親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

8月頭book 了炳仔一日車從曼谷到芭堤雅,途中停幾個景點,價錢3300B。出發前一星期已whatsapp炳仔confirm行程,到曼谷酒店後亦有按炳仔指示whatsapp房號碼給他,但用車那天車居然沒有出現,call 炳仔他才發現忘記了我們的booking!

最後急忙中炳仔找了一架又殘又舊的van來,還遲了45分鐘 (如果是靠他的車出機場就慘了)!!由於已眈誤了很多時間,我們唯有上車,上車後我call炳仔投訴,他不斷推說有很多單所以忘記了,最後說減收我們300B作賠償。我覺得極不合理,炳仔就推說他只是中間人替客人找包車公司,他那邊只可賠300B,再多些就要包車公司負責。

然後炳仔叫包車公司的泰國人managercall我,那manager態度惡劣,說 "炳仔already gave you 300B compensation, 炳仔 is meme is 炳仔,what do you want?" 我要求減至2500B,但他說沒可能! 我們當時已肉隨砧板上唯有接受。

而不知那司機是為了趕回遲了的時間還是受了指示要報復,全程在高速公路左穿右插地飛車,加上那車非常殘舊,全程都提心吊膽!

後來炳仔call我話回程幫襯他可減價給我作補償。但其實我去了芭堤雅不下十多次,早知道去到芭堤雅才在路邊的的士檔book回程會平很多。果然,我們最後只需900B1100B分別book了一輛五人的士和一輛七人的士出機場,比炳仔開給我們的優惠價還平200B,而且還是合法的士而非白牌車呢!

別墅

有相為證,炳仔找來殘舊van的內部

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

男爵府

Kimom 發表於 17-8-17 09:43
8月頭book 了炳仔一日車從曼谷到芭堤雅,途中停幾個景點,價錢3300B。出發前一星期已whatsapp炳仔confirm行 ...

我8月頭都去完曼谷芭堤雅,我係第一次自由行,問左朋友包車資料,佢都話唔recommend炳仔,佢個次冇甩底,但架車好殘同飛車加上態度麻麻,好彩你去過好多次熟路,如杲我呢D新手真係唔知點算

大宅

我5月頭系經炳嫂BOOK車又覺得無問題,車都幾新同收費唔貴,司機都幾好傾,仲打算下次再BOOK距。

wcpcelia    發表於 17-8-17 19:36

別墅

其實我幾年前親身在炳嫂鋪頭book過車都ok,但可能炳仔係年輕人冇咁好交帶就出事了。加上他事後處理的方法,我以後都冇信心再幫襯了。

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我下星期出發, 昨晚先同佢confirm哂啲行程, 不過我係聯絡炳女, 見你咁講有啲擔心

別墅

回覆 duck.popo 的帖子

我是用車1個月前book ,6日前同佢reconfirm,2日前按炳仔指示whatsapp 房號碼給他,1日前請他叫司機帶收據給我。前後3次提醒他都會忘記……
duck.popo,我建議你出發前1小時再同佢reconfirm,確保已出車,祝你好運!

用戶要求終止服務

我上星期剛訂過炳仔車,由機場去芭堤雅,幾日後由芭堤雅去曼谷酒店,好準時,我每次用車前一晚都有confirm,炳女也有覆。老實說說,book車呢d野好講彩數,朋友試了一個泰國人司機總籌,也有delay情況。

祝大家好運!

別墅

回覆 titanlow 的帖子

我當然明白book車講彩數,也知炳仔不是次次出錯,否則他也不會生意多到忘記了我的booking。
少少delay可以接受,但忘記了booking以致遲了45分鐘實在一次也不可能容忍,試想想如book車出機場而車遲了45分鐘來,分分鐘趕不到飛機就大件事了。

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Kimom 的帖子

先謝謝妳, 希望我到時用車順利

大宅

幾年前都有搵過炳嫂book 車,d車麻麻地,司機好無禮貌
之後朋友介紹左個司機比我,幾好架,又準時會confirm ,車好新淨,幾年都係搵佢
jm有需要既話可以pm我攞資料

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實除左佢, 其它啲wendy, tim.... 之類全都係都差唔多, 佢地本身冇話自己車隊, 都係似外判, 黎乜車都係睇彩數

之前book話可以用廣東話溝通既包車(有網站), 佢來回都係係派個司機講英文, 回程架車又唔新淨(唔算好殘囉), 價錢唔係最平, 只不過初初去泰國諗住揾個易溝通啲既啫

後尾都係上網摷, 揾到幾個唔同人問價, 最後有個係比較快覆e-mail, 價錢又平, 所以book佢
兩個人去程比架十幾人van, 回程又係遲左半個鐘, 但黎架係7人豪華van, 去舊機場果架唔算新既RV車, 佢都算OK啦, 第一程接左就叫打比司機再同我地溝通confirm另外兩程包車, 又留晒電話比我地聯絡, 隔左兩年再問價完全冇加過, 所以都懒得再問其它果啲包車啦

子爵府

TMC3012 發表於 17-8-18 09:34
其實除左佢, 其它啲wendy, tim.... 之類全都係都差唔多, 佢地本身冇話自己車隊, 都係似外判, 黎乜車都係睇 ...
請問可否PM資料給我, TKS!

大宅

TMC3012 發表於 17-8-18 09:34
其實除左佢, 其它啲wendy, tim.... 之類全都係都差唔多, 佢地本身冇話自己車隊, 都係似外判, 黎乜車都係睇 ...

我都想知包車資料,thx!

男爵府

回覆樓主:

其實近呢幾年由佢打理之後佢都態度懶懶的。佢係一個超級懶嘅人,你仲要不停call佢,煩到佢死先得。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一人一句 發表於 17-8-21 01:13
其實近呢幾年由佢打理之後佢都態度懶懶的。佢係一個超級懶嘅人,你仲要不停call佢,煩到佢死先得。
...
可能係多order唔優做/太忙啦, 尤其暑假又多人去泰國

別墅

回覆樓主:

我之前都問過過炳仔book車,但佢係完全唔覆,有人話太早book佢唔會覆架喎!

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

剛去完泰國返嚟了, 搵炳仔book了4程車, 雖然車不是很新淨, 但都舒服, 而且炳仔,司機們都很交帶及準時! 4個司機都好nice, 可能見我地有老有嫩啦!

大宅

回覆樓主:

我8月中去完曼谷,有一個好好司機可以介紹,收費合理,準時有禮。。。

首頁

尾頁

跳至