婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

其實最嬲都係奶奶打果個電話尼,問我地會送咩,跟住指手劃腳,佢真係好多事。唔通佢話想要龍鳳鈪,我就要送俾佢咩。

Anyway, 多謝大家意見。

子爵府

回覆樓主:

你結婚時叔仔係單身係唔洗送禮,大哥大嫂身份飲茶時,送介指又好似唔大睇喎(雖則另加現金)

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

始終係你c6屋企人佢自己唔計得你擺係心只會自己唔開心,自己唔想送咪同c6叫佢自己搞做禮

男爵府

其實叔仔同你C6係親兄弟, 如果大家都唔係拮据既話就唔好太斤斤計較了,
因為我見你上文講都係一兩萬,
如果因為呢D錢就俾壓力C6我又覺得好似小器D, 顯得你唔大方,
一世人兩兄弟, 就算你覺得蝕, 都係一次姐
同埋如果做阿哥阿嫂, 雖然會另俾現金, 但只送戒指真係好似唔夠大體(個人意見), 不如將現金既BUGET轉埋落買金器度吧,
你又唔洗拎自己既金器出黎

翡翠宮

我會比老公揸主意; 唔會同佢嘈.
一世人一次(當佢係); 無謂太難睇

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇嚟睇去,個重點唔係搞婚禮搞著你地
係由頭到尾,你覺得 99 偏心先真

子爵府

MommyPanel勳章

pinkochang 發表於 17-9-27 15:30
其實叔仔同你C6係親兄弟, 如果大家都唔係拮据既話就唔好太斤斤計較了,
因為我見你上文講都係一兩萬,
如果 ...

你都講得啱,都有諗過唔得體問題,佢地都好要面,我都係再諗下好無只俾現金算。

大宅

回覆樓主

其實又冇話搞唔搞著你地,
個一半錢本身係你62,
頂多都係叔仔差你老公1萬蚊啫,
同99既感情都係緣份嚟,
冇緣咪小來往, 當年禮金點點點都過左去,
算啦, 唉

子爵府

回覆樓主

我結婚 姑仔都冇送嘢
冇諗過

姑仔結婚 我話事送乜
我地送左對龍鳳鈪⋯⋯

大體啲

男爵府

ms_maybb 發表於 17-9-27 13:42
話說叔仔下個月結婚,99一向錫叔仔多d,佢錫還錫,好心就唔好打我地主意!

我地會去叔仔婚宴,之前都問過 ...
咁人地兩兄弟識耐過你,除非問你拿,如果唔係都唔使理,叫你老公搞掂,我叔仔都成日問我老公借錢,最初我都介意,之後講左最緊要唔好比少d錢我,or問我拿,其他佢兩兄弟自己搞掂.

伯爵府

回覆樓主

唔送
叫佢一萬唔駛還

公爵府

回覆樓主:

我結婚時叔仔單身冇送野,到叔仔結婚我送左對手鐲個心好痛㗎,但假如我有個妹結婚,我都會送厚禮,呢個係c6細佬,冇計

大宅

還掂一萬未必收得返,叫佢自己去揀款,將一萬平平地買條鏈,到時針茶大大方方俾佢

大宅

無謂因為呢d人傷害夫妻關係

翡翠宮

畀面勳章

哥姐結婚,未婚弟妹其實係唔需要送禮同做人情的

如果因為咁而梗梗於懷,其實不需要的
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 17-9-28 07:13
哥姐結婚,未婚弟妹其實係唔需要送禮同做人情的

如果因為咁而梗梗於懷,其實不需要的 ...

無錯~ 中肯!

子爵府

樓主,你太計較,其實你结婚同叔仔结婚時間又唔同,禮金差一萬,又如何。禮金新人自己出啦,為甚麽要6299出。你结婚時,叔仔单身唔送,都唔怪得佢啊。做人大方呢好,大計較自己辛苦。

男爵府

回覆樓主

我地結婚時,我叔仔都冇送野,因為我地係大丫嘛,到叔仔結婚我地就送左對龍鳳鈪。我細佬結婚都一樣。我唔覺有咩問題。娶兩個新抱禮金唔一樣都正常,除非話兩個同一年結婚啫,隔左幾年金價都唔一樣la,禮金唔一樣都正常,同埋佢地可能會比較兩個新抱有既嫁妝而俾唔同既禮金呢~

子爵府

虎到金來勳章

感情一般, 我結婚99送咩俾我咪又送咩俾佢D仔女囉, 答案就係金頸練一條, 唔係有龍有鳳有豬牌個D喎, 最多再封少少利是啦 已比99厚禮

首頁

尾頁

跳至