自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bonnyye 發表於 17-11-13 13:15
乜咁架? 長知識了!
以前,我在書城買CD/ DVD, 過關好驚架!(我不知被捉,有什麼後果)。

其實,我不知大陸的"正版"是什麼質素。 書城買到的,樣樣衰衰,和"老番"差不多。

大陸的"進口版"比香港更貴。

=======

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hker 發表於 17-11-13 12:59
大陸的書/ CD也不可出口的(到香港也不可)!

可能,國內版,質素根本是差?( CD 肯定比香港的差 ...
間間店都唔同, 有D係正品, 價錢比書城平, 質量無問題, 試過淘一本特別平, 因我找不到其他店售, 但佢發貨前有提醒過我, 我叫佢照發, 質量真係差, 不過十幾蚊我都有佢, 見佢有良心都無俾差評

子爵府

BK Milk勳章

tansyneko 發表於 17-11-13 13:16
負評佢,賣家會九秒九彈出嚟搵你架啦
已經負評左佢超過12小時了, 佢都無反應, 連佢個page都無update到我的負評. 平時會見到雙方已評呢四個字, 但今次只有我已評價, 而佢無評價我, 唔知係咪佢唔accept我的評語就當無事發生過, 簡直當我死!
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

bonnyye 發表於 17-11-13 12:26
有無JM知係淘寶買到假貨既話, 係咪一定要退返去先可以refund? 因為已經寄左去美國, 如果自費寄返大陸運費好 ...

你有冇試過同賣家傾?

通常你有根有據,都可以講得嘅

琥珀宮

bonnyye 發表於 17-11-13 13:23
已經負評左佢超過12小時了, 佢都無反應, 連佢個page都無update到我的負評. 平時會見到雙方已評呢四個字, 但 ...
因為佢未評你,所以評語唔會出,對方確實奸

水晶宮

已經負評左佢超過12小時了, 佢都無反應, 連佢個page都無update到我的負評. 平時會見到雙方已評呢四個字, 但 ...

淘寶買正版難度好高、甚至接近街買又何必淘呢、有幾次以為咁好彩、哈、其實都係超高仿、當然都一分錢一分貨啦、我唔信咩原單架、咁多人幾時輪到你

水晶宮

俾多d時間等佢搵你啦

子爵府

BK Milk勳章

JAlove 發表於 17-11-13 13:26
你有冇試過同賣家傾?

通常你有根有據,都可以講得嘅
有呀, 影埋相比佢, 佢都無反應.
update: 係我覆緊你時佢終於搵我(因我開左退款程序), 佢已經退錢比我了, 唔洗退返本書.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 17-11-13 13:28
俾多d時間等佢搵你啦
佢終於搵我, 已經退錢比我了, 唔洗退返本書. 唔該晒你地!

子爵府

BK Milk勳章

belolo 發表於 17-11-13 12:33
叫佢退$,有退款原因揀'不是正品' .如果佢之前聲稱係正貨而賣假嘢淘寶會處理之前試過成功退$
...
update: 成功退錢, 唔洗退返本書. 唔該晒你地!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bonnyye 發表於 17-11-13 12:37
有道理!! 而家即刻去!!
唔好放過的唔正當做野的人士,因會影響其他的人.

子爵府

BK Milk勳章

20150618bb 發表於 17-11-13 13:47
唔好放過的唔正當做野的人士,因會影響其他的人.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dicky826 發表於 17-11-13 12:27
淘寶你要預買假野架喎
又唔好講,好多大牌子都在大陸生產好多年喇,成日都重信美國人士拍的電影重有條長鞭在頭後面

珍珠宮

hker 發表於 17-11-13 12:59
大陸的書/ CD也不可出口的(到香港也不可)!

可能,國內版,質素根本是差?( CD 肯定比香港的差 ...

國內正版正當書怎麼會不給帶回香港?
早年我經常從國內書城買書,抬回港的。
近年網購方便了,才改在噹噹網購買,集運回港。

男爵府

回覆樓主:

sorry, 又會有人信大陸有真貨

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

平平常常 發表於 17-11-13 14:02

國內正版正當書怎麼會不給帶回香港?

係囉,日日咁多香港人去書城行街買書,我都買過唔少,過關時從來冇驚過。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係阿嘛...書都有假...

子爵府

BK Milk勳章

funghon 發表於 17-11-13 14:12
sorry, 又會有人信大陸有真貨

不如你教我去邊度買而又一定係真貨又肯寄去美國, 唔該晒!

子爵府

BK Milk勳章

kkpretty 發表於 17-11-13 14:16
唔係阿嘛...書都有假...
書有假唔出奇, 出奇在佢用正價賣假書.

大宅

20150618bb 發表於 17-11-13 13:53
又唔好講,好多大牌子都在大陸生產好多年喇,成日都重信美國人士拍的電影重有條長鞭在頭後面 ...
你唔買中國車?

首頁

尾頁

跳至