自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sinohk33 發表於 17-8-20 20:30
當年我老豆病危時,我阿哥問佢叫牧師嚟,好唔好?我老豆用粗口鬧佢。

大宅

jthl2013 發表於 17-8-20 19:52
我有個長輩親戚快死了,我自然想起為他祈禱問他會不會信主⋯但原來他和家人和親戚也是在思念爭議分配遺產( ...

樓主,可能神的靈會經過你傳的福音,感動佢相信。

你亦都當憐憫你親戚,可能係最後的一次機會聽到福音。

大宅

都就走唔好浪費人時間,要信一早信左。

子爵府

回覆樓主

最衰係同臨死的病人講,「如果你唔信,唔係教徒去唔到神既身邊,要落地獄」。我好反感,咁講算點,恐嚇?!

我親戚響自己爸爸臨終前叫班教友同牧師去咁樣「恐嚇」自己爸爸,佢爸爸都堅持唔信,趕走班黑心鬼。

bosch    發表於 17-8-22 00:53

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

樓主想講乜嘢? 傳福音不是單傳一次就得,自己本身才是生命既見證,當平時行事為人都與福音相稱就被人知道你的信仰是真實無偽。

我通常會探親友時為他們祈禱,安慰他們既家人,陪伴在則。人越大身邊既親人一個一個地離開,好好珍惜身邊人吧。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

回覆樓主

好話唔好聽,呢d叫夾硬嚟。

侯爵府

kc_01k 發表於 17-8-20 20:16
如果我就黎釘蓋,希望啲教徒唔好夾硬話我信咗主,香都唔比支我聞。咁我半夜會去瀨佢塊面,好似瀨义燒咁。 ...

sorry笑咗

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你幫佢祈禱咪得囉, 點解要最後果刻先叫人信
仲有, 唔信就唔可以上天堂?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kc_01k 發表於 17-8-20 20:13
我有朋友個妹都係咁,我朋友話佢老豆臨終時,根本都冇乜反應嘅時候,帶個木師(唔記得點寫)去,求其捉住老豆 ...

咁都得 咁又其實唔錯喎, 好多野應該可以簡化啲

琥珀宮

同意上面講,要信就一早信,係人臨終時至推人入會,我相信宗教

層面上,問題唔大嘅,但信係誠心追隨上帝,而唔係單望入天堂,如

當事人係想上天堂至信,我就覺得扭曲咗教義,信咗等如冇信,宣教

者只係多此一舉。

水晶宮

BK Milk勳章

candysandy 發表於 17-8-20 20:10
如果我要信,唔會等到臨死至信,所以千祈唔好趁我臨死仲同我講耶穌。

但好多都講一聲信就上天堂

子爵府

回覆樓主:

如果我臨死前有人同我講耶穌

我會爆粗先至斷氣

cissie    發表於 17-8-22 18:50

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好難接受呢種思考方式........

如果我錦做,我估我阿媽會打巴我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我自己就最怕,已同老公講我係醫院快死時千萬唔好叫人同我講耶穌,一定唔好比我入教,要信在生都信啦,係要係人死時先不能明哲保身,有點屈人的感覺。

子爵府

回覆樓主

會覺得好煩,都就死,留番時間盡量見家人好過有人係咁講野

公爵府

我有個長輩親戚快死了,我自然想起為他祈禱問他會不會信主⋯但原來他和家人和親戚也是在思念爭議分配遺產( ...

樓主,呢個情況只需問病者是否想你祈禱,可以的一起祈禱就足夠了!

福音並不是廉價的,人是否相信是一件事,而那個人是否上帝㨂選的更重要!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

人都去到臨死的時候,你走去同佢講耶穌, 其實係好夾硬黎同乞人憎, 要信一早信左啦, 臨死先信咩

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我已經一早講明, 唔好等我就死時屈我, 我老公仔女都係天主教徒, 得我唔係, 我一早講明, 要道教儀式, 我要食香, 我要有妹仔橋夫大屋飛機遊艇電腦電話及無限金銀衣紙!
千其唔好等我講唔到野時問我信唔信主眨眼就當我信! 咁做係超乞人憎!

amchk    發表於 17-8-23 00:32
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

畀面勳章

bongbongpatty 發表於 17-8-20 20:59
但好多都講一聲信就上天堂

上天堂把鬼咩......

又唔打得麻雀,又唔煲得韓劇........

我都落地獄打下牌,得閒上黎偷睇下d韓星算.....

cindyyu73    發表於 17-8-21 11:31

大宅

kc_01k 發表於 17-8-20 20:16
如果我就黎釘蓋,希望啲教徒唔好夾硬話我信咗主,香都唔比支我聞。咁我半夜會去瀨佢塊面,好似瀨义燒咁。 ...

首頁
12345...35

尾頁

跳至