論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇印印要求進行斷食....!

我印印提出想 10月15日開始 進行斷食....!, 一個月唔食野唔飲水, 只在清晨時飲水, 話係回教習俗, 唔知大家 d 印印有冇提出...!

複式洋房

Re: 有冇印印要求進行斷食....!

我一早同佢講明唔可以, 係香港做野一定唔可以甘做, 唔食野冇力暈左點算, 佢都明白.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個個係每日太陽出來就唔食,
黃昏6點後就可以食嘢呀.
該用戶已被刪除

別墅

我請佢時已經要 agent 比佢簽低話齋期唔可以唔食野, 然後黎到佢同我話係星架坡都唔食佢無事唔會暈, 我解釋佢聽香港天氣比較涼尤其是係秋天同冬天如你唔食野會有好多問題出現, 你黎得香港某 d 野就要有所改變黎適應, 之後佢都明天而家無再同我話唔食野

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

但會唔會覺得好似唔俾人有宗教自由咁,好似唔係咁好,我最多同個工人講叫佢朝早食飽d(佢話半夜校鬧鐘食早餐)

大宅

我印印都有問我可唔可以比佢斷食,我同佢講明,如果因為不吃東西而影響到照顧我的女兒,我會不准她不吃東西的。當然,家務要照做。

別墅

我個印都有提過 , 我唔準佢o甘做 , 一個月唔食野 , 只飲少少水 , no way !!! 而家天氣涼 , 唔食野冇抵抗力 , 病左點算?! 佢要揍BB ka ma , 一陣冇力跌左阿b 落地點算!!!!!

大宅

My Indo maid is same as 2jmama's. She can eat the dinner.
Anyway, she survived last year, so this will not be a problem for her this year.
I think it's good that I do not need to think of her meals arrangement for breakfast and lunch.

別墅

我個印印都係呀, 佢話 14 號開始, 凌晨四點開始到下午六點唔食野, 六點後可以食, 我叫左佢半夜起到身咪食 d 野先, 唉, 佢日頭仲要湊我個女返學, 個書包又重, 成個月都唔知佢點頂.

因為佢已係香港做左兩年, 佢話舊年都無事喎.

別墅

原來印印有d禁k形的行為﹐唔上bk睇都唔知﹐真係嚇死人啦﹐好彩我果個係賓賓唧。

大宅

我都由得佢,一來尊重她的宗教,二來佢唔食都無佢乎(我要返工).
其實她們在印尼仲辛苦,應該捱得住瓜!
(有時自己返工忙得濟,四五點先食第一餐都試過,佢地應該都ok)

(都唔可以話人畸型,各處鄉村各處例麻!)

男爵府

我個印印都係, 由明天開始, 一天光就唔可以食野直至下午6點, 維持一個月, 我都係要返工, 都無佢辦法, 咪買定多d蛋糕仔&麵包, 等佢半夜或下午6點可以即刻食野lor.

佢仲話11月14日係佢地新年, 要求朝早6點就出去, 要去拜神, 我都批淮. 算啦, 一年一次, 不過係咪印印特別多依d野?
賓賓有無?

民房

好彩你
MsWo.. :-D

大宅

O下....浸日個印印都無食lunch wor....唔知係咪因為o甘呢, 請問係由幾多號至幾多號架?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

由聽日(15號)至下個月14號。為期一個月。但係每年的日子都唔同,因為今年11月14日係印尼新年lor。他們的新年係11個月一次。我朋友講因為印尼人懶,所以連定新年日子都11個月一次!!

洋房

我個印印都係15日朝早開始唔食, 我都係認為應該尊重佢個宗教, 但講明, 如果我地見到佢唔舒服或湊唔到bb, 佢就一定要停囉, 而新年好似係11月15日喎, 因為我印尼d同事咁講咋, 佢地每年新年日子都唔同, 係根據番Muslim o既舊曆嚟計o既, 但見到有d媽咪話係14日, 都唔知點可以求證 ?-(

伯爵府

我個印印都係一樣, 由15日明早開始唔食吾飲, 佢話由朝早既0400am to 1600pm, 我都講明, 如果吾掂就要cancel.

複式洋房

我印印都係係佢臨睡前先同我講,由15/10至14/11每天6:00am - 6:00pm不吃東西,不飲水,我都叫她早點起身吃早餐. 最衰咁遲先知有呢個topic,不過個個時間都唔同,唔知邊個時間至啱. 希望佢崖得住,如果唔係我都要迫佢食嘢.
Hei媽

洋房

我個印印剛剛攞張齋介時間表給我看, 由明天開始唔食得lunch, 連水都唔飲得,為期一個月, 好彩我個小朋友有10歲, 如果要佢揍bb就真係驚佢頂唔順, 反應都會慢d啦. 以前我請開賓姐都唔駛煩呢樣果樣. 佢地唔食豬, 我呀媽唔食牛, 有時連想買甚麼餸個頭都大埋, 真係好煩.

首頁

尾頁

跳至