自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

我阿姐好好,好caring,平時唔舒服去睇醫生,屋企有事遲到早退,大肚時每次產檢都係講聲就ok,從無要我請假,連老闆都好好,大住肚試過打風落雨叫我唔好返工,落波叫我唔好同人迫,在家休息。臨放產假俾定心丸我,話返嚟想穩定又得,想上位仲大把機會。結果放完產假第二個月升左我職。意想不到。
當時餵人奶,本來打算每日落商場泵,點知復工第一日,阿姐拿拿聲搵人幫我block定嚟緊幾個月嘅房,等我舒舒服服泵。我地一齊出差,開會中途佢知我夠鐘泵奶,會趕我去泵,怕我谷奶痛。
所以我成日都話,我事業有少少成續,家庭manage到,餵人奶可餵到仔兩歲,都係多得我阿姐。

伯爵府

糯米米糍 發表於 17-11-15 19:50
我阿姐好好,好caring,平時唔舒服去睇醫生,屋企有事遲到早退,大肚時每次產檢都係講聲就ok,從無要我請假 ...

真係好好丫

子爵府

外國人比較好,會關心和尊重下屬,sick leave 後返工會問你點呀。
好像去食飯,會先問你想食乜,送禮物大手筆。最鐘意送俾你時講 you deserve it

最討厭香港人公司,當你妹仔使到你盡,連放工都要幫佢做私人野。
派利事差d要下跪講謝主隆恩

公爵府

回覆樓主

跟過個法國老闆,超好人,平時工作上輕輕鬆鬆,做好自己工作就得,工餘可自由活動。節日又會安排節目,year end 請我地去旅行,最記得我生日佢仲送左扎花比我

而家個亞姐都好好,平易近人,冇擺老細款,我生BB又送禮物比我,有事要遲到早退都好體諒。

總括而言,跟外國人/ 竹星老闆係好啲。香港老闆⋯ 怕怕

公爵府

evip 發表於 17-11-15 11:21
想講,d老闆會用粗口鬧人,但因為我個人好斯文,所以我冇被粗口問候(似乎其他人都盡量在我面前收收口)

...

諗起我第二份工個老闆,係我遇到唯一好既香港老闆。佢平時鬧佢啲(emoji)都講粗口,但對我就好斯文。平日做野都錫住我,粗重野全部唔駛我做。唯一唔好係隔離team 個鬼仔想比我試做新野,但佢話幫佢要搬搬抬抬,唔比我去試。
我記得我resign嗰日佢第一句問「你搵到新工喇?」我話唔係,佢好緊張咁話「係咪亞邊個蝦你?」咁梗係唔係啦,但佢咁諗我好窩心,佢都話我做呢個位係嘥左,出去都好,仲話通知期內要見工都冇問題,提早走都得,就我方便。最感動係,last day 同佢講拜拜時佢仲封左封利是比我 我走佢都對我咁好,真係好感動。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

milk323 發表於 17-11-16 02:28
諗起我第二份工個老闆,係我遇到唯一好既香港老闆。佢平時鬧佢啲(emoji)都講粗口,但對我就好斯文。平日做 ...

遇到好老闆真是幸福的事

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

上次岩岩有左 我同老細講有左 佢恭喜我之餘仲同我講係時候 review 加人工

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實大多數係雙向的,你應該是個好員工。當然不是必然,好多老闆都好mean. 我公司有個同事因老公有cancer, 她已放了幾個月無薪假倍老公。但長遠不是辦法,所以老闆終於請左個temp返嚟。我意思係我老闆都幾好

伯爵府

馬明嫂 發表於 17-11-15 10:35
看完隔離Post 都心感有個好老闆真係為佢跳火圈都無問題

我都慶幸有個好老闆(老闆外國人 唔係香港 ...

做野上無話特別好,唔會管我理我總之攪掂就ok,係最近我買左樓有同佢提過下錢既問題,佢即講有咩就出聲,一佰幾十萬唔係問題,慢慢還比佢,果刻有感動,人地有錢人地事無必要借你,但佢比我感覺真心想幫我

伯爵府

fatping 發表於 17-11-16 19:11
做野上無話特別好,唔會管我理我總之攪掂就ok,係最近我買左樓有同佢提過下錢既問題,佢即講有咩就出聲,一 ...

認同 同事曾經話 做老闆都係開句口Tum你咁開心 但我覺得 佢無必要關心你 所以可能咁 我個人好易滿足

伯爵府

馬明嫂 發表於 17-11-16 19:37
認同 同事曾經話 做老闆都係開句口Tum你咁開心 但我覺得 佢無必要關心你 所以可能咁 我個人好易滿足:happ ...

佢後來堅開張票比我,只係我勉強攪得掂廢時煩借左攪到關係變左質,所以無要到,要講清楚我老闆係女人

首頁

尾頁

跳至