決定放佢走,就幫佢寫封好d既 reference letter

2, 你大女咁態度既原因,係因為多左細佬妹?想媽咪理佢多d? 定係本身對其他人都係咁?反而呢樣野緊要d, 要教育.

別墅

ada_fung 發表於 17-8-3 08:37
現在係兩個問題。
1,工人響你家工作,其實都唔會開心,如果決定放佢走,就幫佢寫封好d既 reference letter
...

工人睇落又唔似有唔開心,日日都仲笑笑口咁。
大女唔係因為細B問題,因為細B未出世工人系度由DAY 1開始已經係咁。
我女我自己湊時好乖好乖而且好自立,依家郁D就大大聲發脾氣,唉~

子爵府

BK Milk勳章

回覆 yingying_candy 的帖子

你了解個女因乜事唔鐘意姐姐先, 係呢個姐姐? 定係其他姐姐(例如朋友的工人姐姐)都唔鍾意?膚色? 唔靚女?工人階級尊卑之分 -> 小朋友唔識分呢D, 通常係見大人對工人有"階級尊卑之分", 先至有樣學樣.

你自己湊二個唔要工人, 唔係唔得但自己會好辛苦.

女女做法一定要改善, 無論有冇工人, 因為將來番學, 對住其他同學, 或清潔姨姨都可能"階級尊卑之分".

或者試下獎勵方法? 如果佢果日有同工人好好相處, 就比小獎勵.
或者工人多D同佢玩, 有共同話題

別墅

ada_fung 發表於 17-8-3 10:12
回覆 yingying_candy 的帖子

你了解個女因乜事唔鐘意姐姐先, 係呢個姐姐? 定係其他姐姐(例如朋友的工人姐 ...

系未有姐姐之前佢從來冇接觸過工人呢樣野。
我都唔明點解咁細個就識階級尊卑之分,我地都對姐姐好好好似屋企人咁,但個女好明顯知道姐姐係系佢屋企打工。

佢唔中意抗拒,我唸係因為佢習慣由我照顧唔想其他外人照顧佢。
我見住情況咁,我唔知陸續仲會出現其他咩問題,我都好擔心以後佢對人對事做人方法。更擔心日子耐左佢影響埋細B都咁樣。

教育一定有,如果做父母見到咁情況都唔教,父母都好大問題啦!我已經晚晚同佢傾計,但好似改變唔到乜

所以想cut左工人自己湊返,小朋友學壞就容易,學好就難。
我唔想2個小朋友第日會有公主病,依D問題系工人未黎時係唔會預計到,但事實上依家眼見已經負面多籮籮。

而對我而言,有工人係幫輕左我家務上負擔,但其他方面加重左我精神壓力負擔囉~

所以想知有冇媽媽們遇過咁嘅情況,如果係你地會點做?

複式洋房

1 . 如果你係full time Mom 就自已凑返,調教返個女D待人接物態度,
就佢+由得佢=害佢個女
2.可以請part Time 打掃做家務

全部都唔難解決

子爵府

其實會不會因爲細B出左世,家姐只是x醋,但佢又唔識表達出來?

男爵府

兩歲半極少有階級尊卑之分, 相信係鬧情緒,重點搵出原因。
然後慢慢善導,當然吾係放縱,千萬吾好用命令式教導,否則更加反叛 !
如果壞情緒處理得好,發洩在姐姐身上自然會減少。

如果囡囡自少由姐姐揍大,故事當然吾一樣,仲會以為係家庭成員添!
在小朋友面前,盡量吾好經常強調"工人"字眼, 改為"姐姐"(根本好多人咁叫)

幼童仲未識得分析同牢記媽媽既道理,右耳聽左耳出。
幼童世界裡係好簡單,最多出現係 : 我吾鍾意乜乜,我鍾意乜乜,我吾要乜乜,我要乜乜而言。

係要時間適應同磨合,吾合作係次要,反而要教好尊重與禮貌先係首要!
如果尊重和禮貌做到既話(姐姐當然須要配合)表示囡囡行出第一.步,對姐姐改觀態有進步空間。
加油 !

<個人觀點與角度,不喜勿插>

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

DougJc 發表於 17-8-3 12:56
1 . 如果你係full time Mom 就自已凑返,調教返個女D待人接物態度,
就佢+由得佢=害佢個女
2.可以請part T ...

我都係咁唸,不過老公又唔明白,成日都覺得個女已經係好乖,請工人係唔想我咁辛苦。

而自己內心又覺得難堪,如果因為我地自己問題提早同工人姐姐解約,工人姐姐會好慘

別墅

Holidaykiki 發表於 17-8-3 16:51
其實會不會因爲細B出左世,家姐只是x醋,但佢又唔識表達出來?

冇呢個問題。
佢錫細B錫到窿,有時仲唔俾工人姐姐抱BB

別墅

cedarcone 發表於 17-8-4 01:24
兩歲半極少有階級尊卑之分, 相信係鬧情緒,重點搵出原因。
然後慢慢善導,當然吾係放縱,千萬吾好用命令式教導 ...

我從來唔系小朋友面前講工人2字,大家都需要互相尊重。
有時大女聽到我叫工人嘅名,佢都會跟我咁叫我都即刻stop佢話唔可以……

我女其實由小就好乖好好湊而且好懂事,依家出現好多不良行為,工人做左1個半月我就日日教夜夜教,甚至現時坐緊月我都每晚同佢傾好計先俾佢瞓。

有時又擔心講得太過時對佢心理又有影響,所以真係好煩

別墅

藍尾巴 發表於 17-8-4 01:51
如果工人主要係減輕你家務負擔,就只叫佢做家務,小冪友野自己做返,亦都同囡囡講工人姐姐係負責家務,只有 ...

但咁樣其實等同我自己未有工人時一樣?
依家搞到我坐月坐到都休息不足,好辛苦

已刪除用户

別墅

藍尾巴 發表於 17-8-4 11:43
點會一樣,工人做晒家務,你專心做媽媽

咁其實家務好閒嘅~
因為以往我湊大女時都係等佢夜晚訓教先開工洗衫拖地清潔
得閒做多D,忙時做少D

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yingying_candy 發表於 17-8-2 21:43
今年年初開始申請請工人嘅野,主要其實因為7月會生BB,加上仲有個2歲半嘅大女要照顧。申請左半年,前後申請 ...
30個月女孩,有甘表現真傷腦筋,應唔會,有上過幼兒班嗎?

別墅

20150618bb 發表於 17-8-4 17:17
30個月女孩,有甘表現真傷腦筋,應唔會,有上過幼兒班嗎?

我大女好老漬架!
佢由歲半開始每星期兩堂獨立班嘅playgroup。
老師話佢言行表現似4歲小朋友,唔似2歲半

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yingying_candy 發表於 17-8-4 17:43
我大女好老漬架!
佢由歲半開始每星期兩堂獨立班嘅playgroup。
老師話佢言行表現似4歲小朋友,唔似2歲半

大宅

係咪太多野學壓力大要釋放一下,個工人係唯一威脅唔到佢呀

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

2歲半有階級觀念?大人係咪要負下責任

首頁

尾頁

跳至