時事熱話

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

特首林鄭月娥接受報章專訪時提到,現時出租公屋已達76萬,快將增至80萬個,認為已足夠照顧基層家庭所需,日後大部份新建公屋將轉為「綠置居」出售。她指有能力的公屋戶購買「綠置居」後可騰出不同地區的單位予輪候上樓的基層,亦能減輕房委會營運出租公屋上的財政負擔

林鄭接受《明報》訪問稱她的房屋政策並非「迫人買樓」,而是知道社會對無論是私樓或資助房屋的自置居所都有很大需求,但她無意仿效前任特首訂立自置居所比例,稱「一變了硬指標就麻煩」。
她否認加推綠置居不會拖長公屋輪候冊的上樓機會,指最多只是收回單位要花6星期裝修,但騰空的公屋單偏佈全港,「遠遠好過將所有最基層的輪候公屋家庭,全部調派往一個新屋邨,因為會變成『貧窮屋邨』」,她以近年新入伙的沙田水泉澳邨為例,「連商舖都支撐不到」。除了施政報告提出的房署火炭項目將轉為綠置居外,林鄭稱已向房署提出繼續檢視其他新建公屋能否轉作綠置居,若社會擔心太多綠置居乏人問津,屆時可重新轉作公屋出租。

至於施政報告提出將私人發展商或從政府購買得來的土地興建港人首置上盤,林鄭在訪問中稱有關土地並非全數興建首置盤,亦可用來興建居屋,但一定不會興建公屋,心例亦會按實際情況設定,大原則是不會令某群組享有更高的置業機會。她指首個用作首置盤的觀塘安達臣道地皮已提高原定60%公營房屋比例,但會繼續就計劃細節聽社會意見,形容目前技術問題已大致,「現時只有政治問題」

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171027/57382776

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

都好。 多的富戶阡出

大宅

林鄭係一個好離地既特首,將政府資源資助人買樓而唔係幫最有需要果班上樓

魔怪媽媽    發表於 17-10-27 21:02
Chirley    發表於 17-10-27 17:34

伯爵府

回覆樓主:

支持,等有能力的人買新屋,讓出舊公屋。住得公屋根本唔應該咁新咁靚。

APIGMA    發表於 17-10-28 11:33
admiral2525    發表於 17-10-28 07:01

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

嚟料了~

子爵府

好媽媽勳章

lovefu12 發表於 17-10-27 15:53
林鄭係一個好離地既特首,將政府資源資助人買樓而唔係幫最有需要果班上樓 ...

長遠計對政府有利

ada0707    發表於 17-10-28 12:36
amalee    發表於 17-10-27 16:16

大宅

富戶騰出嘅單位數目, 真係足夠輪侯公屋人士咩?? 有相同甘多富戶? 佢地一定會搬出咩? 賴死唔搬甘點呢?

琥珀宮

畀面勳章

lovefu12 發表於 17-10-27 15:53
林鄭係一個好離地既特首,將政府資源資助人買樓而唔係幫最有需要果班上樓 ...

雖然我唔認同出售公屋,但林鄭唔係離地,佢係太明中國人鍾意有物業既心態,即使係公屋都好,可以減少社會怨氣

琥珀宮

畀面勳章

-maymay- 發表於 17-10-27 16:09
富戶騰出嘅單位數目, 真係足夠輪侯公屋人士咩?? 有相同甘多富戶? 佢地一定會搬出咩? 賴死唔搬甘點呢? ...

政策配合先得

子爵府

If the feedback is not good, they will change back to 公屋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

Ok wor, 呢到d 人成日都話住公屋有錢架啦,機會黎啦

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

唔理佢點搞,仲之唔好排N年咁耐

子爵府

回覆樓主:

我覺得呢個政策幾好

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

除非同時將香港人口封頂, 否則唔可能80萬公屋就話夠

lovefu12    發表於 17-10-27 21:46

水晶宮

畀面勳章

pi0219 發表於 17-10-27 16:30

咪係, 每日黎150 個, 起幾多公屋都唔夠啦

Chirley    發表於 17-10-27 17:35

伯爵府

靚豬豬 發表於 17-10-27 16:49

禁止訪問

回覆樓主

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

pi0219 發表於 17-10-27 16:30
AGREE, 除非同時將香港人口封頂.再每日150, 800萬公屋都唔會夠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

靚豬豬 發表於 17-10-27 16:49
成日都有人講, 起公屋都係比新移民住, 咁如果唔起, 咪唔洗益佢地囉, 叫埋佢地另一半返大陸一齊住

子爵府

好老婆 發表於 17-10-27 15:57
支持,等有能力的人買新屋,讓出舊公屋。住得公屋根本唔應該咁新咁靚。

...

應該話排緊公屋的唔應該咁新咁靚

而住緊公屋的就要新的

我認為應該快D趕走富戶, 咁咪有雙倍的公屋俾排緊的人(富戶舊公屋, 同新公屋)

首頁
12345...10

尾頁

跳至