自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

公爵府

天角一荒 發表於 17-8-8 13:11
因為朋友仲住係當年間屋(當初結婚時爸爸送的首期)
所以佢前夫一定識黎搵佢。

姓都改埋就更不用去啦!!

咁多年都無揾過仔?

就更不用去啦

伯爵府

回覆樓主

咁都去?叫阿第三者吱個囝出嚟去。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫現任老公覆佢(EX), 問佢帶乜野孝, 問佢係咪食慒咗!!!
講真, 如果個小朋友一路都無同爺嫲交往, 去乜鬼, 都要諗下個小朋友感受, 到時俾D大人係咁舞!

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主

前夫唔係都結咗婚咩?咁應該係佢現任老婆戴孝,而你朋友已改嫁,已經唔係前夫個家人,冇資格戴孝。至於仔仔就應該去,但叫前夫自己去你朋友屋企接仔仔去,完成儀式再送佢返嚟。記住,你朋友係可以完全唔駛去送殯,最多封帛金(如果同前62關係唔差嘅話)

珍珠宮

回覆樓主:

一係淨係比個仔去,唔比就不用理會,話之佢講乜
原因都費事諗,一句唔去就算,再唔係就放飛機,嗰日去澳門玩,電話都唔聽

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我都睇漏咗。

有BB就梗係唔去。
粒孫如果男家無盡過任何責任, 都唔去!!!

珍珠宮

畀面勳章

呢個前夫都好自私喎自己唔理個仔,,贍養費又唔比,,而家有事就識得嚟搵仔帶孝唔洗理佢啦,,,咪去酒店住幾日,,等件事完左至搬番去囉

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔去,乜理由都唔洗講啦,連個仔都唔洗去啦,滿月後離婚你又改嫁左,憑乜要你帶孝啊,佢前夫係咪傻架,講真咁多年黎都無比錢養過個仔,又憑乜依家要個仔去葬禮啊,既然佢同6299都無理過個孫,叫佢食c啦,完全可以唔洗理佢地,人唔洗到禮亦唔洗到囉,根本一直已經無晒關係

大宅

回覆樓主

佢都幾搞笑喎,佢自己都結左婚有老婆,點解仲要叫你戴孝呀,你反問佢戴孝既身份係咩先,講出嚟都無道理啦,同埋佢當現任老婆係咩呀!仔仔方面,反而出席係正常既,因始終都係同前夫所出,但當然係要你朋友接受

伯爵府

天角一荒 發表於 17-8-8 13:00
頭先朋友問我,佢前62剛過身,前夫wtp佢下月出席喪禮,仲要求朋友帶孝。

但我朋友已改嫁,佢本身亦唔想去 ...

離咗婚,佢家事已唔係你嘅事,就算你想去都只係當朋友咁唔駛帶孝㗎,你現有孕就唔好去嘞

珍珠宮

回覆樓主:

出席就視乎大家關係好唔好啦,帶孝就 sure no la

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

快D叫現任覆佢, 鬧鬼佢(EX)LA! 加多幾句粗口!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

天角一荒 發表於 17-8-8 13:11
因為朋友仲住係當年間屋(當初結婚時爸爸送的首期)
所以佢前夫一定識黎搵佢。
講真連個仔既身份都好尷尬, 突然冒出個細路出嚟就話係仔, 小朋友都可能會好驚, 在生時都未見過, 一見就見條屍, 真係一定唔會去.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

如果已經各有家庭,而且大緊肚,一定唔會去,更加唔會戴孝,要照顧現在家人感受,何況係佢對朋友唔好在先,點解要比理由唔去,乜都唔需要解釋,唔去就唔去!

珍珠宮

回覆樓主:

啋佢有味啦

大宅

回覆樓主

先感謝各位幫忙,朋友原來係自己唔諗住去,但亦唔想個仔去,想搵理由推晒。

至於帶孝,係前99要求朋友同仔一同去,一齊帶,唔想太樣衰喎⋯⋯
仲好搞笑咁話「如果妳同孫仔肯黎,我唔會比個女人出黎」

朋友講左唔去,前99話佢黎接孫去都得。
朋友想要方法推埋前99,係一個都唔會去。
(但會叫朋友幫忙拎封帛金比佢地)

珍珠宮

回覆樓主

改嫁左—>吾駛帶教
剛有左—>吾會出席,搵朋友代交帛金

侯爵府

2018復活節勳章

天角一荒 發表於 17-8-8 13:00
頭先朋友問我,佢前62剛過身,前夫wtp佢下月出席喪禮,仲要求朋友帶孝。

但我朋友已改嫁,佢本身亦唔想去 ...

唔去就唔去,冇乜需要解釋。

大宅

個前夫簡直有病,你個frd唔應該仲同佢聯絡
佢無份養個仔,仔都唔應該比佢見。因為佢已經有新家庭,如果我係佢,我會叫個仔改姓,同前夫屋企人講乜佢地有當佢個仔係自己個孫咩?個仔得一個老豆,就係現任老公!

男爵府

回覆樓主:

小朋友去,
自己唔洗去,
我前62新年去左,
我有比阿仔去守孝,同送上山,
當晚我有去靈堂上香,有做白金,
(前62對我好好)
冇送上山。。。。
你咁既情況,當然彩佢地都傻,
最多比阿仔去,
點講都係孫。。。