自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

以下是真人真事,發生在這個現今社會!!
我就是這個主角的叔叔和姨姨的親人!!!!!!!

我叫釗釗,今年兩歲,我很不幸投胎到原本這個家,但我亦很幸運遇到另一家人叔叔和姨姨!他們對我很好對我就像自己的兒子一樣!

由07年3月開始我剛來到這世界,我的父母因為根本不喜歡我,不想見到我而把我交到一個當時很陌生沒有血緣關係的叔叔和姨姨家裹照顧至今,就連我的基本奶粉尿片的生活費在兩年間只給了一個月,打後便沒有再給叔叔和姨姨了,我的父母和[女麻女麻]已經很久沒有找我了。我不明白...為什麼我的父母會不要我,我是否做錯了事?為什麼他們不要我又帶我來這個世界!!!自從我出世後的世界裡..根本沒有爸爸和媽媽!!

本來我跟叔叔和姨姨整家生活得樂也融融,因為他們用真心去照顧我,不計較金錢和耐心地給我的愛,對我就像他們的兒子一樣,一直我也叫他們做爸B媽咪的,但現在我本來擁有的幸福生活將會被狠狠地破壞!

我的親生父母在08年11月竟無情簽紙要放棄我的撫養權,把我交到社署由它們控制我的命運。我的父母根本沒權簽這張紙,他們一直沒有為我做過任何東西,根本沒有負過任何對我的責任!為何他們能夠控制我的命運?

把我放在叔叔姨姨的家後,他們這兩年來一次也沒來探望過我,但他們簽一個名就可把我交到社署破壞我原本的生活,沒負過責任的父母也可簽紙放棄我?那我又可否簽紙放棄他們嗎?這兩個陌生人竟可決定我的一生?

一直當我是家人的叔叔姨姨去過法援署申請做我的監護人!但第一次申請被拒絕,因為法援說那時我的父母還未簽紙說放棄我,他們不放棄地再申請領養我,但結果再次一樣,我不敢想像...原來今次拒絕的原因是因為我的親身父母在簽紙時說過不會將我交給叔叔姨姨照顧!為何我的親生父母不要我,但也不將我交給一直視我如已出的叔叔和姨姨照顧?何解他們要這樣做?是因為想我的一點兒幸福也破壞嗎?是因為叔叔和姨姨認識他們?是因為他們想完完全全的不要我?

現在社署又迫我離開叔叔和姨姨的家,要送我到孤兒院去,政府不是常常都說<<大人的事情盡量不想令小朋友的生活受到改變>>那為什麼現在要我離開這個由出生不久到現在住了兩年的家呢???既然有一個真心地愛我,視我如已出的家,但他們不要我又何解要逼我再次走???我就像一件物件,他們喜歡放我在那兒就在那兒,現在他們嫌我要上幼稚園而麻煩了就把我送給遠遠的陌生人,就因為叔叔和姨姨認識他們,而不願將我交給叔叔和姨姨嗎?他們有想過我的感受嗎...

請問我的父母由我出世至今沒有照顧過我開始,將我交給叔叔姨姨是否屬於一早便遺棄了呢?我很希望可以一直留在這個屬於我的家,有沒有人可以幫助我令我可以留低.......................

大宅

對不起釗釗,我幫不到你,希望你能幸福

男爵府

點解你父母唔要你, 又唔肯比你同叔叔和姨姨做監護人呢?

大宅

搵傳媒幫手,用群眾壓力!不要放棄!

侯爵府

o... so poor baby, 可唔可以叫叔叔 & ee 巡正常途徑去申請領養你呢... 可能暫時會分開, 但日後可再响返埋一齊, 不如揾下區議員幫下忙 or 社署幫忙呢

大宅

叔叔和姨姨一定要爭取到底!
千萬不要放棄釗釗啊!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

已經用正常途徑去申請領養嫁喇....
但政府話領養係唔可以指定要邊一個小朋友.....

原帖由 cubixluk 於 09-2-22 20:27 發表
o... so poor baby, 可唔可以叫叔叔 & ee 巡正常途徑去申請領養你呢... 可能暫時會分開, 但日後可再响返埋一齊, 不如揾下區議員幫下忙 or 社署幫忙呢

男爵府

一定要同你父母傾掂, 將監護人一欄填上叔叔和姨姨先可以繼續一齊住, 如果唔係要依正手續比返孤兒院, 就算你恩人要領養都未必能領養到你....釗釗

假如你父母一路失綜, 我估可同社署商量可否領養, 或登報3日尋人掛...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

就因為佢呀爸呀媽唔想同佢有任何關係呀!!
根本佢呀爸呀媽就理得佢點都好......
總之唔想同佢接觸!!!

但叔叔同ee係認識佢呀爸呀媽.............

依家佢地已經簽左嫁唔要佢喇!!!

唔係人黎嫁!!!!!!!

男爵府

社署就係咁讀死書, 試下不斷寫封信比署長, 證明妳既誠意, 亦證明妳係健康家庭, 有穩定收入....或搵議員問下.

複式洋房

真係好可憐!希望傳媒可以幫幫你!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢親生父母就連佢細個既時候入院都唔黎睇佢...但係醫院一定要父母先可以做野...佢先黎左一陣就走左la

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

複式洋房

回覆 # 的文章

我估係叔叔姨姨代筆
想人幫到佢地「一家」

大宅

試下搵區議員幫手

男爵府

乜野父母嚟㗎:;pppp: bb 好無辜 佢哋已經無選擇出唔出世,而連父母都放棄佢,佢仲係無得選擇邊個係佢既養父母
搵多 d 議員睇吓幫唔幫手,希望釗釗得到快樂童年~~~

禁止訪問

複式洋房

大宅

我有乜野可以幫到你ar?????

男爵府

而家問題係佢生父母唔比叔叔姨姨養!!

首頁
12345...25

尾頁

跳至