嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB而家3奶2固,想佢3pm果餐轉固,大家多數整咩食呢?
回覆 ellafriends213 的帖子

Hello ellafriends213 ,媽媽可以揀方便/ 即食嘅下午茶俾BB,例如芝士三文治、乳酪+水果、麥皮+水果、栗米蓉/粒等,都係健康有益嘅食物。一般各正餐(早、午、晚)可以為1歲BB提供主要營養來源,奶只是均衡飲食其中一部份,每日飲360-480ML 奶就OK。BB開始食爛飯未呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-15 17:55
回覆 ellafriends213 的帖子

Hello ellafriends213 ,媽媽可以揀方便/ 即食嘅下午茶俾BB,例如芝士三文治 ...

謝謝建議呀!會好好參考吓
BB都開始食少少爛飯,或者好杰o既粥,有時食貝殼粉或bb麵條。
另外想問問,如果俾bb食三文治,d麵包係咪自己整好d, 定坊間o既白麵包都ok?
ellafriends213 發表於 17-11-18 10:22
謝謝建議呀!會好好參考吓
BB都開始食少少爛飯,或者好杰o既粥,有時食貝殼粉或bb麵條。
另外想問 ...

媽媽俾BB交替食唔同嘅穀類食物好好呀可以根據BB吞嚥能力,試下較細的可以拎住食嘅食物,剁碎瓜、菜、肉、粉、麵、撕碎嘅麵包,自己整/出外買白麵包或者全麥麵包都ok,攝取更多元化營養,媽媽俾BB食唔同質感既食物,唔好將食物切/剪得太碎,對佢口腔肌肉發展都有幫助胃口仲會D添。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-11-20 15:57
媽媽俾BB交替食唔同嘅穀類食物好好呀可以根據BB吞嚥能力,試下較細的可以拎住食嘅食物,剁碎瓜、菜 ...

謝謝詳細的建議!會好好參考
ellafriends213 發表於 17-11-23 23:38
謝謝詳細的建議!會好好參考
想BB腸胃好,仲要建立BB飲水習慣呀

大宅

ellafriends213 發表於 17-11-14 10:03
BB而家3奶2固,想佢3pm果餐轉固,大家多數整咩食呢?

蘋果蓉,粥仔會用養生機煲,部機會將米磨碎就變米糊,可以做不同口味

首頁

尾頁

跳至