時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wendy貓 發表於 17-10-12 09:27
好多國家都有全民退保,包括內地,我識有內地人,無論有冇錢,後生時有冇做過野,達退休年齡都有起碼2,3千 ...

大陸都唔個個個省市有咁好福利, 人哋有錢, 係當年徵收咗農地嚟租比外資設廠,有收人先派到福利, 加上本地人口比例少所以先派到咁多。 而香港稅基窄, 現存嘅錢都係市場投資, 而投資唔係必賺,加上人口多,又唔係派一次半次, 要搞全民退休月月派錢從何來?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 17-10-12 10:22
社會組成是一個金字塔,精英在頂比較少,低層是基層,一人一票選舉,即國家的話語權全在低層 ?
...

一人一票正正係大鑊飯嘅理念, 係入世未深或本身活人象牙塔嘅人先會buy, 何不食肉糜呀!

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 11:34
全民退保係邊個做決定?係米你?係米我?
思考下個決定權喺邊堆人身上
咁你就知全民投票有幾重要

你覺得攞福利嘅人嘅意見最重要?

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 11:37
我地而家打開個後門俾班蝗蟲入侵
全港市民再反對都好
政府唔會聽我地支笛

點解你唔諗下民意授權選出嚟嘅議員點解要引班南亞人嚟香港? 點解要幫外傭爭取居港權? 一人一票真係靈丹妙藥嗎?

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 12:12
完善司法制度就會有人提出你唔同意嘅訴訟

首先你要知道,大把香港人係極之反對假難民湧入香港, 然而呢個你認為完善嘅司法制係要香港納稅人埋單, 可能你唔洗交稅啦!

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 12:12
偏見,攞福利嘅人就係愚民,好食懶做

我無話攞福利嘅都係愚民, 係你一講到攞福利就用愚民嚟形容, 你嘅反射動作 終於講出事實

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:01
我要交薪俸稅

你話有就有啦唔洗同我講嘅

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:09
咁你唔好估我唔使交稅呀嘛

我只係奇怪點會有人贊成比分福利比亳無建樹嘅侵佔者, 通常第一代蝗蟲先會咁瞓身幫助第二代蝗蟲嘛

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:11
會LOOP到查佢拉佢起訴佢為止

如果真係貪污就算香港唔告澳洲政府都會告啦, 信口號不如用腦分析下啦

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:33
我係
反對全民退保
反對開後門俾蝗蟲

哦! 咁假難民? 幫外傭爭取居港權呢?

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:40
而家政府政策都唔會跟市民意願嘅,當權者話個制度係咁就係咁,大眾網民反對?邊個受理?
...

你無聽書?當年就假難民問題CY曾經講過過問題嚴重要考慮退出難民公約, 跟住就比你最想要嘅一人一票民選嘅議員極力反對,冤有頭債有主, 施主你搵錯對像喎

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:42
點解當初會請外傭?點解當初會有咁奇形怪狀嘅合約?既然知道呢個方式引入外勞係引發居港權問題,點解當權 ...

奇形怪狀嘅合約? 一早合約寫明嚟做家傭係唔合資格申請成為香港人, 你應該問幫佢打嘅律師同批佢法援嘅法官點解會批佢過囉

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:49
我都無話係CY

但你話政府無聽市民意見嘛! 但CY只係啱啱換届, 佢當時係代表緊政府喎呀天才

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 13:57
一人一票唔一定選左個好做得野好好好完美嘅人架

無人保證到選出黎嘅人做成點

即係咁, 你而家去餐聽係可以自己揀A餐定B餐, 問題係AB餐有咩食餐廳老闆一早set 定,你只可以揀A or B, 而中央安排亦係咁。
而家有班白痴話要自己話事,AB餐食乜由佢安排之餘仲要趕餐廳老闆走, 話呢間餐廳係街坊幫襯應該由街坊話事, 老闆無權發言喎! 你覺得合理嗎?

chankawa    發表於 17-10-13 00:06

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 14:11
唔合理
你講緊嘅係港獨思想

既然你都覺得唔合理, 點解仲要爭取泛民口號中嘅一人一票?

翡翠宮

tinlong22 發表於 17-10-12 14:12
退款?又真係幾好笑
有幾多你所謂退款既例子

而家嘈緊要將阿扁放返出嚟呀!

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 14:12
而家係篩選完
由幾百人投票三選一喎

你究竟知唔知自己講緊乜? 而家泛民嘈緊係要一個無篩選嘅一人一票 呀!

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 15:20
其實各位可唔可以由頭睇一次我嘅回覆?
我幾時有提過支持泛民或任何人?

但你所講緊爭取緊嘅嘢正正係泛民口號,又怪政府唔聽民意,完全一副泛民口敏喎

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-12 22:13
而家個場入面根本全部都係鬼
個個都其身不正
我無可能憑佢所謂政見睇到邊個真心為香港人發聲

其實香港好多人都似你咁唔識政治只係睇新聞標題就相信以為真,見人鬧又鬧埋一份,傳媒報導已經不再持平, 信晒佢唔了解事實先會引起咁多爭拗, 希望你真正了解下香港發生緊咩事, 少一把被瞞騙聲音香港會更好。

翡翠宮

MGM_DRAGON 發表於 17-10-13 11:11
喺呢度,我從來無講過歸邊任何黨派,只係講自己想法,就有幾個人不斷質疑我係蝗二代身份、背景、屈我想美 ...

其實人哋唔算屈你, 你手寫你心,事實你的確一知半解淨係相標題新聞唔了解內文,當然每個人都信自己, 但你明知自己只係略知皮毛就唔應該相以為真, 應該過濾下報導嘅可信性,盲撐唔會令世界變得更好。

首頁

尾頁

跳至