自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

如果工作性質上入屋係唔關事喎,我之前有份工做過有關home care上門照顧長者,啲阿姐多數50+歲,差不多年年都有同事死父母長輩(這個年齡常見的事),咁無可能3個月都唔上門為長者服務,但都會避忌唔俾長者知情,有同事話問過喃嚤佬因工作關係是可以照上門入人哋屋企的,如有孝在身嘅維修人員要入屋工作都唔會話你知屋企死人啦。

琥珀宮

回覆樓主:

轉補習老師

珍珠宮

回覆樓主

補習對補習姐姐講係屬於返工
應該唔影響

而且我諗樓主好快唔洗煩
補習姐姐知你介意
遲下應該會搵個借口話冇辦法幫你囡囡補習
免得以後有乜萬一
避開仲好

侯爵府

168138 發表於 17-8-5 08:59
樓主真無知
通常無知嘅人先會迷信

伯爵府

樓主想得太多。

公爵府

BABY520 發表於 17-8-5 10:57
如果工作性質上入屋係唔關事喎,我之前有份工做過有關home care上門照顧長者,啲阿姐多數50+歲,差不多年年 ...

冇錯,正想講,上門補習算係工作,工作場所不在此限。

朋友的鐘點姨姨老公走左,一樣照叫佢上門執屋,咪又係冇穿冇爛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

情況一樣,轉左去星克克
唔關紅事事

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 17-8-5 08:22
記得以前讀中國文化要義,正式守孝,好似要3年架,咩都唔可以做,只可留在家思念先人。否則就是不孝 ...

咁樣會餓死埋架wo

侯爵府

catcatlun 發表於 17-8-5 10:43
既然人家同你說了,自己又介意,都係會所或starbucks 補,既不會阻礙女學習,又不會有心理壓力
...
咖啡店係人哋做生意嘅地方,人哋真金白銀交租做生意,唔明D人點會好意思去果度補習阻人做生意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1314625 發表於 17-8-5 08:31
叫老公問下奶奶意思

始終這個是心理關口,要你自己先可以決定

仲問? 多個意見多個煩

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主講既紅事,只係生日,我仲以為係生仔,結婚,擺大壽…
不知所謂的乙陸!!!

大宅

其實我個人覺得無咩所謂, 但如果你自己本身迷信, 到時萬一咁啱出左咩野冬瓜豆腐, 你一定會埋怨人, 所以你介意就唔好叫姐姐上來.

珍珠宮

chowqv 發表於 17-8-5 11:27
樓主講既紅事,只係生日,我仲以為係生仔,結婚,擺大壽…

same here,所以睇第二次先搵到所謂紅事~

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

唔上屋企,去Coffee Shop,無咁多人嘅餐廳。
我哋喺約喺Delifrance補嘅,買杯嘢飲,坐個半鐘。

男爵府

回覆樓主:

上黎補習應該當係返工,嚴格黎講,上黎返工應該吾關事

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

真係諗多左好多好多... 我都以為紅事係結婚果d.

守孝幾耐人人做法唔同. 你點能夠代個補習姐姐去計呢d 野.

你會唔會迷信到人地 M 到又唔俾佢入屋? 或者唔想姐姐同你個女有任何聯絡接觸?

人地紅白相沖, 去大酒店都有得化解, 你問下d 高人如果家屬去人地屋企有冇得化解. 呢d 野無謂硬食, 個心唔安樂就算真係好介意佢入屋的話, 不如遲d 至補. 去公共地方補習好難睇, 你心安但怕且你個女同個姐姐唔心安.... 你個女係咪真係補遲一陣係咪真係追唔上? 再唔係換補習姐姐, 搵個冇家人患重病既人黎教.

水晶宮

回覆樓主

太迷信

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

終極熊貓 發表於 17-8-5 09:31
首先,咁都關紅事事?
二來補習姐姐好慘,已經無左爸爸,仲被人嫌棄
我諗唔係錢嘅問題,而係個心唔好受:thi ...

同意, 個補習姐姐俾人嫌棄好慘.

鬼叫古代d人太無知, 最神奇係呢d 思想文化一代傳一代, 現今教育都唔可以令人理智起來.

珍珠宮

Hollyoiyee 發表於 17-8-5 08:12
想請大家比D意見我😪我個女今年升上小五、因爲暑假停左冇補習、8月開始想補習返、補習姐姐爸爸啱啱7 ...

樓主又真係太迷信了,上門補習係工作,唔通家中有白事唔駛返工?咁如何係菲傭姐姐家中有白事如何?放佢三個月假,叫佢出街玩?

話撞啱你先生就快生日,算我直言,唔通生日果個月,逢見人都問對方有無白事先?佢嚟補習又唔係同你先生慶生

珍珠宮

bosch 發表於 17-8-5 12:11
同意, 個補習姐姐俾人嫌棄好慘.

鬼叫古代d人太無知, 最神奇係呢d 思想文化一代傳一代, 現今教育都唔可 ...

我都同意
所以我之前留言都話樓主應該好快唔洗再煩
補習姐姐應該會搵借口唔再補
萬一將來真係有乜事
真係唔知點處理

首頁

尾頁

跳至