母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛生完bb一星期, Bb唔識埋身食, 所以我係全泵。
一次泵10min (雙泵) 已經有200ml, 繼續泵都仲有的, 但我驚會俾錯signal身體要再做更加多奶, 所以無繼續泵。而家試下每次泵完之後都用毛巾冷敷, 有舒服咗少少, 但奶量仍然係太多,,,,,,,,, 咁樣cher法, 我驚我身體頂唔順。

我身體好似唔識調節咁, 係咪因為bb唔識埋身食? 我應該點好??

我係新手媽媽, 乜都唔識, 生前完全無諗過餵人奶會有咁多問題, 求幫助 ><

大宅

回覆樓主

你而家隔幾耐泵一次?如果太多奶,試下每一次唔好泵清,隔幾天應該好d, 谷唔梗要,最梗要無硬塊

大宅

回覆樓主:

試下飲豬潤水,可以收少少。

別墅

VivaSea 發表於 17-11-4 21:37
剛生完bb一星期, Bb唔識埋身食, 所以我係全泵。
一次泵10min (雙泵) 已經有200ml, 繼續泵都仲有的, 但我驚 ...

最好係pump 清d 奶唔好等佢留住谷谷下,奶多可以儲起,甚至可以幫bb 沖涼。你無埋身餵只係pump 過多一排會慢慢收。最緊要控制pump 奶時間。頭一個星期係上奶期就算唔pump,聽到bb 喊聲都會滴得好勁㗎,希望幫到你

大宅

多謝大家幫忙!!!!
我呢兩日覺得無谷得咁辛苦, 唔知係因為我已經習慣左谷奶既感覺定係因為有fui凍毛巾。
我而家坐月在家每隔 3-4個鐘彈起身泵奶唔緊要, 但之後番工點算??

大宅

emchiu 發表於 17-11-5 07:25
你而家隔幾耐泵一次?如果太多奶,試下每一次唔好泵清,隔幾天應該好d, 谷唔梗要,最梗要無硬塊
...
我唔識分 “唔泵清” 同 “有硬塊” 既分別 ,,,,,,唔球清我又驚有硬塊攪到發炎 ,,,,,,,

大宅

emchiu 發表於 17-11-5 07:25
...
我而家隔3-5小時泵一次 (有陣訓左唔知醒就成5個鐘先泵一次), 每次泵到180ml, 如果隔得耐就泵到over 200ml都未泵清

大宅

VivaSea 發表於 17-11-7 01:16
我而家隔3-5小時泵一次 (有陣訓左唔知醒就成5個鐘先泵一次), 每次泵到180ml, 如果隔得耐就泵到over 200ml都 ...

一日泵幾多?全泵?

大宅

emchiu 發表於 17-11-7 06:14
一日泵幾多?全泵?
我一日泵6次, 每次240ml左右, 全泵無埋身 (bb唔識埋身)
全日會多左大約400ml人奶 (而家叫好少少; 之前bb無咁大食, 但泵出黎既奶量
一樣咁多, 有一半泵出黎既奶都做左冰奶)

大宅

VivaSea 發表於 17-11-7 07:20
我一日泵6次, 每次240ml左右, 全泵無埋身 (bb唔識埋身)
全日會多左大約400ml人奶 (而家叫好少少; 之前bb無 ...

咁其實你可以減泵至一日五次,初時係谷谷地,身體識應後,幾日便會回復正常
不過,如果全泵會愈泵愈少!我之前日泵可以1000-1150ml /日,但中間試過塞、發炎、M come 等,bb 剛八個月大,現一日四次,大約只泵到750-850/日!你要自己計下數(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊