自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

令我諗到周柏豪首歌

作詞:陳詠謙 作曲:陳考威 (SpingWo)
逐漸逐漸被粉碎
城內每個報攤 已經有人列隊
被社會抄家 再被網絡凌辱
群眾不需審判 判死他有罪
然後 你用最毒那字句 讓他永不超生
卸下責任 繼續你人生

平台有呼聲叫他跳下來 連隨有道德判官趕過來
人人也歡呼拍手湊熱鬧 說他死不足惜 再不可忍耐
絕望裡的他看不見未來 墮下那刻聽見一千句活該
你看著爛肉 說他死不悔改
你不准他悔改

自問犯下甚麼錯
淪落到要處斬 撲熄世人怒火
還有一堆恥笑 大眾在娛樂
面對他的死相 笑得很磊落
然後 你尚要逐句逐句 讓他永不超生
卸下責任 泯滅你良心

平台有呼聲叫他跳下來 連隨有道德判官趕過來
人人也歡呼拍手湊熱鬧 說他死不足惜 再不可忍耐
你看著爛肉 說他死不悔改

平台有呼聲叫他跳下來 同場有道德判官的主宰
人人也歡呼拍手湊熱鬧 說他死不足惜 如預計之內
你看著地獄 說他死不悔改
你已經將他割開 叫他怎麼悔改?

老實說我對軒仔受到欺凌都好憤慨
但係我都覺得唔應該由我地去判定個兩位小朋友係咪有錯
雖然如果佢地真係有做
我可能都唔能夠好寬宏大量咁無條件接納佢地
但罪不至此!

不過 一切都係大人嘅錯!
不論係管教佢地嘅家長,處理呢件事嘅校長老師,岀黎指責受害者嘅家長,都係害左呢三位小朋友嘅人,責無旁貸

侯爵府

豬吉 發表於 17-11-25 19:10
而家人地父母有逼到果兩隻野跳樓咩?
係高登起底
我覺得果兩隻野都唔知比人起左底啦

咪係

軒媽追究既係學校,但小畜生之母喺記招控訴軒仔整爛佢仔粉彩,意圖偷間尺,何嘗唔係公審?

男爵府

414928 發表於 17-11-24 22:39
好人衰人各自有把尺,自己又憑什麼去評論別人是好是壞?既然唔支持網絡公審,咁開post叫人評論起底者是好人 ...

子爵府

lavender_baby 發表於 17-11-25 19:08
咁如果有日係你個女欺凌人哋呢?人哋父母唔接受你道歉或任何賠償,誓要逼到你女跳樓為止,對家父母仲要話 ...
點解可以調轉晒黎講?軒媽追究學校,唔係迫你個女跳樓,反而係你開記招屈受害者在先,點都唔係軒媽迫你跳樓

男爵府

回覆樓主:

其實你地應該去高登問起人底係好人定壞人,因為嗰度先係始作俑者,正義既媽媽們,應該將呢d咁正面既信息傳送去高登,亦都要比佢地知媽媽們既不滿,咁起底者咪會收斂兼知道你地谴责緊佢地,咁先有用吖嘛。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

做錯事的小朋友,好應該同軒仔講句“對唔住”。這是最基本要做的!
唔好話小一細只得七歲乜唔識 做錯事、要承認,從細細嗰已經要教。

子爵府

2018復活節勳章

KittyMelody1 發表於 17-11-24 23:17
你又有資格批評人地 嗎???公審人前,問問自己有無資格先啦。。。。。我就無啦。。。 ...

世事都被你睇穿

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

首先我唔認同開名,但見到事實因為呢張圖睇到係學校真係有隱瞞事件的真偽,之前口口聲報告又係話無證據無人見到乜乜乜咁,亦無認真處理先搞到今日滿城風雨 除左受害小朋友受欺凌,佢父母亦一樣被校方的一個平台被眾家長欺凌,反指家暴,要佢還學校清白,而家輪到兩位小朋友被開名,淪為網上欺凌。。。沒完沒了,一切都係學校處理不當的後果 最大責任唔係學校,就係學校

子爵府

nownowma 發表於 17-11-26 08:26
首先我唔認同開名,但見到事實因為呢張圖睇到係學校真係有隱瞞事件的真偽,之前口口聲報告又係話無證據無人 ...

呢份好似係軒媽提供的"口供紙",不是學校調查的

我覺唔認同要公開小朋友的名字,我見到有些媽媽叫果2位做小畜生,覺得有些過份
學校的處理方法係肯定有問題的

琥珀宮

Danny3101 發表於 17-11-24 17:41
這些人, 是否好人?

學校為左校譽可以話冇事發生過,家長為左維護細路可以癲倒黑白,咁呢d都係好人嗎?咁細個做錯事受罰好正常,唔使受罰仲有大把人撐係咩世界?做錯事嘅後果除左受罰,仲可能係未知嘅後果,呢d全部係撐佢嘅大人一手造成。
點解人地要起佢底?就係因為佢地仲未受到應有嘅懲罰,比人起底等其他人知佢有做過,呢個係其中一個懲罰。
正如犯左法坐監嘅人報紙都會出晒佢全名,等其他人有所警惕,呢個都係佢其中一個懲罰。
予其怨人起底,不如怨個細路嘅父母同學校老師同校長。

男爵府

回覆樓主

只可以講,大義凜然既說話,
只有局外人先講得出
針唔吉到肉你唔知痛
如果你既小朋友咁樣被虐待,
學校唔查反而指鹿為馬,
仲開批鬥大會反被他人指你家暴
一串串既事大家會點處理?
我冇咁大愛,見到有人幫我出氣,我一定會心涼

水晶宮

coolnestea 發表於 17-11-25 08:29
不應該公開欺凌小朋友名字,他們只有7歲。更不認同任何欺凌。
父母,老師可教他們正確價值觀,讓他們走回正 ...

不如你主動敎他們回正軋啦。

侯爵府

nicolebean 發表於 17-11-26 11:22
只可以講,大義凜然既說話,
只有局外人先講得出
針唔吉到肉你唔知痛

同意

我都冇咁大愛

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

414928 發表於 17-11-24 22:39
好人衰人各自有把尺,自己又憑什麼去評論別人是好是壞?既然唔支持網絡公審,咁開post叫人評論起底者是好人 ...

講得好好
總有離別的時候

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

淨係知學校處理得極差

其他難有結論

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chowqv 發表於 17-11-25 08:37
何止佢地間學校,連辦學團體都俾人歧視中…

有乜奇怪,因為比較嚴重的兩單事件,(基真同呢一單)都係中華基督教會開辦的,所以難免令人擔心(emoji)

伯爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至