自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

Giant 發表於 17-11-8 11:02
有時真係唔明,點解成日有 ftm 強調佢哋係 "犧牲" 同 "大壓力" 嘅呢? 唔通 wm 因為有返工,所以就冇嘢犧牲? ...

雖然我係ftm,但真係明白wm嘅苦況。對我來講,乜mum都好,真係上心就一定辛苦加大壓力。ftm係屋企湊仔都求奇,家務又未必做,咁辛苦極係有限。同樣道理,wm行出屋企門口就山唔理細路,甚至將照顧小朋友嘅責任完全外判,咁都會輕鬆好多。所以辛苦就一定,個差別就只在個媽媽揹左幾多責任係身。

伯爵府

回覆樓主

其實ftm同wm一樣辛苦,做得阿媽邊有可能唔辛苦。

但我覺得如果要我攤大手板先問到老公拎錢嘅話我一定唔會做ftm,情願返工。有擔帶嘅男人應該係自動自覺覺得自己要照顧屋企心甘情願咁比錢我先係架麻

男爵府

WM ...好可憐
公司老闆不體諒, 話你不全心對公司, 請假...
公司同事假人, 西人...
老公不體諒, 話你掛住公司D 野..咁上心做咩.
小朋友比人湊冇左親子時間, 小左見證佢成長, 佢早上哭住話MAMI 唔好返工..陪住我.. 或電話話好掛住MAMI 快D 返來...

所以真係唔好話WM 唔辛苦!!

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

[email protected] 發表於 17-11-7 21:28
我有時頂唔順會等c6返到黎,我夜媽媽落街坐下,去七仔買支甜筒食,講緊凌晨2,3點
...

呢個時間攰到淨係想瞓
第二朝六點幾又要整早餐比大女

大宅

回覆樓主

我自己覺得,真係各有各辛苦,無得比較,我以前做野,放工番到屋企,都冇精神,一樣要照顧屋企,(只不過難聽講句,做少左幾次沖奶,喂奶,換片,沖涼等呢啲工作)易加做左ftm,就一樣要早起身,照顧bb日常野,屋企野,佢扭計大叫大喊時,點哄都唔掂,自己都試過激氣到喊,有時都會覺得冇晒自由時間,好累,唯有都係等老公番來同佢呻下,佢又肯幫下手,咁先舒服d大家加油!有咩上來bk呻下都可以當發洩

侯爵府

IloveJJ 發表於 17-11-8 07:49
我無發洩喺個仔身上喎!如果你認為鬧同打同罰係等於發洩既話,咁祝你早日「敗兒」!
...

打多啲就的,你個仔真係好易教,努力啲打!

子爵府

做FTM,人地就話唔洗做好舒服,細路好多錢要洗,老公比多1蚊都唔肯,已經淨係買必需品,真係窮到褲穿load,屋其問題得自己面對,試過阿囡入醫院3日,都係得我一個照顧,3日加埋訓唔夠5個鐘,個男人一句話要返工唔可以無精神,咁仲可以點呀。
到做WM,屋其D野都係得你1個做,個男人又嚴你攞錢少返屋其,放假個男人可以訓成日,掃個地就個個話好男人,我做到成隻積,D人淨係識話我又老又殘。
人地話做女人好辛苦,我話做阿媽先係最苦。

禁止訪問

大宅

Giant 發表於 17-11-8 10:37
我諗重點係男方認唔認同女方嘅觀點啫,如果佢嘅睇法跟妳唔一致,甚至背道而馳,"犧牲",就只係女方一雙情願 ...

其實大家都認同不能交予工人湊,但又苦無自己人幫手湊,唯有當是自己的職責,當然ftm辛苦困身的背後大人和小朋友都有得著既

男爵府

tobytang 發表於 17-11-7 20:06
上網買野老公可能拒絕付款
小朋友瞓左上下網比較難,最好係趁呢段時間做家務,準備晚餐既野
老公放假都唔 ...

C6咁態庫值得同佢生3個小朋友

大宅

hhz 發表於 17-11-8 11:09

雖然我係ftm,但真係明白wm嘅苦況。對我來講,乜mum都好,真係上 ...

同意!

公爵府

tobytang 發表於 17-11-7 20:06
上網買野老公可能拒絕付款
小朋友瞓左上下網比較難,最好係趁呢段時間做家務,準備晚餐既野
老公放假都唔 ...

我係wm 應該會辛苦過你
但已成過去 我d寶貝大個喇

唔好理d人咩唔好生咁多個
既成事實就向前望
點辛苦都會捱過 加油

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

莎拉公主 發表於 17-11-7 19:52
湊住小朋友再做屋企野,煮飯
最慘係無地方讓我地既情緒發洩。。
大家認唔認同?

唔使愁,呢度幾好

大宅

happytummy 發表於 17-11-7 22:00
其實working mom又何來放工時間?基本上所有媽媽都係無放工時間架啦
本身諗住生2個 等細嗰個開始返學先再搵工 過左幾個月全職媽嘅生活發覺唔對路 自己唔係憎做屋企野 但真係想返工賺返錢 無賺錢之後連幾百數對鞋都諗好耐唔捨得買... 諗左一排都係想做返野 全職媽我都係做唔黎 決定提早做返野

大宅

happytummy 發表於 17-11-7 22:00
其實working mom又何來放工時間?基本上所有媽媽都係無放工時間架啦

係囉同意
在職媽媽放工,工作放假回家都係要做,唔通一返屋企,自己啲仔女會自動消失咩,返到屋企又係另一份工既開始

遇著仔女有咩頭暈唔舒服,又要硬著頭皮同公司請假

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

莎拉公主 發表於 17-11-7 19:52
湊住小朋友再做屋企野,煮飯
最慘係無地方讓我地既情緒發洩。。
大家認唔認同?

ftm有乜情緒要發洩??
我都做左10幾年ftm
小朋友大,返左學可能重會因功課學業搞到有情緒
但如果重有幼稚園以下,應該完全冇??
可能我得一個,易湊,所以一直都過得唔錯
又或者我以前日 日同仔仔去公園,遊樂場果d,消耗仔仔體力時,自己又relax左??
我覺得日日出下街散下步,個人都會冇咁屈,冇咁情緒

珍珠宮

做個靚太 發表於 17-11-8 08:46
認同,個老公咁衰,其實等於小朋友都唔會有個好爸爸 生咁多做乜。。。
...

明知個老公都唔支持做ftm ,仲堅持做ftm,真係攞苦黎辛。怪得邊個。

大宅

月希 發表於 17-11-8 14:08
ftm有乜情緒要發洩??
我都做左10幾年ftm
小朋友大,返左學可能重會因功課學業搞到有情緒

我啲情緒全部來自我老公。因為佢係一個好麻煩既人。絕對係男常娥。

侯爵府

畀面勳章

babyhowie 發表於 17-11-8 06:57
買嘢都要管?我會……

錢你佢既,但依家好多時唔理,買左先算

侯爵府

畀面勳章

kit-kwok 發表於 17-11-8 06:59
你上網需要買野,你老公會拒絕付款?係咪好貴既o野定無謂野佢會咁做

佢覺得係無謂野就唔會比錢

首頁

尾頁

跳至