跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

suilangmui 發表於 17-8-19 18:27
如題

點樣為之倆邊走? 係美國住吓, 跟住返HK 住吓?

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

suilangmui 發表於 17-8-22 15:26
我嚟緊兩年要跑綠卡,所以一年會有兩三個月住美國。想知道有乜嘢要注意。
...

咩謂之跑綠咭?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

子爵府

有回美証的話,2年吾入境都應該無問題的

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁情況申請回美証穩陣D,未收到唔好出境。
其實出出入入會有風險,因為隨時遇到一個工作人員覺得你係冇誠意移民的話,會即時收你綠卡,或者次次捉你入房問番幾個鐘都好得人驚。
以前見好多人都係半年一年一次返美國兩三個星期,報足稅的話,好多時都可以玩得十年八年冇事,但而家好難講啦,睇你想唔想搏,同埋承受得幾多風險。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

呢家入境嚴左好多

別墅

bigskylittle 發表於 17-10-22 09:07
呢家入境嚴左好多

個個入境officer都唔同,上個月我hubby在芝加哥入境時零對話,完全冇溝通就搞掂

大宅

雙妹媽 發表於 17-10-22 21:16
個個入境officer都唔同,上個月我hubby在芝加哥入境時零對話,完全冇溝通就搞掂
...

入境officer係咪白人?

別墅

bigskylittle 發表於 17-10-23 09:15
入境officer係咪白人?

是,不過應該沒關係,因為之前也有人被要求入房詳談的也是白人負責

公爵府

suilangmui 發表於 17-10-18 17:20
我都好想返咗去唔駛返香港。可惜個仔正籍反叛期,老公又由朝做到晚。得反佢地兩仔爺真係唔掂。唯有攞re-ent ...
阿仔等綠卡期間,用學生簽證先過美國讀書行得通嗎?咁樣你可以陪住佢,唔使爸爸搞佢唔掂

禁止訪問

公爵府

suilangmui 發表於 17-10-25 09:54
但唔知SF有邊間high school收international student ?
私校一般都收外國學生吧?

大宅

雙妹媽 發表於 17-10-24 07:04
是,不過應該沒關係,因為之前也有人被要求入房詳談的也是白人負責

我今次都比人警告,要我至少住在US半年。 我又唔夠時間申請re entry permit. 呢家煩緊點算好

別墅

bigskylittle 發表於 17-10-26 01:15
我今次都比人警告,要我至少住在US半年。 我又唔夠時間申請re entry permit. 呢家煩緊點算好
...

警告時有冇mark低在你passport什麼?

大宅

雙妹媽 發表於 17-10-26 08:32
警告時有冇mark低在你passport什麼?

mark左green card number. 在傾談中,有問我有冇property in usa and報稅,之後將資料入電腦。 咁係咪代表我如果住少過半年,下次入境就會比人收左張gc?

別墅

bigskylittle 發表於 17-10-26 08:50
mark左green card number. 在傾談中,有問我有冇property in usa and報稅,之後將資料入電腦。 咁係咪代 ...

冇這種經驗,真係唔知會點(emoji)

首頁

尾頁

跳至