嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

統計bb9個月食量

統計bb9個月食量,我個b每日飲三餐奶約20安、兩餐粥仔、一隻蕉、一個蘋果(細)

禁止訪問

Re: 統計bb9個月食量

別墅

my baby is 7 month old. is it normal for him to take around 20 oz of milk per day, 1/2 bowl of congee, 1/2 banana? is that too little?

男爵府

我囡囡就快 9 個月,佢好早 (7個多月)已經兩餐粥 3 餐奶。
3 餐奶加埋約 20 安左右,分別響 7:30am (岩岩起身)、3:30pm 同10:00pm (臨訓)。
兩餐粥就分別響 11:30am 同6:30pm,每次食 bb 碗大半碗。
另外,上下午各一次菜蓉或果蓉,通常會係 1/3 - 1/2 樽 bb 菜或自己打的 puree。
牙牙餅就無時無刻,佢要就比。

算唔算太多呢?又?

子爵府

我個仔大個月, schedule同你個女差不多:

7.00am 人奶
11.00am 糊仔(9 tbsp) + Veggie + egg yolk 1/2
3.00 pm 人奶220ml
5.00 pm snack (fruit, yoghurt or bread)
7.00 pm 糊仔(9 tbsp) + veggie + fish
10.00 pm 人奶

我諗你都唔算多啦!
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

男爵府

我bb大約6餐奶 "7-8安" 多數7安
2餐粥 一個正常大人碗
1餐糊仔 一個正常大人碗
上午第1餐奶食完會食多1/3 -1/2碗通粉..
仲有d手指餅,水果,麵包囉...我唔知多唔多..但我bb好細粒,

首頁

尾頁

跳至