自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我租左元朗一間平房一年,岩岩11月17日到期,但我16號已經搬左,直接今日我問業主幾時還按金,佢話還匙先退,但條原裝匙一直佢都冇俾我地,條匙都係我地自己配既,佢好堅持要我還鎖鑰,佢仲試過幾次自己開門入我地到。
跟住又話扣6000要翻新間屋,我地花左既地方都已經補好最多係俾上油錢,仲要只係一間一百尺唔夠既細房,其他地方都好正常,跟住問問下話6000原來係佢成間屋翻新,話還原哂俾佢,真係火都黎 租完屋要租客成間屋裝修俾佢?! 仲要過份到話要清潔間屋 扔垃圾 清左2日 要扣2400 ,我就一袋黑膠袋垃圾,一個細狗籠,一個ikea膠布衣櫃 ,業主而家租完屋俾人唔洗清做清潔既? 唔等7日我準備叫佢小額見

珍珠宮

gaga009525 發表於 17-11-23 07:50
我租左元朗一間平房一年,岩岩11月17日到期,但我16號已經搬左,直接今日我問業主幾時還按金,佢話還匙先退 ...

前者都支持你嘅
但最後,請問你係咪留左垃圾喺單位要人清理?
應該吉屋來吉屋去喎
咁佢charge你都正常嘅~

子爵府

回覆樓主

唔知墻身有幾花,而你都覺得需要再油油,甘6000都差唔多啦,係貴左d,不過宜家請人搞都好難請。

你d垃圾當然需要自己清啦,唔理多少,交吉係正常做法。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

還屋交匙係正常做法,你有無同業主溝通過交吉前驗樓?條匙你留黎都無用,佢咁想要你咪俾佢囉
至於垃圾,無丟晒就走,係蝕章了

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

清垃圾係貴架!

珍珠宮

我租左元朗一間平房一年,岩岩11月17日到期,但我16號已經搬左,直接今日我問業主幾時還按金,佢話還匙先退 ...

業主冇俾原裝匙,你點自己配?

大宅

回覆樓主:

正常你當日收左幾多條匙, 退租時就要交返幾多條
油油價錢可以傾
清家居傢俬垃圾係好貴, 要搵車車去堆田區

象牙宮

吉屋租出。
租客吉屋退給業主。
有錢在業主手, 自然要扣你。

租屋, 不該自己買家具的。買了, 也得搬走。

每次搬, 每次買家具, 花錢不值得。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

鎖匙一向就算自己配都要交還業主架喎。 如果租客俾錢就唔洗還, 咁你用自己錢換錢, 個業主永世唔洗再入屋啦。

垃圾唔清, 俾人claim錢好正常。 你就咁講都知幾件大野啦, 要幫你抬個櫃去垃圾房, 唔洗用力架? 掉轉人地租屋俾你時, 整幾件野俾你嘆, 點睇?

牆呢, 就唔知你有幾花。 不評論。不過油呢, 通常都要配色。 如果無配返色, 求其油幾處應該仲樣衰過唔油。

大宅

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

世界屈機租客

男爵府

回覆樓主

你屈機啲

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

你屈機啲喎
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

回覆樓主:

你自己都有唔啱,好好傾下啦。

上小額你估唔使時間咩。

水晶宮

回覆樓主

你下次知道要清垃圾la...............

之前我租個單位比人,係新屋,2年後變小強大聯盟,地下其中一忽,比小朋友整到花哂,我好後悔冇扣佢任何按金,我以後租比人,一定要在租約寫明交吉時,狀態要一樣,否則收清潔費和扣按金。其實做業主唔係咁過㽼㗎!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

1.鎖匙即使自已配退租時都要交還
2.油油如果你真係整都花晒,業主扣錢油過好正常
3. 人地吉屋比你,你應吉屋交還, 你搬走垃圾都唔清係你問題

水晶宮

我租左元朗一間平房一年,岩岩11月17日到期,但我16號已經搬左,直接今日我問業主幾時還按金,佢話還匙先退,但條原裝匙一直佢都冇俾我地,條匙都係我地自己配既 ((即係當日業主係借條KEY叫妳去配?? )),佢好堅持要我還鎖鑰,佢仲試過幾次自己開門入我地到。(( 因乜事開門入妳度?? 妳有冇報警?? ))
跟住又話扣6000要翻新間屋,我地花左既地方都已經補好最多係俾上油錢,仲要只係一間一百尺唔夠既細房 (( 劏房?? )),其他地方都好正常,跟住問問下話6000原來係佢成間屋翻新 (( 即係點?? )),話還原哂俾佢,真係火都黎 租完屋要租客成間屋裝修俾佢?! 仲要過份到話要清潔間屋 扔垃圾 清左2日 要扣2400 ,我就一袋黑膠袋垃圾,一個細狗籠,一個ikea膠布衣櫃 (( UP 咩?? 即係以上嘅野妳就咁留左喺屋就鬆人?? )),業主而家租完屋俾人唔洗清做清潔既? 唔等7日我準備叫佢小額見 (( 如果傾唔掂...就唯有小額囉 !! ))

公爵府

回覆樓主:

呢啲野最好交匙時同時check 埋樓交收埋按金,事後先睇樓,扣幾多真係任你業主講。

我上次退租都有留底野,但我事先全部問準晒業主邊啲可以留,邊啲要拆走。業主好好,最後清晒場啲垃圾(都好幾袋)話會叫裝修佬城我掉。自然捐損耗全部冇扣我錢,話晒住左7年;我都好合作提返佢邊啲位有問題,叫佢一次過叫裝修佬整埋。最後佢只係咁易扣左我遲左幾日交吉錢$1500,即場傾好一手交匙一手交錢,大家開心。

複式洋房

mocha20150323 發表於 17-11-23 08:22
唔知墻身有幾花,而你都覺得需要再油油,甘6000都差唔多啦,係貴左d,不過宜家請人搞都好難請。

你d垃圾當 ...

我地已經整好牆身 油哂油俾佢啦

琥珀宮

垃圾當然要自己掉,其他就要同業主講清楚

侯爵府

畀面勳章

gaga009525 發表於 17-11-23 13:04
我地已經整好牆身 油哂油俾佢啦

你同業主似乎一直有恩怨。
Nice to meet you!

首頁
12345...7

尾頁

跳至