興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 23:14 發表

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 ...

Olympus機我唔熟, 不過如果一定要機身防震我會揀sony! 其實Nikon同Canon都好多鏡有防震, 據講鏡頭防震係好過機身防震, 不過講係咁講, 我都好想Nikon出部有機身防震:lol liveview...而家已經係基本規格, 較新型號既機都有.

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-2-26 01:30 發表

Olympus機我唔熟, 不過如果一定要機身防震我會揀sony! 其實Nikon同Canon都好多鏡有防震, 據講鏡頭防震係好過機身防震, 不過講係咁講, 我都好想Nikon出部有機身防震:lol liveview...而家已經係基本規格, 較新型號既 ...

咁即係 Nikon D60 只可用有 MOTOR 的鏡啦, 冇 MOTOR 的就不能用 ??? 從她們的 website 到睇, 點樣睇到這鏡是否有 motor 呢 ? 如果只買 D60 body, 再加那一支鏡, 新手巳經可以玩得好開心呢 ? 因我自己比較 Nikon 多些.

大宅

另外我想問, 我見到有 d 鏡是定焦, 但後面括號 "自動對焦鏡頭", 咁即係 mug 意思呀 ??

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Nikon 的 AF 鏡係無內置摩打
AFS 才是有內置摩打, D60, D40 都可以自動對焦

對焦同變焦係唔同野
對焦 = FOCUS
變焦 = ZOOM

定焦即係固定左焦距 (即係唔可以ZOOM), 但可以AUTO FOCUS

王國會長

王國會長

對, D60 只可用有motor的鏡, 但如果係由頭開始玩而不需要用返D 舊鏡就問題不大.

所有AF-S 鏡都有內置motor, 所以其實有很多選擇, 而且據聞有內置motor的鏡對焦更快/更靜.

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm, 次選
AF-S DX VR NIKKOR 18-105mm.
千萬不要買D60 kit 要那支18-55mm鏡, yahoo 唔少人放返那支鏡出來.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 14:04 發表

咁即係 Nikon D60 只可用有 MOTOR 的鏡啦, 冇 MOTOR 的就不能用 ??? 從她們的 website 到睇, 點樣睇到這鏡是否有 motor 呢 ? 如果只買 D60 body, 再加那一支鏡, 新手巳經可以玩得好開心呢 ? 因我自己比較 Nikon ...

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-26 20:21 發表
對, D60 只可用有motor的鏡, 但如果係由頭開始玩而不需要用返D 舊鏡就問題不大.

所有AF-S 鏡都有內置motor, 所以其實有很多選擇, 而且據聞有內置motor的鏡對焦更快/更靜.

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm ...

點解唔好要支 kit 鏡 ? 如果跟你的意見買你提供的其中一支, 是不是重複咗個 range , 所以不買也罷, 對嗎 ? 另外想影前清後蒙, 你們的意見是 D60 就用唔到個支好平個定焦 50mm f1.8, 咁又應選擇那支定焦鏡來玩呢 !

子爵府

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 23:27 發表

點解唔好要支 kit 鏡 ? 如果跟你的意見買你提供的其中一支, 是不是重複咗個 range , 所以不買也罷, 對嗎 ? 另外想影前清後蒙, 你們的意見是 D60 就用唔到個支好平個定焦 50mm f1.8, 咁又應選擇那支定焦鏡來玩呢 ...
D60 + 50/1.8 無得自動對焦. 低于二千蚊既定焦用係D60上都無得自動對焦. 不過可以等下係新既DX定焦鏡, 35/1.8. 不過唔知幾錢. DX 鏡可能平過二千都唔定.

暫時最平既原廠鏡又可以係D60上有自動對焦應該係50/1.4G, 大約$3900. 雜廠有Sigma 30/1.4, 大約$3000.

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-26 20:21 發表

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm ...

另外我想問, 首選個支個 range 細 d, 但價錢比次選個支個range 長 d 的貴咁多呢 ?

王國會長

王國會長

一來支kit 鏡quality 唔掂, 二來我提議的兩支鏡已cover 左那個焦距.

想影[前清後蒙]叫"淺景深", 要做到就要靠"光圈大" 或 "焦距長". 你可以去google search "淺景深" 應可以找到唔少資料. 50mm (=DX 33mm) f1.8 就可以做到大光圈, 用zoom 鏡則要用85mm (=DX 56mm) 以上也可以影到淺景深, 一般50mm 鏡叫標準鏡, 85mm, 105mm 叫人像鏡.

D60 其實都用到個支好平定焦 50mm f1.8, 不過不support auto focus 罷了, 你要手動對焦. Nikon 都出左一支新 AF-S 50mm f1.8, 不過唔知幾錢.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 23:27 發表

點解唔好要支 kit 鏡 ? 如果跟你的意見買你提供的其中一支, 是不是重複咗個 range , 所以不買也罷, 對嗎 ? 另外想影前清後蒙, 你們的意見是 D60 就用唔到個支好平個定焦 50mm f1.8, 咁又應選擇那支定焦鏡來玩呢 ...

王國會長

王國會長

首選個支貴左由16mm 起呀, 鏡頭構造會複雜得多.
(2 片ED鏡片, 3 片非球面鏡 共17片) Vs (1片ED鏡片 , 1 片非球面鏡 共15片), 鏡片愈多愈貴.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 23:46 發表

另外我想問, 首選個支個 range 細 d, 但價錢比次選個支個range 長 d 的貴咁多呢 ?

大宅

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-2-27 00:15 發表
首選個支貴左由16mm 起呀, 鏡頭構造會複雜得多.
(2 片ED鏡片, 3 片非球面鏡 共17片) Vs (1片ED鏡片 , 1 片非球面鏡 共15片), 鏡片愈多愈貴.

明白了, 好清楚, 謝謝 !

不過我選第二支平d + D60 body, 其實價錢同 D80 kit set 差唔多喎, 咁 買 D80 kit set 會唔會好 d 呢 ? 起碼鏡頭有 motor, 咁D80 kit 鏡係咪即係第二支呀 ?

版主

D60 同 D80, 我揀 D80, 始終用到AF 鏡係一大原因

(Nikon 支 AFS 50mm f1.4 要四千蚊, 貴過支 AF 50mm f1.4好多, 夠upgrade 部機有突)

另外, 對焦點, 如果無記錯, 都係 D80 多d, 方便用好多

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chloepapa 於 09-2-27 00:58 發表
D60 同 D80, 我揀 D80, 始終用到AF 鏡係一大原因

(Nikon 支 AFS 50mm f1.4 要四千蚊, 貴過支 AF 50mm f1.4好多, 夠upgrade 部機有突)

另外, 對焦點, 如果無記錯, 都係 D80 多d, 方便用好多 ...

support D80 as well

其實不介意2手, 2手d80 同d60 差不了多少錢....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-2-27 09:17 AM 發表

support D80 as well

其實不介意2手, 2手d80 同d60 差不了多少錢....
如果接受2手, 不如睇埋2手450d,
d80 同450d 既我會揀450d, 一黎新好多, 2黎高iso表現450d 會好d .

大宅

原帖由 KnN 於 09-2-27 09:28 發表
如果接受2手, 不如睇埋2手450d,
d80 同450d 既我會揀450d, 一黎新好多, 2黎高iso表現450d 會好d .

ISO 代表什麼 ?

另外 D80 有 MOTOR, 係咪都可用 MOTOR 的鏡頭 ? 如果可以的話, 咪會重 D 囉. 以前用在菲林機的鏡頭, 現在可以用在數碼單反上嗎 ? 原來我老公有舊鏡.

咁 Canon 單反機是在機上有 motor 定在鏡頭上有 motor ?

版主

ISO 係指感光度
iso set 高d, 快門可以快d / 光圈可以細D

Nikon 鏡頭, AF 係指可自動對焦鏡頭, 不過都要機身有摩打去推動
AF-S 就係鏡頭內置摩打, 唔駛靠機身的摩打去推動對焦
如果Nikon 舊鏡係AF 的, 都可以用在 D80, D90 ,D70, D200, D300, D700, D2.. 呢類機身有摩打的機上, 唔駛手動對焦

Canon 的 EF 鏡頭就全部內置摩打, 唔駛靠機身去推AF

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-2-27 11:21 發表
ISO 係指感光度
iso set 高d, 快門可以快d / 光圈可以細D

Nikon 鏡頭, AF 係指可自動對焦鏡頭, 不過都要機身有摩打去推動
AF-S 就係鏡頭內置摩打, 唔駛靠機身的摩打去推動對焦
如果Nikon 舊鏡係AF 的, 都可以用在 D ...

咁冇摩打鏡頭, 用冇摩打機, 要用手對焦, 對於我地呢 d 全新手的人來說, 咪會浪費時間在對焦到, 有機會影唔到重要時刻.

我在格價網到, 見到 AF 鏡, 有 D 後面括着 "自動對焦鏡頭" 但有些冇, 咁其實係咪一樣呀 ?

Canon 1000D 同 450D 係咪機身都有摩打 ??

講開 LIVE MODE, D60, D80, 1000D & 450D 有冇呀 ?

版主

Nikon, 只要是 AF 鏡頭, 用在 D40, D40X, D60 呢D 以外的機都有自動對焦
AF-S 用在咩NIKON DSLR 都有自動對焦

Canon 機就EF, EF-S 鏡用在咩Canon DSLR 都有自動對焦

如果係手動對焦, 真係唔建議, 尤其影小朋友

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Canon 1000D 同 450D 係咪機身都有摩打 ??

Canon EOS 全部冇機身對焦摩打, 因為Canon 一有EOS 就係用鏡身摩打.

講開 LIVE MODE, D60, D80, 1000D & 450D 有冇呀 ?

呢啲問題係唔係應該自己做吓research 呢?? 去返示廠web site 就有架LA.

大宅

原帖由 clpapa 於 09-2-27 12:50 發表

Canon EOS 全部冇機身對焦摩打, 因為Canon 一有EOS 就係用鏡身摩打.

呢啲問題係唔係應該自己做吓research 呢?? 去 ...

我自己都有上網做 research. 但一些専有名詞同解法有 d 搞唔清. 好似機身有冇 摩打, 我在網上就睇唔到, 都是你們給我意見才知道.

首頁

尾頁

跳至