婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

所以你好in 囉...我估樓主都係想問下你做左人99係度見到個的唔比人放屁既post 有咩感受o者...
其實我都想知,你做人99, 會點睇的新抱既留言

原帖由 chinatea 於 09-2-13 10:38 發表

你都知啦,有得計數架,要個仔娶得老婆以正常年齡來講,個男仔起碼要有21歲,咁就算亞媽18歲生仔咁做得奶奶都要有40幾歲啦,好似我同個仔相差20年,我51啦,講真...

呢道50歲亞婆有幾多鍾意上網呀?我識果d同年亞婆唔返工 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 碟碟 於 09-2-13 11:01 發表
所以你好in 囉...我估樓主都係想問下你做左人99係度見到個的唔比人放屁既post 有咩感受o者...
其實我都想知,你做人99, 會點睇的新抱既留言

...

咁睇件事law,因為佢憎個果係奶奶law,如果換轉第個應該冇問題架.

其實我好信天理報應,我咁睇啦,有咁多老人家比新抱憎比新抱鬧可能都係因為佢後生時都係一個鬧老人家d人.

4年前我去探訪一個婆婆,佢前年過左身,當時佢同我講話佢後生時好憎個奶奶,因為佢奶奶車禍,撞斷左腳行動唔方便,佢要負責奶奶起居飲食,又要同佢沖涼又屎又尿.

佢覺得冇理由嫁個老公冇福享仲要照顧個廢人,好唔甘心,所以成日向奶奶發脾氣,佢話心情唔好冬天用凍水幫奶奶沖涼,有時又唔想比野奶奶食,有次又好大力推奶奶由輪椅趺落地.

佢老公就唔知,但個仔由細就睇住佢亞媽點做人,佢奶奶老人病過左身,佢竟然話:咁就好啦,早d死啦.

因為佢仔大左之後同佢鬧交就拎出來鬧佢,叫佢又唔早d死,佢老公50幾歲就腸癌走左之後個仔廿幾歲就出去住,之後好小返去睇佢.

直到佢60幾歲仲要去洗碗,有次比人撞親腰趺到之後就唔做得,佢個仔就伸請左佢入護老院之後就冇理過佢.

我地去探訪識左佢2年,佢都冇講比我地知呢d咁深入事,但果次唔知係唔係知自己就來到期就同我講,話好對奶奶唔住,好多時我遇到咁都會覺得有因就有果,所以有時睇到d新抱咁,我都會擰擰頭架.

好多時新抱就會用自已亞媽來同奶奶比較,唉...人比人比死人,加上亞媽多數縱仔女,咁你由呢個家庭搬入另一個家庭道生活唔多唔好都有好多習慣唔同架啦,咁大家互相"了解"多d law.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 11:01 發表

我入來睇都只係睇來睇去得新抱鬧奶奶,有d唔公平架,十人生九品,唔係一個人就可以鬧交有問題,一定係互動架.

只係有幾多奶奶會上網上來同新抱對鬧呢?我出去幫d婦女會做義工,有個家庭事務,好多時就遇到婆媳問題,真係更 ...

我認同...一隻手掌拍唔o向...
但d奶奶可以對住d姑9..姑仔等等人..話你點點點....我地d新抱們咪又係唔公平...

男爵府

我都係人新抱加係人外母重湊孫架
我睇過個篇<放屁post>真係有D人不知所為
其實邊有話<對与錯>大家生活方識唔同大家忍耐咪ok.大家努力面對家庭和工作
人真係好快就做完新抱變99架

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 11:34 發表

我認同...一隻手掌拍唔o向...
但d奶奶可以對住d姑9..姑仔等等人..話你點點點....我地d新抱們咪又係唔公平...

呢d咪就係我所講,唔好用亞媽來同奶奶比就係咁解,你企係女同亞媽關係果邊,好自然亞媽咩都講比女知,但當企係新抱同奶奶位置,奶奶就咩都唔同你講分別係好大架.

可能我就倒轉來啦,奶奶收經都同我講架,但我亞媽只會攪是非把口唔收又自大,不過自從舊年佢病到懶屎懶尿又唔行得之後,我好理直氣壯教訓過佢之後,我媽開始識改變啦.

我係男家老爺比好大權我架,因為我係大嫂,老爺命令父母腳下就係大哥大嫂,咁我又係個十三點大唔誘同佢地又玩埋一齊所以冇問題.

反而我幾個兄妹就口舌多,我咁睇:做亞媽是非多意見多,好自然d仔女都是非多意見多架,所以你奶奶同姑仔果d好自然就會一個格.你唔想為呢d野唔開心,最好自動關閉耳朵,仲要按自動冊除記憶功能....最唔岩聽時就自己息機...咁就最舒服啦.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 11:28 發表

咁睇件事law,因為佢憎個果係奶奶law,如果換轉第個應該冇問題架.

其實我好信天理報應,我咁睇啦,有咁多老人家比新抱憎比新抱鬧可能都係因為佢後生時都係一個鬧老人家d人.

4年前我去探訪一個婆婆,佢前年過左身,當時 ...

好老實..我真係有找我媽媽同99比..但我媽媽對我麻麻好好架...我麻麻最鍚我呀媽架.....我麻麻病重...我媽咪不離不棄..陪麻麻走埋果段路~~

相對..我媽媽做左人99..對我呀嫂都好好..呀嫂生BB..媽咪BOIL黎樣..BOIL果樣..比我呀嫂...雖然最後哥哥離左婚...(我媽咪到E+覺得係自己個仔唔O岩..對唔住人地個女先)....就算E+呀嫂再婚..我媽到有出席..當自己女一樣~~

複式洋房

樓主我系幫我媽咪回應,佢系人地新抱又系99更加系外母。樓主你想點呢?
我媽咪系嘛嘛新抱時系咁:老豆全家族有乜事就會來搵佢解決,D嬸嬸們(親+堂幾十個)日日都來搵佢呻(因佢系長新抱),我嘛嘛唔錫我媽咪噶,但是我媽咪就對佢好好,因為外婆好早已經唔系度啦。細個時經常見到佢偷偷地喊。不過我嘛嘛呢十幾年來對我媽咪就好咗好多。所以佢成日教我一定要對99好D,將來我99終有一日都會感動對返我好。
媽咪系99時:個仔結婚生仔全包宴,而家包埋湊孫兼養孫,乜都叫我同家姐買俾個孫,對個新抱仲好過對我地,陪佢行街買嘢俾佢,總系叫我地買多幾份送俾佢D新抱,新抱D外家有乜特別日子佢都會安排禮送過去, ,經常制造私人空間俾個仔同新抱
媽咪系外母時:如我地同老公唔妥,一定系鬧我地先。對女婿好D,即系對我地好。
所以我外家時時都咁溫馨,我同家姐返去要做乜家務我地都要做,大家分工啊嘛!

水晶宮

原帖由 hanghangkwok 於 09-2-13 11:51 發表
我睇過個篇真係有D人不知所為
其實邊有話大家生活方識唔同大家忍耐咪ok.大家努力面對家庭和工作
人真係好快就做完新抱變99架 ...

我同你岩嘴型呀,不過我唔洗揍孫,因為我襯家成日話自己賤命揍大幾個又揍大埋d孫先死喎,我襯家好叻揍仔架,佢揍6個孫,話,123生夠就一齊揍大佢,好左我同兩個女婿,襯家都相安無事架.仲成日攪party一齊bbq又去旅行.

你而揍幾多個孫呀?
<br><br>

男爵府

原帖由 hanghangkwok 於 09-2-13 11:51 發表
我睇過個篇真係有D人不知所為
其實邊有話大家生活方識唔同大家忍耐咪ok.大家努力面對家庭和工作
人真係好快就做完新抱變99架 ...

唉..歌都有得唱.."惰憑誰來定錯對"..唔只感情..乜情都係~~

我99家人..個個都鐘意放屁..(我講真架)..大佬食食下飯..都會"吉"起個羅友..放屁架

咪得啖囉~~唔通真係開聲鬧咩...黎D真係生理問題架架MA~~

複式洋房

如果我99系咁明白事理就好啦,真系好羨慕! ,我睇報應啊?佢而家應該開始啦!不過仲未知死,日日雞毛蒜皮D事都仲搵我發泄。 62都已經暗示過好多次啦,佢都系咁!
原帖由 chinatea 於 09-2-13 11:28 發表

4年前我去探訪一個婆婆,佢前年過左身,當時 ...

水晶宮

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 11:56 發表

好老實..我真係有找我媽媽同99比..但我媽媽對我麻麻好好架...我麻麻最鍚我呀媽架.....我麻麻病重...我媽咪不離不棄..陪麻麻走埋果段路~~

相對..我媽媽做左人99..對我呀嫂都好好..呀嫂生BB..媽咪BOIL黎樣..BOIL果 ...

咁我就冇用來比架,我只係提醒自己唔可以學我媽,因為我來香港時已經5歲有5年對父母空白左,來到都係同親戚住所以見到一次又一次我媽打奶奶,同倒哂亞麻d飯送,見我麻背住我坐係露台喊.

我媽唔止對奶奶唔好仲蝦我老豆幾十年,05年佢都70歲啦仲要話同老豆離婚,我亞爸比佢激到去跳海,我見唔對路死攪住亞爸,呢d一幕幕成日係我腦出現提醒我唔可以學佢...

所以我邊可以拎亞媽同奶奶比呀,兩個唔同性格,反而我奶奶又幾似你亞媽,所以我都好幸福架.
<br><br>

複式洋房

你做99真系好,我99成日將佢99發生系佢身上D發泄系我身上
原帖由 chinatea 於 09-2-13 12:23 發表

咁我就冇用來比架,我只係提醒自己唔可以學我媽,因為我來香港時已經5歲有5年對父母空白左,來到都係同親戚住所以見到一次又一次我媽打奶奶,同倒哂亞麻d飯送,見我麻背住我坐係露台喊.

我媽唔止對奶奶唔好仲蝦我老豆幾 ...

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 12:23 發表

我媽唔止對奶奶唔好仲蝦我老豆幾 ...

所以D人話..做父母..你點教仔女...D仔女就跟返你點做~~我哥哥係好唔生性既人..到E+到係~~~所以媽咪成日話..無左個仔..多返個女~~

而我..就用媽咪做借鏡...我唔係偉大呀..亦唔係懶醒
我99試林新年前有肺炎..佢唔肯入院..(佢有10個仔女架)無人肯陪佢睇醫生...係我陪佢出出入入..診所...我無要求D乜....有時D野..係用心去感受囉...邊個你好..邊個得把口囉

水晶宮

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 12:08 發表

唉..歌都有得唱.."惰憑誰來定錯對"..唔只感情..乜情都係~~

我99家人..個個都鐘意放屁..(我講真架)..大佬食食下飯..都會"吉"起個羅友..放屁架

咪得啖囉~~唔通真係開聲鬧咩...黎D真係生理問題架架MA~~ ...

我個二女婿出名屁王,佢亞媽話屋企有個位係比佢指定放屁專用架,一見佢埋去就個個走頭架啦,佢肚風多又腸敏感,又唔介口成日飲汽水,次次佢來果日我就煲肉骨茶佢飲去風,個衰仔一飲完好快就呠呠呠,佢仲要行去我前面先來呠...

我知係玩,其實扮下鬧佢笑下咪算law,以前仔女細時老公指定要入廁所仲要坐落屎坑先準放屁,點知人老就唔忍得架啦,佢呠一次就比個細女叫佢入廁所放飽先出來,佢實駁個女,放屁有得忍架..大家咪haha算law咁執著做咩呢?
<br><br>

水晶宮

原帖由 OCT2008 於 09-2-13 12:27 發表
你做99真系好,我99成日將佢99發生系佢身上D發泄系我身上

所以做老人家唔好成日只記仇恨,上一代點對你,你又走到咁對返人又何必呢.

出去社會都識講多個朋友好過多個敵人啦,係屋企都一樣者.

好似我妹咁,佢同而家個老公大家都係離過婚,妹夫有個仔,我妹有個女,咁果時係妹夫個妹做介紹人,識左大家就話同居先啦唔好咁怏結婚,可能有陰影掛.

佢奶奶就可能古老d見佢有個女就對佢冷淡d啦,不過佢老爺唔介意仲好錫佢女,一直過左十年大家都冇咩野架,都叫佢大嫂,老爺後來過身辦事時我妹一口拒絕唔著白,仲大大聲好似好有道理話又未嫁比佢個仔做咩要幫佢戴孝喎...

結果佢奶奶同所以姑仔叔仔開始唔當佢係自己人,到分家個時都冇佢份,老爺本來有廿萬蚊比佢架,不過奶奶話等佢真係嫁左入來係大嫂先比佢law.

我妹而家48歲啦,妹夫都冇提話同唔同佢正式結婚,妹夫而家仲間唔中講,最衰係女來係仔就好啦...而家佢急人地唔急,想走奶奶線都冇人so佢,有時一下執著可能就害到自己.
<br><br>

大宅

原帖由 chinatea 於 09-2-13 13:07 發表

所以做老人家唔好成日只記仇恨,上一代點對你,你又走到咁對返人又何必呢.

好似我妹咁,佢同而家個老公大家都係離過婚,妹夫有個仔,我妹有個女,咁果時係妹夫個 ...

很好的分享!! thanks!

大宅

原帖由 chinatea 於 09-2-13 13:07 發表

好似我妹咁,佢同而家個老公大家都係離過婚,妹夫有個仔,我妹有個女,咁果時係妹夫個 ...

執著呢個性格真係害死人....
我的9就係因執著於自己曾經婚姻失敗,叫d仔女拍拖唔洗結婚,結果大女拍拖十年唔肯結婚,男友離開左佢,從此患上思覺失調 ,連累埋個仔要照顧家室之餘仲要照顧家姐一輩子.
因為99的固執,曾經有過一次的手術失敗,自此唔育接觸e生,而家有大病就瞓嚮屋企等死.最痛苦的係佢自己嗎??唔係,係佢d仔女,望住個媽一日比一日消瘦.
仲有好多好多...
所以老人家一定唔可以咁執著,苦了d後生

禁止訪問

水晶宮

原帖由 木馬 於 09-2-13 22:02 發表
唐茶姐姐, 好多謝你同我地分享你的經歷, 相信你將來會是一個開通的奶奶~

我都盡能力啦,有時唔一定下下個後生去改變來就我呢個老野架,始終大家學d野時代已唔同左,有d野越古老就越好用,但有d野都要配合新一代架.

唔知係唔係一唔做野話退休個人真係整整下好老人架,唔知係唔係太多時間d女人就太得閒脾氣都變埋,有情緒病咁架,所以女人唔做野千其都唔好停係道,都唔好一早去飲茶下午就打牌,呢d活動會影響情緒架.

去學下野,周圍行下視野闊d同家人話題都多d啦.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-14 00:37 發表

我都盡能力啦,有時唔一定下下個後生去改變來就我呢個老野架,始終大家學d野時代已唔同左,有d野越古老就越好用,但有d野都要配合新一代架.

唔知係唔係一唔做野話退休個人真係整整下好老人架,唔知係唔係太多時間d女人 ...

我就係針對我99黎樣野..佢成日諗住.."我都係禁樣湊大10個仔女啦..點點點)..但時代唔同....唔可禁"忟塞"架ma~~~

(9月份..天氣仲係好熱)我個仔生哂熱"肺"...要去醫生...返去同99講返..醫生話唔好bb著太多衫...我99就話.."唔好信醫生講野"..係都比bb著2件長袖衫+1一件背心

如是者..我bb淨係睇熱肺..都睇左3次...個醫生都笑住話.."又係睇黎樣野呀..why無改進???

(我覺得睇黎d(熱肺)醫生..真係好無謂...我真係唔係禁多錢比bb睇黎d醫生...唉..天氣開始暖返..我又開始擔心)

首頁

尾頁

跳至