自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

第4次,唔買,同佢講退出所有活動,睇佢反應,如果知衰就罰1個月冇笛用,叫佢自己同老師交代,佢太唔珍惜自己樂器。我細個出街攬住樂器當寶,放底都唔敢,當年5,6千蚊,我知唔見左實比阿媽鬧到飛起,我都覺得好貴。

大宅

回覆樓主:

我頭先趕頭趕命,就係送支 spare 畀佢頂住先,佢冇得吹,會影嚮 orchestra 訓練

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingmin豬 發表於 17-10-11 16:06
我頭先趕頭趕命,就係送支 spare 畀佢頂住先,佢冇得吹,會影嚮 orchestra 訓練
...
下下有阿媽補鑊, 兜底, 佢點會上心保管枝笛!!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 17-10-11 14:48
已經好多次唔見? 應該有條長帶, 叫佢一路要掛住係膞頭, 再放係大脾到! 再唔見, 叫佢用零用錢買個新! ...

係囉,都中學生啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

下次叫佢樂團照去,自己吹無形笛
咁大個都要阿媽執手尾,要打pat pat

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

再唔見就自己買啦,人就有依賴心

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tansyneko 發表於 17-10-11 15:16
扣零用,叫佢自己儲錢買

大宅

Teresa 發表於 17-10-11 15:26
一係好似小學生咁, 貼個label喺個盒"姓名: XXX; 如有拾穫, 請電XXXXXXXX或交回XX中學"

...

呢個我再買新的會做,希望旁人會同情吓!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會唔會唔想學,所以成日唔見左

伯爵府

回覆 monsterparentss 的帖子

100% 認同

公爵府

回覆樓主:

轉吹口琴

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

回覆樓主

我女都係小學開始係音統到學長笛,試過係巴士到唔見過一次,但都唔算係佢錯,枝笛三千幾,好彩係站頭攞返,之後佢用返斜背,一直到完左音統八級,繼續跟老師私學,就買左枝差不多過萬蚊嘅新笛,因佢都18歲,會襯下衫,佢就轉用索繩袋或布袋,加上要用哩枝新笛考皇家試八級,所以佢好小心保管同清潔,我話唔見左我無能力再買

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-11 15:43
拎個大背囊呀。枝笛連個盒連埋樂譜都擺得入。我仔枝長笛成皮,唔見左我驚會家暴

...

哇,成皮

男爵府

mingmin豬 發表於 17-10-11 16:03
我女鐘意吹,亦吹得好,對佢,唔係話佢鐘意就會着緊多D,佢日日睇電話、用電話,不能沒有電話,但一樣都試 ...

如果懲罰係一個最好的辦法,咁學校就唔會有問題學生,全部都應該好受教!

我建議用帶/扣之類,把長笛套扣在書包旁可行嗎?或者用個手抽袋裝住,大啲嘅,應該唔會漏低,叫佢坐低放在大脾上。

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-10-11 16:11
下次叫佢樂團照去,自己吹無形笛
咁大個都要阿媽執手尾,要打pat pat
...

買支牧童笛俾佢吹!
阿媽次次都買過,佢點會記得/上心
買個gps 俾支笛仲好

男爵府

...

解釋左點解個女會唔見笛&點解唔上心, 都有阿媽幫拖, 一定攞俾我 &買返俾我既, 駛乜自己著緊。

套用返落啃老族度, “我駛乜搵工啫? 搵唔到工阿媽一樣會照顧我, 我駛乜咁著緊

子爵府

回覆樓主:

鍾意學,又唔愛惜,停學習,電話再唔見,衹買部2g手機,方便聯絡,一個不停唔見嘢,一個鬧完再供應,咁又洗乜改(壞習慣)呢!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

扣零用,扣利是錢 應該夠 再唔見就唔好學
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

我女都學長笛,我同佢講,唔見左用學校笛。唔會再買, so far, 由小四到而家中三,未唔見過

首頁
12345...7

尾頁

跳至