母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb五週大,一直全埋身,日日飲魚湯。因為有時谷奶谷得辛苦,想試下停飲上奶湯。第一晚都ok, 第二晚bb開始不停扭食,唔肯訓。但俾佢食,佢又慢慢啜唔似肚餓。想問問大家:

1 上奶湯係咪要一直飲?bb無飲清,會唔會變相減產?
2 上奶湯效力維持到幾耐?我分唔到第二晚扭食係因為唔夠奶定猛長期 ...
3 如果而家要靠上奶湯先夠奶,過多幾個月會唔會唔夠飲?

Thx~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Taiko0_0 發表於 17-10-26 00:20
Bb五週大,一直全埋身,日日飲魚湯。因為有時谷奶谷得辛苦,想試下停飲上奶湯。第一晚都ok, 第二晚bb開始不 ...
增奶的方法, 除了飲食外, 放鬆心情及按寶寶需要餵哺是最基本的, 情緒是最影響奶量的, 愉悅輕鬆有助奶量保持和增加.上奶湯有很多種類, 每一種不是完全適合每一位母乳媽媽的. 有人有效, 有人沒反應, 甚至減少.

任何一種食物增奶的食物, 是不宜長期食。如果是適合體質熱的人, 吃涼性的增奶食物有效, 不然就沒效, 甚至是相反.
同樣地體質寒的人, 就需補充屬熱性的增奶食物就有效用。中性的增奶食物對任何體質的人有效用.

魚湯方面, 我不建議日日飲. 因為有些魚含重金屬是不宜每天進食, 包括吃魚, 也是一星期兩次好了.

1. 我們是難以知道BB是否飲清, 如果發現奶量不足, 希望增奶, 可以在餵完BB後泵奶, 就算泵到沒有奶, 也繼續泵, 先試5-10分鐘, 刺激大腦造奶, 供求定律, 奶自然增加. 想多些, 空泵的時間就加長一些.

2. 沒鬆心情吧. 如果BB是扭食或處於猛長期, 都是按他的需要和要求餵他, 自然可持續餵哺.

3. 飲食了適合體質的上奶湯或食物只是幫助母乳製造得夠BB, 自己的心理和信念是最關鍵. 適量的運動, 優質的作息有助體質健康, 對增奶有幫助.

加油!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

回覆樓主:

無需要一直飲上奶湯,谷奶谷得辛苦証明奶量已經過多。

唔係要谷奶先夠奶食,如果5weeks大就要好谷奶先夠食,咁5個月大奶量多幾倍,照咁計要勁勁勁谷奶先夠食?唔係咁架~我坐月日日食勁多野飲好多湯日日谷奶谷到痛,後來都好少谷奶,我一直全埋身到小朋友依加22個月大

奶量係靠bb吸啜令大腦產生泌乳素,泌乳素再經血液流到乳房製造乳汁,所以每次埋身bb吸啜,媽媽就收到正確既訊息為bb製造所需既奶量,此為供求平衡。你奶量比前一日減少係身體收到正確訊息而自動調節奶量,「剛好」既奶量可以避免媽媽因奶量過多而漏奶、塞奶。

bb慢慢食但又唔肯瞓,bb愈來愈大開始識表達其他需求,呢個階段喊通常係肚餓、眼瞓、覺得不安,媽媽抱住埋身比到安全感bb,所以bb享受埋身時間,但慢慢食幾下即代表食飽lu~

我記得果時我都好困擾,食又唔食,到瞓左.....放低瞓十分鐘又喊以為佢未食飽再餵又食下停下,抱住又喊,唔知bb想點人都癲

我諗算係bb成長階段之一,同埋新手媽媽都需要時間去學習去摸索加油~
除非媽媽食左大量收奶食物,否則均衡飲食加全埋身係有足夠奶量比bb要對自己有信心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊