自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

成日都聽到話呢樣果樣有激素,我自己就中意買放養雞蛋,原因係我覺得d雞四周走,應該少d病啦,常理推論d蛋應該好d ge!(個人黎講都出於人道立場)

而其實一般蛋係籠困住,行都冇得行,好挾窄,所以好易病,所以一定要打乜打物。

所以我喺屋企負責買蛋一定會買free range放養蛋/organic有機雞蛋...

我有時見要$40-50/6隻
但有隻瑞典出ge就around $26/6隻
你就咁睇,可能覺得貴過$1/1隻咁多倍,但我當你日日食
買5次$26/6隻,都只係百幾蚊,日日食ge野點解唔選擇健康d好d呢,一個月只係百幾蚊,睇個病都唔止呢個數啦!

另外牛奶其實都係一樣,睇你常唔常飲,如果唔要求鮮奶,有機奶/話明冇激素都係$20 up都有,如果要鮮奶,可能要around $50,但我覺得都值得。

反而肉類就相對地貴,不過健康關係,都係食少d!

男爵府

回覆樓主

一向都係

大宅

vvvir 發表於 17-11-15 10:10
一向都係
我d frd話我好富貴wor..但其實我唔買貴袋,寧願投資喺皮膚同健康...
我都唔會同呀媽講d蛋咁貴的,不過佢地話食得出個黃香d

男爵府

但係其實有冇考慮過冇左激素,抗生素去抵抗外來環境既侵害,D 禽畜用咩黎抗病...又或者唔用抗生素,用左第二D 野去代替.

男爵府

bemybride 發表於 17-11-15 10:05
成日都聽到話呢樣果樣有激素,我自己就中意買放養雞蛋,原因係我覺得d雞四周走,應該少d病啦,常理推論d蛋 ...
夜晚返屋企人度食,冇得控制;
但係個女日日帶飯,我盡量都買有機\無激素食材,佢一個食唔使得好多錢,如果全家一日三餐就好甘

水晶宮

回覆 bemybride 的帖子

其實呢, 我旦就唔係成日食, 我買本地農場雞旦, 反而肉我就一定買無激素, 無荷爾蒙既... 不過你話係咪健康D, 我只從病後就唔會再咁講, 我自會講我會安心D囉.

大宅

lambxx 發表於 17-11-15 10:28
但係其實有冇考慮過冇左激素,抗生素去抵抗外來環境既侵害,D 禽畜用咩黎抗病...又或者唔用抗生素,用左第二D ...
隻雞好地地喺個草度行,我suppose係冇咁易病,病左都會好返架嘛,無端端做咩要打咁多野呢
如果係咁,即係d肉有激素抗生素好過冇ge肉?
有機雞蛋d雞冇打賀爾蒙同抗生素. 一定生產喺冇毒,冇化學農藥同肥料ge地ge

大宅

luvkaka 發表於 17-11-15 10:35
回覆 bemybride 的帖子

其實呢, 我旦就唔係成日食, 我買本地農場雞旦, 反而肉我就一定買無激素, 無荷爾蒙 ...
我最驚食到...病食抗生素都唔work!

大宅

rovictnadia 發表於 17-11-15 10:34
夜晚返屋企人度食,冇得控制;
但係個女日日帶飯,我盡量都買有機\無激素食材,佢一個食唔使得好多錢,如果 ...
我媽買有機菜囉會,我覺得間唔中食都afford倒ge~

水晶宮

bemybride 發表於 17-11-15 10:39
我最驚食到...病食抗生素都唔work!
咁好難講啦, 都係安心至上。

la_source    發表於 17-11-15 10:59

男爵府

成日都聽到話呢樣果樣有激素,我自己就中意買放養雞蛋,原因係我覺得d雞四周走,應該少d病啦,常理推論d蛋 ...

請問您講講個d奶係邊度買,謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

瑞典個隻百佳有冇得買?
可否影張相睇下?
thx

男爵府

回覆樓主:

我買美國蛋,係咪都有激素呢?

公爵府

能力範圍許可的,都係食得健康好d
我都買寫無激素的蛋,不過只係cp蛋,無咁貴

parrot1208    發表於 17-11-15 12:38
parrot1208    發表於 17-11-15 12:37

男爵府

研究下以下文字....

科學家警告說,為促進動物生長和預防疾病而常規使用抗生素是導致抗藥性強的超級細菌產生的原因之一。而合理使用抗生素、防止濫用抗生素,是預防超級細菌流行的最重要手段。

延伸閱讀:

為什麼不讓動物用「人用抗生素」?

是為了避免人體產生耐藥性。 抗生素,又叫抗菌藥。

抗生素是偉大的發明,拯救了無數的生命。但是濫用抗生素卻會讓細菌產生耐藥性,將來再想用相應的抗生素治病時,就會沒有效果。 如果一種抗生素在動物和人身上都使用了,細菌在動物身上進化出的耐藥性,就有可能會影響到人,讓人也產生耐藥性。 為了降低耐藥性的產生,各國制定政策法規時,都要求儘可能將「人用抗生素」和「獸用抗生素」分開。只是在實際中出於成本、易用性、安全性等各方面的考慮,這兩類抗生素的使用還是可能有些交叉。

沒有用抗生素的肉,未必是好肉

在動物養殖過程中使用抗生素,最主要的目的是預防動物生病。

由於我們對肉類的需求越來越大,所以要用更為先進的「集中養殖」模式。但高密度的集中養殖,很容易導致傳染性的動物疾病傳播開,甚至會造成動物大量死亡,帶來巨大的經濟損失。 而人如果吃了生病的動物肉,也可能會感染疾病。 人不可能總是健康,動物也難免會生病。所以,在現代養殖中,使用抗生素是必要措施。所謂的「完全不含抗生素」的肉、蛋、奶,幾乎是不存在的,也不一定更安全。

如果完全不用抗生素,動物生病了沒有及時治療而病死,這樣的肉你吃嗎? 合理使用抗生素,保證了養殖動物的健康生長,也就等於保障了人類的食品安全。 抗生素殘留真正的危害在於耐藥性 「抗生素殘留」聽起來就挺嚇人的,但是如果有較多的抗生素殘留,真正威脅我們的並不是殘留的抗生素本身,而是抗生素的耐藥性。

抗生素耐藥性最直接的表現就是現有抗生素無法起作用。

過去的 90 多年,抗生素成為治療很多疾病的良藥,很多疾病只要使用一點抗生素就可以治好。但濫用抗生素導致細菌產生耐藥性,現有的抗生素就無法殺滅,直接後果就是對於細菌感染無藥可用。 想像一下:如果抗生素真的全部失效,傷口佈滿細菌難以癒合,那麼一個小小的闌尾手術可能就會致命。 比起肉禽里的抗生素殘留,真正應該警惕的是治療疾病時的抗生素濫用問題。 如果真的擔心抗生素問題,先提高自己的認識,規範合理地使用抗生素類藥物,千萬不要濫用。

合理使用時,抗生素殘留不可怕 用過抗生素的動物,肉中確實會有抗生素殘留。 但只要按照安全標準要求使用、並嚴格遵守休藥期的規定,抗生素的殘留量並不足以威脅人類健康。 抗生素不是想怎麼用就怎麼用的。世界各國為了保證抗生素的使用安全,都有嚴格的限制標準。 我國對於批准作為獸藥使用的抗菌藥,也有自己的規定: 用前嚴格審批:所有的抗生素在批准使用前,都要履行嚴格的審批手續,必須完成相關的藥學、安全性和藥效試驗,並經過嚴格的評價和審查後方予批准生產、使用。使用必須規範:所謂規範使用,是指使用的獸用抗生素產品,必須是經國家獸醫行政管理部門批准的,並嚴格按產品標籤和說明書使用,包括:使用動物對象、適應症、用法和用量、休藥期等。

大宅

me920 發表於 17-11-15 10:43
瑞典個隻百佳有冇得買?
可否影張相睇下?
thx
我唔識喺度貼圖呀,個名叫Kronagg Sweden Organic Eggs,google下會有圖了,百佳有,其實唔一定呢個brand ge~邊隻特價抵咪買邊隻

大宅

kvvvcheung 發表於 17-11-15 10:43
請問您講講個d奶係邊度買,謝謝
最common daioni百佳都有,唔貴的,不過唔係鮮奶

大宅

trenycebaby 發表於 17-11-15 10:45
我買美國蛋,係咪都有激素呢?
我唔知ar,不過我唔中意美國野,因為本身個政府都鼓勵佢地用農藥

大宅

bkfans123 發表於 17-11-15 10:45
能力範圍許可的,都係食得健康好d
我都買寫無激素的蛋,不過只係cp蛋,無咁貴
...
cp蛋我都曾經買過,原來都冇激素~nice

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

貴既野係咪代表一定冇激素抗生素?

首頁
12345...10

尾頁

跳至