自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

BB幾歲開始著鞋?小朋友有扁平足點算?女士著高跟鞋易有厚繭?大肚婆著乜鞋好?有頸痛、腰痛怎辦?歡迎提問有關小童或成人的足脊問題,Dr Kong的專業團隊,包括物理治療師及矯形師會於兩個工作天內為您解答!

如果想了解更多足脊問題,都可clickDR KONG 網頁瀏覽或email給我們查詢。

Web Site: www.dr-kong.footcare.com.hk
Email: [email protected]

複式洋房

我個女宜家差不多5個半月, 好鐘意我地抱住佢企, 佢大約可以企到5秒到, 成日咁樣對佢腳部發展會唔會有影響?

大宅

醒目開學勳章

我大仔依家20個月,playgroup姨姨話覺得佢有少少扁平足,咁我應該點先知佢係咪有呢?如果真係既,對佢又會有咩影響?我應該點去幫佢呢?有冇方法可以矯正返冇事架?

民房

原帖由 黃c奶 於 09-2-13 12:14 發表
我個女宜家差不多5個半月, 好鐘意我地抱住佢企, 佢大約可以企到5秒到, 成日咁樣對佢腳部發展會唔會有影響?

嬰兒7-8個月才開始扶著站立,足部肌肉及骨髂可以支撐身體。扶著嬰兒站立,推約5秒,有助訓練嬰兒足部肌肉,但是因為5個月的嬰兒的關節比較柔軟,可能未能支撐身體,建議不應讓嬰兒站著太長時間,避免膝部關節負荷過大,影響發展。

民房

原帖由 samantha. 於 09-2-13 15:15 發表
我大仔依家20個月,playgroup姨姨話覺得佢有少少扁平足,咁我應該點先知佢係咪有呢?如果真係既,對佢又會有咩影響?我應該點去幫佢呢?有冇方法可以矯正返冇事架? ...

4歲以下的小童在足底有一層厚的脂肪墊,覆蓋足弓,呈現假扁平足的現象,所以並不能確定4歲以下小童是否有扁平足,要待脂肪墊隨著長大而慢慢消失,正常來說,約4-6歲後,足弓便會慢慢形成。

雖然未能確認腳形, 家長亦可替小朋友選擇有輕微足弓承托的健康鞋,及多做足尖運動,預防易累易痛的問題。

家長幫小朋友作簡單足部檢查的方法﹕http://www.dr-kong.footcare.com.hk/detection.php?t=3
兒童足部運動﹕http://www.dr-kong.footcare.com.hk/doctor_video.php?id=24

禁止發言

hi

民房

原帖由 tamwingyin 於 09-2-15 17:39 發表
我囝囝一歲,已學識行路, 但佢常用腳尖行,會對佢發展有影嚮嗎?我應怎樣糾正他呢?

大部份腳尖行都是壞習慣引起,隨著年紀增長一般會慢慢減少。家長可透過穿中筒鞋及做不同運動改善,如在家裡用腳跟走路,培養後跟著地的習慣,減少因腳尖行而令後跟腱縮短的機會。

別墅

我小朋友8個月大,朋友想送架學行車俾佢,我想問用學行車學行對小朋友腳仔好唔好,有咩要注意

子爵府

大女現時4.5歲,半年前做左檢查有扁平足,著左鞋墊半年再覆診,但居然個醫生話比上次情況係差左!

點解著住鞋墊個情況都會繼續差呢?咁不如唔著...

民房

原帖由 花菲 於 09-2-17 11:08 發表
我小朋友8個月大,朋友想送架學行車俾佢,我想問用學行車學行對小朋友腳仔好唔好,有咩要注意

學行車可以輔助小朋友學行, 但建議不要太早使用(811個月,視乎小朋友之發展,待小朋友可以扶著學行)及需留意高度的調較, 因小朋友使用學行車時, 雙足呈足尖狀態, 若長期使用會令小朋友容易有足尖步態出現。家長應注意調較學行車的高度,避免雙腳呈足尖狀態。

民房

原帖由 jenniferkwok 於 09-2-18 12:03 發表
大女現時4.5歲,半年前做左檢查有扁平足,著左鞋墊半年再覆診,但居然個醫生話比上次情況係差左!

點解著住鞋墊個情況都會繼續差呢?咁不如唔著... ...

如果發現小朋友有扁平足,家長應選擇有鞋墊的鞋康鞋,有助承托足弓,紓緩扁平足後遺症,如腳痛腳攰等。穿著健康鞋並沒有矯正作用,所以小朋友除了要穿著健康鞋,更應鼓勵小朋友多做護足運動,例如﹕足尖運動及抓趾運動,鍛鍊小朋友的足弓肌肉,有助建立足弓,家長可參考以下護足運動﹕
http://www.dr-kong.net/knowladge_sport.php?t=5&id=6

大宅

囡囡十個月大, 而家開始學企同埋行, 但學企已經一段時間, 但發覺佢企一陣就好似"腳浮浮"咁..嫲嫲話懷疑係扁平足, 有可能嗎?
我們這一家

民房

原帖由 Ruka_shan 於 09-2-24 14:21 發表
囡囡十個月大, 而家開始學企同埋行, 但學企已經一段時間, 但發覺佢企一陣就好似"腳浮浮"咁..嫲嫲話懷疑係扁平足, 有可能嗎?

幼兒的大腿及小腿要支撐身體站立或學行,需要一定肌力,所以剛學企及學行的幼兒未必能一下子站穩。這也不是因為扁平足而造成。另外,4歲以下的小童足底有一層厚的脂肪墊,覆蓋足弓,呈現假扁平足的現象,所以並不能確定4歲以下小童是否有扁平足,要待脂肪墊隨著長大而慢慢消失,正常來說,約4-6歲後,足弓便會慢慢形成。所以家長不用太擔心。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

點解Dr.Kong嘅鞋咁唔"come"!

我仔仔在上年9月買咗一對黑色皮鞋, 著了2個月後, 對皮鞋兩邊都爆線

在今年1月買咗對波鞋, 著咗1個月咗右, 對波鞋鞋頭的膠邊爆開咗

呢兩對鞋都要攞返去你哋舖頭整, 一整要2個禮拜, 咁樣好唔方便啫!!

之前著其他牌仔嘅鞋都唔會咁爛, 依家真係無信心再買Dr.Kong鞋了!!

民房

原帖由 hellowinn 於 09-3-6 11:02 發表
點解Dr.Kong嘅鞋咁唔"come"!

我仔仔在上年9月買咗一對黑色皮鞋, 著了2個月後, 對皮鞋兩邊都爆線

在今年1月買咗對波鞋, 著咗1個月咗右, 對波鞋鞋頭的膠邊爆開咗

呢兩對鞋都要攞返去你哋舖頭整, 一整要2個禮拜, ...

多謝你的意見,我們將會向產品開發部反應。如大家有上述產品之問題,可直接打我們的熱線︰2429 1906或 email到:[email protected],將有專人為你服務,亦可親臨門市作專人跟進。

大宅

好媽媽勳章

我囝囝15個月大, 最近買了一對Dr. Kong的涼鞋給他, 有量度他的腳的大小, 亦有試穿.

售貨員叫我們在第一個星期要讓小朋友穿襪仔才穿鞋, 讓鞋的質地變軟才可以不穿襪. 我們有依照指示做, 但不知為什麼, 即使穿了襪, 囝囝兩隻腳的腳眼位置紅起來, 而且幾日後更出現脫皮的情況.

我怕囝囝的鞋再刮腳, 可以怎樣做呢? 不會是鞋的尺碼有問題嗎? 還是我囝囝走路的姿勢有問題呢?

民房

多謝你的意見。

因為需要睇翻小朋友的情況而建議改善方法。我們建議家長帶同小朋友和涼鞋到就近的Dr. Kong,由我們的專業足健助理員了解詳情以提供協助。不便之處,敬請原諒。

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

咁幾多個月可著鞋...唔著鞋隻腳會唔會越大?

民房

Dear SAGO,

多謝你的題問。BB約8至15個月開始學行,於家中,鼓勵BB赤腳學行,有助增加BB足底的抓地感。但BB雙腳幼嫰,如果帶BB出街,不論是室內或室外,都應穿著一對鞋底比較薄的鞋,加強保護BB雙腳之餘,亦不會影響BB的抓地感。
另外,BB唔著鞋亦不會使BB雙腳越來越大的。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女8個月大,佢雙對好有力,可以伸到對腳好直黎企,企得好穩,自己扶住野可以企到十秒八秒,但係問題係佢成日都用腳板既外邊黎企,好少會成隻腳板貼地企,點解會咁既?同埋可以點改善呀?

首頁

尾頁

跳至