懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

醫生剛剛confirm左7weeks, 佢話HK island 就最好去瑪麗, 又pro又多教授睇住
但我bf屋企係青衣, 我上網睇過好似好多mami對瑪嘉烈既評價麻麻地

我都明白如果下下要去HK island 做check up 會好辛苦, 不過bf都應該可以車我去既,最大問題都係要生個時..唔知會唔會趕唔切呢??

仲有各位準mami, 我係咪要呢個week決定去邊間登記架?? 私家醫生同我請public hospital 過左10weeks 就唔收

請給我些意見thanks

大宅

我上胎係瑪麗生...都係助產士接生...
唔好話教授...10個月只係見過兩次醫生咁大把

男爵府

好媽媽勳章

咁其他方面好唔好呀?
助產士 / 姑娘 既態度 / 手勢等..

由第2個角度睇, 醫生唔駛見你, 即係代表你個b健康啦, 哈哈哈 (琴日醫生係咁同我講)

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 13:28 發表
我上胎係瑪麗生...都係助產士接生...
唔好話教授...10個月只係見過兩次醫生咁大把

大宅

我都唸住去瑪麗生,聽朋友講瑪麗幾好架...

別墅

我都係呢兩間入面揀一間生BB既, 我揀左QMH, 覺得點都好過PMH
不過所有產檢只會去贊育OR健康院做~係生既時間至會去瑪麗, 公立醫院通常會安排你第一次產檢在10wk既時候, 所以早d打去book時間會好d, 不過就算過左10wk至打去, 佢地都一樣會收你, 只係有d檢查可能book唔切唧, E.G. oscar, 所以最好盡早登記

男爵府

好媽媽勳章

em...請問咩係oscar?
咁會唔會太遲去book full左搞到無得做個checking架?

去贊育OR健康院做產檢我又無所謂呀, 因為見好多人都話健康院會一條龍d, 同埋健康院既姑娘好似nice d
原帖由 taimun 於 09-2-10 14:34 發表
我都係呢兩間入面揀一間生BB既, 我揀左QMH, 覺得點都好過PMH
不過所有產檢只會去贊育OR健康院做~係生既時間至會去瑪麗, 公立醫院通常會安排你第一次產檢在10wk既時候, 所以早d打去book時間會好d, 不過就算過左10wk至 ...

子爵府

點解您唔考慮吓QE呢? 我都係QE生的. D醫生同姑娘都好好. 其實到您生時要去瑪麗好辛苦的. 您不妨考慮吓.

男爵府

好媽媽勳章

而家唔係唔可以跨區咩?
如果QE得, 咁去廣華唔係更好咩? (如果佢仲有得book 的話)

原帖由 hihisasa 於 09-2-10 16:05 發表
點解您唔考慮吓QE呢? 我都係QE生的. D醫生同姑娘都好好. 其實到您生時要去瑪麗好辛苦的. 您不妨考慮吓.

大宅

原帖由 siumicmui 於 09-2-10 13:37 發表
咁其他方面好唔好呀?
助產士 / 姑娘 既態度 / 手勢等..

由第2個角度睇, 醫生唔駛見你, 即係代表你個b健康啦, 哈哈哈 (琴日醫生係咁同我講)

我好快就生左 , 所以都冇點留意助產士 / 姑娘 既態度 / 手勢等..

"醫生唔駛見你, 即係代表你個b健康啦" ~ 咁都係既..

大宅

原帖由 siumicmui 於 09-2-10 16:07 發表
而家唔係唔可以跨區咩?
如果QE得, 咁去廣華唔係更好咩? (如果佢仲有得book 的話)

咁你去 QMH 生應該都係跨區架..??

男爵府

好媽媽勳章

呵呵 唔係 我本身住西環架嘛

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 16:16 發表

咁你去 QMH 生應該都係跨區架..??

男爵府

好媽媽勳章

我都希望到時個過程可以短d
而家睇forum見好多人都話順產要剪 + 繨針我就覺得好scary

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 16:15 發表

我好快就生左 , 所以都冇點留意助產士 / 姑娘 既態度 / 手勢等..

"醫生唔駛見你, 即係代表你個b健康啦" ~ 咁都係既..

男爵府

BK Milk勳章

PMH ok wor.. I born BB in January 2009. The nurses and the workers quiet good if you are NOT a trouble guy.
If you have any problem when you take care of your BB. they will teach you how to do.

REMEMBER:
DON'T REQUEST SO MUCH THINGS!!!
BE POLITE FOR THEM TOO!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

子爵府

以我所知. 我生果陣(07/08)唔系太多人, 所以係邊到住都可以係QE生, 而廣華就唔得. 一定要係九龍住先得.

男爵府

好媽媽勳章

哦...
第我聽日打去問下先

男爵府

好媽媽勳章

我都明做得公立醫院個d姑娘, 日日對住咁多孕婦, 如果多要求一定俾氣你受。
不過我自問都唔係要求多多既人, 不過第一胎嘛, 我怕有好多野都唔知頭唔知路..咁到時實要煩到d姑娘
不過最concern都係佢地既手勢...唔知佢手勢好唔好呢?
我見有d mami話PMH d doctors 好後生, 經驗好似唔多夠, 所以有d擔心

原帖由 mrschan923 於 09-2-10 17:12 發表
PMH ok wor.. I born BB in January 2009. The nurses and the workers quiet good if you are NOT a trouble guy.
If you have any problem when you take care of your BB. they will teach you how to do.

REMEM ...

大宅

我娘家地址可揀廣華, 自己屋企就瑪嘉烈
我最後揀左瑪嘉烈, 因為有咩事都方便d, 檢查都已經成兩三個鐘, 唔想浪費d時間o係交通上面

除非有問題jei, 否則我覺得邊一間都差唔多啦, 都係政府醫院, 間間都有好人同唔好人, 睇你運氣jei

大宅

原帖由 siumicmui 於 09-2-10 18:03 發表
我都明做得公立醫院個d姑娘, 日日對住咁多孕婦, 如果多要求一定俾氣你受。
不過我自問都唔係要求多多既人, 不過第一胎嘛, 我怕有好多野都唔知頭唔知路..咁到時實要煩到d姑娘
不過最concern都係佢地既手勢...唔知佢手 ...

QM d 醫生都係好後生架..有好多仲係學醫或新仔..

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

我早2個月o係 qm 生o左b, 唔知係o米因為我果個係早產b, 佢地真係好緊張我, 好多dr 都睇過我, 我生果時有4個助產士同3個dr o係現場, 其中包括一個兒科dr.
我係由係一個dr 幫我順產+luen 針既~
我好滿意qm, 佢地個個都好認真, 特別係產房果d nurse, dr 就當然係la~ 重有呀, 佢地兒科係好出名o家, touchwood 個b有d o羊o野特別o野, 都有佢地睇住呀~

首頁

尾頁

跳至