0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上一胎是全泵媽,有人幫手洗野同餵,所以冇問題,但今胎要自己做,所以想全埋身,但乳頭短餵得唔好,有黃疸同體重輕,醫院要我每次埋身後都補泵奶,所以就算現在埋身餵得好咗,小b都只是頭十五分鐘認真,之後hea 啜,我已試過各種整醒的方法,但補泵奶便立即二十分鐘食哂!唔補泵奶一個多小時後便要再食,她差不多滿月了,我唔知點轉全埋身,請大家俾啲意見!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

埋身既話,我覺得你需要佢唔肚餓既時候,都可以俾佢食下,等佢習慣

男爵府

GentooMama 發表於 17-9-18 09:59
上一胎是全泵媽,有人幫手洗野同餵,所以冇問題,但今胎要自己做,所以想全埋身,但乳頭短餵得唔好,有黃疸 ...

全埋身就係按bb需求餵,佢肚餓想食就餵

大宅

GentooMama 發表於 17-9-18 09:59
上一胎是全泵媽,有人幫手洗野同餵,所以冇問題,但今胎要自己做,所以想全埋身,但乳頭短餵得唔好,有黃疸 ...

媽媽,我情況同你差吾多,頭一個月我都係全泵,因為bb黃疸,每日泵比佢食,等佢快d退黃,但家中仲有2歲哥哥要照顧,真係冇時間再係咁泵落去,剛滿月我就即轉埋身,我依家都係埋左幾日,bb想食我就埋身,呢幾日bb幾乎24小時係我心口度,依家開始有少少餵順左,還在努力中,如果你想轉全埋身,就要加油啦

珍珠宮

回覆樓主

埋身的確會餵得時間耐D,大人都辛苦。不過就會越來越多奶。泵奶就無埋身咁多奶,凡事都有利有弊。

男爵府

wong太 發表於 17-9-18 19:51
媽媽,我情況同你差吾多,頭一個月我都係全泵,因為bb黃疸,每日泵比佢食,等佢快d退黃,但家中仲有2歲哥 ...
睇怕我都要預備全作戰狀態!你bb每次食幾耐?

男爵府

回覆 RubyYu07 的帖子

我其實依家泵奶係有剩,但係又冼又餵又泵真係唔得。

大宅

GentooMama 發表於 17-9-18 21:05
睇怕我都要預備全作戰狀態!你bb每次食幾耐?

都係食10至15分鐘就停,訓1-2個鐘就醒,暫時屎尿都正常,我依家訓係度餵佢,佢食完就直接訓,吾洗再氹先訓到,等佢訓左我就可以執下屋,睇下大仔,時間寬鬆好多,自己都多左時間休息

珍珠宮

GentooMama 發表於 17-9-18 21:08
回覆 RubyYu07 的帖子

我其實依家泵奶係有剩,但係又冼又餵又泵真係唔得。

你係覺得泵奶比較麻煩?埋身的確比較方便,洗少好多嘢。

公爵府

回覆樓主:

如果係全職,覺得埋身方便好多wor

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得埋身方便D。

首頁

尾頁

跳至