論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人終于都黎了,但係麽都晤識講,麽都晤識聼,英文,廣東話,普通話,麽都晤識,點算?please help
me.有無字典買啊?

珍珠宮

邊個星球黎架! 咁點溝通? 以後2年點過? 送返比agent啦! 咁既質數都出得境!
agl 該用戶已被刪除

大宅

之前話佢識小小廣東話,我先請佢,點知麽都晤識聼。

水晶宮

你地冇電話INTERVIEW的嗎...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

我知有DAGENT 好衰,話無電話INTERVIEW,而且就算比視像你睇,佢都可能照稿讀
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

原帖由 sze0203 於 09-2-25 10:25 發表
我知有DAGENT 好衰,話無電話INTERVIEW,而且就算比視像你睇,佢都可能照稿讀

但係視像可以問佢問題, 係個 agent 唔知既, 咁佢無得照稿讀架?~

複式洋房

就算比你有tel.con.都無用啦, 佢隔離有人教佢講架.

如果係印既, 你試下用呢個web啦, 我姐姐話translate得唔係好岩(not 100%), 但好過溝通唔到丫.

印尼文翻譯 ~ http://www.toggletext.com/main.cgi?page=translation

男爵府

lokyimybaby,

my thai maid also close to 晤識講 + 晤識聼 (but I know this before I decided to hire her)... so, i used body language ar... and used online translation on every instruction...... she couldn't distinquish the cantonese of 'today', 'tomorrow', 'yesterday', 'tonight', 'last night', 'tomorrow's night'.....etc.......... then I made some 'flash' cards in Thai and Chinese... whenever I said that, I show her the flash card and told her to repeat ....... it's like teaching my 2-year.. haha.. of course my 2-year is smarter~

now, she is better la. If your maid is willing to learn (treasure your job offer)... she should pick up as soon as she can .....But if you don't have the time to spend double of the time in one instruction.............. better send her back to agent as a lot of addition 'lo hey' things would happen.

原帖由 lokyimybaby 於 09-2-25 09:54 發表
工人終于都黎了,但係麽都晤識講,麽都晤識聼,英文,廣東話,普通話,麽都晤識,點算?please help
me.有無字典買啊?

別墅

原帖由 lokyimybaby 於 09-2-25 10:20 發表
之前話佢識小小廣東話,我先請佢,點知麽都晤識聼。

唉. 唔通只係識, 早晨, 唔該, 多謝?咁就叫識?
我成日都覺得d agent 有時都好鬼求其.
你之前有無睇過工人interview 的video ?証明佢真係識講識聽?
去番個agent到投訴啦, 叫佢換人.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 lokyimybaby 於 09-2-25 09:54 發表
me.有無字買啊?
仲字乜X典。。Better grab it to the agent and ask for replacemtn, or else it will juz drive you insane in the coming 2 years.

大宅

thx.
原帖由 eshiro 於 09-2-25 11:59 發表
lokyimybaby,

my thai maid also close to 晤識講 + 晤識聼 (but I know this before I decided to hire her)... so, i used body language ar... and used online translation on every instruction...... she co ...

大宅

thx
原帖由 barbaraS 於 09-2-25 10:43 發表
就算比你有tel.con.都無用啦, 佢隔離有人教佢講架.

如果係印既, 你試下用呢個web啦, 我姐姐話translate得唔係好岩(not 100%), 但好過溝通唔到丫.

印尼文翻譯 ~ http://www.toggletext.com/main.cgi?page=translati ...

水晶宮

我請果間...工人資料上的電話是屋企電話...不過我請的是BUN...不知YAN是否也全是屋企電話...我請果陣...拎左工人資料話考慮...其實自己夜晚九點幾打電話去同工人傾...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

我都好明白你的苦況,因我都試過,又話在星加坡做過,又話用英文溝通,就連牛(cow)都唔知係mud。最後要我老公兩手扮牛角扮埋牛先得,終於我等唔切佢學語言,19日便send佢返老家。仲同個agent爭取到攞番d手續費tim!(理由係貨不對辦)

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 daphane 於 09-2-25 15:00 發表
我都好明白你的苦況,因我都試過,又話在星加坡做過,又話用英文溝通,就連牛(cow)都唔知係mud。最後要我老公兩手扮牛角扮埋牛先得,終於我等唔切佢學語言,19日便send佢返老家。仲同個agent爭取到攞番d手續費tim!(理由係貨不對 ...
咁既A盡去邊樹扌昷丫!!!!哩…我就有一個勒!要不要介紹大家開開眼介???:;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔識講唔識聽, 即係零溝通, 咁點做嘢呀?

禁止訪問

洋房

原帖由 daphane 於 09-2-25 15:00 發表
我都好明白你的苦況,因我都試過,又話在星加坡做過,又話用英文溝通,就連牛(cow)都唔知係mud。最後要我老公兩手扮牛角扮埋牛先得,終於我等唔切佢學語言,19日便send佢返老家。仲同個agent爭取到攞番d手續費tim!(理由係貨不對 ...

咁使唔使俾飛機票同賠一個月呀???

洋房

我第一個工人黎果陣都有本書係有中英印註解既書架,我都係o係本書度睇到我要佢做野既中文再指俾佢睇架咋

首頁

尾頁

跳至