親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

請問各位 可否分享一下 你們的郵輪見聞 及 注意事項.我暑假會坐另一艘船 遊地中海.

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

回覆 Sukebe 的帖子

我地坐 Celebrity 唔係 MSC

男爵府

talie 發表於 18-3-27 17:24
請問各位 可否分享一下 你們的郵輪見聞 及 注意事項.我暑假會坐另一艘船 遊地中海.

記得帶牙刷牙膏拖鞋,除非你是住高級房,我住海景房都冇得提供。另外帶一兩套飲衫,除了有船長之夜,也可以在郵輪影相,房內沒有熱飲用水供應,也不能帶電熱水壺,只可以帶保温杯,在餐廳自己酙。

大宅

醒目開學勳章

回覆 vincymama 的帖子

多謝提點. 在各口岸, 你們是跟船上的團, 還是自己安排? 可有心得分享一下. thx.

男爵府

talie 發表於 18-3-29 12:15

多謝提點. 在各口岸, 你們是跟船上的團, 還是自己安排? 可有心得分享一下. thx.

我上岸只有巴塞隆納跟你是一樣的,一出碼頭就買巴士票,來回好似4歐,用郵輪shuttle 是10歐。去地鐵站買T10車票,即一天任搭10程,兩人可以用一張票,我們搭地鐵去睇聖家大教堂,和附近幾個景點,你自己做下功課,其實短短幾個鐘,去唔到咁多。
要注意歐洲治安不太好,我們同船的認識的朋友,就在車站給人偷了一百歐。我們也差點已成目標,車上一位女仕大喊take care of your bag, 一望後有兩個男人手拿一件外套,應該是掩飾,想偷我們的背包內東西,兩個男人見事敗,下個站就下車了。

男爵府

還有一個就是羅馬的碼頭,我是在這兒下船的,我提早兩天在羅馬玩,但你是途經,這個碼頭離火車站有點遠,10分鐘車程,但行路的話,我估最少20分鐘,要坐郵輪的車。
如果要去羅馬的景點,要再坐一小時火車,去鬥獸場再預1個鐘買票,單是一個景點已經用了半天,還有梵蒂崗也很值得去,可能只能走馬看花了。

男爵府

另外我留了兩天在威尼斯,這個地方很獨特,值得去,留意就是很易迷路。

大宅

醒目開學勳章

Vincymama, 多謝你的資料. thx ^^

伯爵府

回覆樓主:

我會七月中坐歌詩達八天七夜,航線都係一樣,現積極睇緊人哋啲上岸遊記中
各位可分享ㄧ些有用資訊嗎

大宅

我們除了羅馬join咗團之外,其他port都係自己四圍行
羅馬個團其實只係包巴士來回,自己四圍行,唔怕遲到上唔船,安全D

大宅

talie 發表於 18-3-27 17:24

我都plan緊下年去黑山、克羅地亞和希臘,麻煩遲D share吓你個行程

大宅

醒目開學勳章

NicolaLee 發表於 18-6-20 23:29
我都plan緊下年去黑山、克羅地亞和希臘,麻煩遲D share吓你個行程

好。去玩話你知^^

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

amywong9 發表於 17-12-27 19:21
jetour, 10天團

請問個團OK嗎?好玩嗎?個團有幾多人?我想遲D參加

大宅

natjosejim 發表於 18-6-29 13:43
請問個團OK嗎?好玩嗎?個團有幾多人?我想遲D參加

好玩呀,差不多日日會落船,我上次團有3x人,7個家庭

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

amywong9 發表於 18-6-29 15:52
好玩呀,差不多日日會落船,我上次團有3x人,7個家庭

謝謝回覆,會多D留意,我都幾鍾意玩遊輪,很閒適、寫意

首頁

尾頁

跳至