婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同99不是一齊住,佢好傳統,過時過節擺到成枱都係嘢,記得我第一年結婚既新年一入屋,話叫我拜祖先,一開口就話"第時我老左,係你負責ga la"當時,我當然冇出聲。第一年跟佢地拜山拜佢老爺,又係甘講,第時你負責ga la
我本身未夠40,我完全唔鐘意拜神,直情討厭添,通常係上年纪既先做。尼幾年成日係我面前呻特別係過年,話年三十攪到初二,辛苦到佢,又暗示將來唔知有冇人幫佢?我心諗你巳經有工人帮,同埋甘辛苦可以選擇做简單d或唔拜,都冇人迫你。
仲有拜山,拜既係我老公阿爺,同佢素未謀面,又冇感情,我99 62成日想我去,佢地清明重陽都要拜,其實老公去做代表都得啦,仲要我以後負責,真係好唔想。
其實,我甘谂岩唔岩?

大宅

得一個仔?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你同99講你信耶穌囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

你99再講, 你咪同你老公講, 你聽住啦. 第時你整

珍珠宮

回覆樓主:

你唔想拜神,咁諗無乜唔岩~
但6299見你一齊拜袓先,其實無錯個喎!雖然你未見過老公阿爺,但你做得新抱,一齊去都好正常~
如果你話6299唔俾你拜自己袓先,但就要你拜佢地嘅,就話唔岩,依加叫你一齊拜,我純粹睇到,因為佢地當你係自己人呀嘛!

複式洋房

cand 發表於 17-8-22 22:34
得一個仔?

係,佢有家姐

複式洋房

做個靚太 發表於 17-8-22 23:14
你唔想拜神,咁諗無乜唔岩~
但6299見你一齊拜袓先,其實無錯個喎!雖然你未見過老公阿爺,但你做得新抱,一 ...

拜神我就肯定唔会做,拜山既話,將來我爸媽或62 99百年歸老我一定会做,只係而家拜的是佢阿爺沒有太大動力想去做(emoji)
我想知通常而家d女婿会唔会跟老婆拜外父外母?

大宅

mickey2412 發表於 17-8-22 22:09
我同99不是一齊住,佢好傳統,過時過節擺到成枱都係嘢,記得我第一年結婚既新年一入屋,話叫我拜祖先,一開 ...

到你接手就一齊從簡,如果投訴就咩都唔做。

別墅

回覆樓主

我果件叫我去教會叫左幾年,佢話信教既人先係好人,但我知道佢係我後面單單打打,係咁去老公講我壞話,其實佢其身不正好難令人跟佢去教會。
不過講到尾,佢想我去教會,都只係勸唔掂個仔信教,借我過橋姐,我都係一句:現在暫時唔會想去教會就打發佢~ 隔一排又叫過,咪繼續打發~
唔排除將來會信教,但佢實在唔係令人信服既基督徒~

大宅

我99都係勁迷信,我以前有返開教會,入門時C6已經同佢地講明我唔會拜,99都好尊重從來無叫我拜,幫手,返大陸大拜等等。
我都見佢搞到成頭煙,都唔知為乜,又話唔知幾多年一個大拜,又要洗好多錢等等。

其實拜完又唔見有咩好,唔拜又有咩唔好事,真係心作怪,擺苦黎辛,我第時百年歸老都唔想咁樣折磨自己啲仔女/後人。

大宅

回覆樓主

叫你老公搞,我屋企拜神嘅事係我老豆搞

珍珠宮

回覆樓主:

到時叫你老公負責拜返

大宅

回覆樓主

樓主最好一早表明唔會負責(如果真係咁抗拒),唔好比99有個期望好d。

我家6299都係拜神,信觀音,我未入門已講明我唔會裝香拜神,對祖先只會躹躬,絕不裝香。甚至不會入廟。所以一直以黎我都唔會幫手攪。我老公都係唯一男孫,仲有一個妹,這我唔會理,我有我既堅持。

我只知我6299會做鬼節,其他我就唔清楚。

複式洋房

wingwing2009 發表於 17-8-23 11:06
樓主最好一早表明唔會負責(如果真係咁抗拒),唔好比99有個期望好d。

我家6299都係拜神,信觀音,我未入 ...

我當初就係不夠決绝,唔敢反抗,唔出聲,而家比左假希望人,我真係蠢,如果佢地再講我一定表明立場

伯爵府

回覆樓主:

~

大宅

mickey2412 發表於 17-8-22 23:43
拜神我就肯定唔会做,拜山既話,將來我爸媽或62 99百年歸老我一定会做,只係而家拜的是佢阿爺沒有太大動力 ...

咁老公去拜外父外母同拜神唔同喎。我老公成日都想去拜我老爸,當年我爸走前,我老公仲係醫院天光訓後樓梯陪伴,我仲係第一次見到我老公哭(當年我地結緍7年)

公爵府

回覆樓主:

宜家就聽住先,到真係交俾你,再一切從簡

珍珠宮

回覆樓主:

推返個波俾老公
呢d野男人都做得架

水晶宮

我99覺得拜山拜神好多學問,做錯就大鑊嗰隻,其他人做佢唔會放心,所以一定要佢自己發辦,唔會叫我地後生去做。呢樣嘢佢真係好。。。

首頁

尾頁

跳至