婆媳關係

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

MAYCHOW123 發表於 17-10-6 13:51
分享返點解我老公住得唔開心都唔搬, 都係錢的問題, 一個人搬出去一闊三大, 有時住住下個人就會盲目左, 一年 ...

我理解你老公,當一個人由細到大長期住在冷漠的家庭中,他會慢慢的麻木左,以為世界上所有的家庭都是這樣的,直至認識樓主才發現原來是可以有家庭溫暖的呀?很忠心的希望你們的家庭永遠的幸福溫暖,好好的生活,證明給佢地睇,無左佢地,你們更開心,更幸福。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

追~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

複式洋房

後記: 大迷信

前文提及過奶奶你一個極迷信的人, 但因為有大舅父的幫忙, 所以每次有難搞野都由大舅父出手搞掂, 大家都發覺呢個故事無三姑六婆出現, 的確係, 雖然奶奶屋企有6兄弟姊妹, 但就唔係成日見, 大時大節先會聚, 聚埋一齊真係純食飯, 無咩是非, 亦無咩交流, 我感覺純綷係大舅父要求, 佢地先一齊食, 迷信的野同奶奶自己的兄弟姊妹無關, 反而迷信四人幫係奶奶, 奶奶阿媽, 奶奶阿爸同老公姑婆(奶奶阿爸的妹),

奶奶阿媽, 奶奶阿爸, 即係阿公阿婆係舊時荷蘭打工回流返香港, 按舅父口述, 兩老簡直到達大迷信程度, 滿屋神像, 日拜夜拜, 姑婆都係, 自己一個人住港島豪宅, 擺到滿屋神像, 但日日都話好驚好驚, 驚到要租間房出去等有人陪佢住, 奶奶都係, 雖然好少接觸, 但見到都係話自己好驚, 其實唔知驚咩,

呢4個人有樣我係覺得幾奇特, 就係經常會將自己D錢換嚟換去, 大額小額都有, 我問過老公咩一回事, 老公無好氣話佢地覺得換錢可以將人地嘅福換來俾自己, 將衰運轉比人, 我話呢個心態都已唔得啦, 真係迷信迷到上腦,

不過我老公細個佢地一家曾經住喺阿公阿婆屋企, 但我老公經常被送走去姑姐度, 所以我老公由細到大被放養, 都未必淨係佢自己阿爸阿媽的意思, 點解咁講, 今年過年我地喺老公親戚面前宣佈要結婚, 講真, 大家都好開心, 唯獨有5人個人目無表情臉色唔好睇, 5個人係, 老公阿爸, 阿媽, 老公細佬同阿公阿婆,

待續... ...

公爵府

回覆樓主:

珍珠宮

MAYCHOW123 發表於 17-10-3 17:26
第十四部份: 斷絕關係

我地有好多私人物品, 所以需要諗方法, 有諗過報警, 不過無證據, 老公阿爸除左事發當 ...
樓主個標題係:「女家同老公企響自己嗰邊的重要性, 令我有好深體會」。睇完你成個故事,最突出係「大舅父的重要性」

公爵府

MAYCHOW123 發表於 17-10-6 17:21

前文提及過奶奶你一個極迷信的人, 但因為有大舅父的幫忙, 所以每次有難搞野都由大舅父出手搞 ...
我有一種預感....你老公之所以不受他原生家庭的寵愛.可能是與6299迷信有關.例如 :佢地認為你老公克父母 ? 所以自細就成日送去姑姐屋企寄養.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

追~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

男爵府

MAYCHOW123 發表於 17-10-6 17:21

前文提及過奶奶你一個極迷信的人, 但因為有大舅父的幫忙, 所以每次有難搞野都由大舅父出手搞 ...

樓主有update未呀~
睇到好緊張呀~

珍珠宮

MAYCHOW123 發表於 17-10-6 12:37
後記: 老公的感受

因為老公屋企一直都當老公係透明的, 所以都無涉及咩孝唔孝順, 聽唔聽父母話的問題, 發生 ...

另有其人?

大宅

個陰毛刷又係咩一回事呢?

珍珠宮

MAYCHOW123 發表於 17-10-3 16:38
第十二部份: 只差一點點的風化案

過完大禮的第二日, 我老公大約9點出左門口, 我就10點左右出, 屋企得我一 ...

唔明,點解話想強姦你?

珍珠宮

歌莉泡泡 發表於 17-10-12 11:57
個陰毛刷又係咩一回事呢?

同問

珍珠宮

回覆樓主

你老公好慘,完全無家庭温暖,呢種屋企人見唔見都罷

大宅

大宅

回覆樓主

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

留毛

大宅

回覆樓主:

期待樓主分享~

民房

追~

首頁