自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kckammy 發表於 17-11-27 07:06
我同事去好似要打預防針和。記得呀

上次去私家診所打左甲肝同唔記得咩

有一種(唔記得係咪瘧疾)私家無,要去港口衛生署打,不過原來排期都排好耐,趕唔切最後無打
http://www.travelhealth.gov.hk/tc_chi/destination/countries/india.html

珍珠宮

畀面勳章

最好帶, 否則都要飲入口樽裝水

侯爵府

回覆樓主:

我怕比人侵犯多d

男爵府

19841984 發表於 17-11-27 00:39
下?我只是小薯仔,二個女士去

下!你間公司乜咁嫁 太危險。食物又危險,人生安全又危險,細菌又勁。我朋友去過,佢話食烚蛋,自己去殼既最安全。佢日日係酒店拎定幾隻

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩個女士去咁勇?有D危險,小心呀樓主

禁止訪問

公爵府

打定針先,好似係霍亂同肝炎, 唔係間間都有得打 同埋要提早少少因為有一枝針好似要預早打架, 太遲打既話就要食一個月藥..

去兩個星期, 其實帶唔到咁多水丫... 你帶一大枝去, 然後溝果邊樽裝水飲..

男爵府

回覆樓主

我c6上次去孟買公幹十日,全程早、午、晚都在酒店吃。就算在酒店都不喝有冰或冷飮,盡量飮酒店買的樽裝和罐袋。帶了Deet30以上的防蚊膏,亦帶了薄的短䄂衫。我c6玻璃肚,但完全冇事,但飲太多罐裝飲料肥咗

大宅

回覆樓主

買入口樽裝水~
兩個星期好難帶~

男爵府

回覆樓主

年年都去南部公幹
我帶滿喼樽裝水,去到mix當地 nestle樽裝水
食酒店野,連鎖店,so far都無事

伯爵府

飲樽裝蒸餾水,去餐廳有免費既水都唔好飲,另比錢叫樽裝蒸餾水,我個女6個月大就跟我去啦

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

我去過出差,四日帶左四支一公升

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

19841984 發表於 17-11-27 00:06
去二個星期,第一次去,考慮緊是否需要自備食水,但咪要帶好多?

大郷里,請諒

著男裝唔好化妝,去超市買水都得,小心安全

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

去二個星期,第一次去,考慮緊是否需要自備食水,但咪要帶好多?

大郷里,請諒

我去印度都幾密,有嘢可以問我,上個月先去完,如果你住五星酒店,無需要帶水去,酒店有很多樽裝水,我刷牙洗面直接用水喉水,邊有咁恐怖。

至於零食可以帶,坐長途車可以醫下肚,杯面罐頭之類,多數在落機時有用,一般由香港去印度的飛機都是夜機,去到酒店 check in 都凌晨時份,半夜餐廳唔開就靠呢D。

相片來自 Novotel 和一般 shopping mall, 我去嗰邊去 Pizza Express 飲 lemon soda , 有冰有檸,風險評估跟香港一樣,我照飲。

至於你地全女班,要小心,因為 uber 司機英文麻麻地,有咩爭吵,有男人在一起著數好多。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 07:42
上次去,已經住marriott。當地同事都話,所有生水洗過都唔好食(水果、沙律),佢話本地提就算入到幾高級地 ...

Marriott 應該 ok , 自助餐幾好食。

大宅

大郷里,請諒

外國同事話冲涼都要帶游泳鏡

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我今年年頭去咗10天(德里入、孟買走),主要遊覽西南部,明年年頭會去17天(加爾各答入、海德拉巴走),主要遊覽東南部,我覺得唔使太緊張,小心D就得,就是好似上面的會員回覆講,自己由香港帶一、兩瓶樽裝水去適應下水土,帶水煲煲水,飲有牌子密封樽裝水,不要加冰,不要吃沙律、雪糕等生冷食物,我是參加文化團去的,酒店四、五星級,人身安全不太擔心

印度文化底蘊豐富、深厚,文物、文化遺跡目不睱給,建築或宏偉、或別具特色,讓人神往、回眸,我自己覺得雖然麻煩少少,但值得去

水晶宮

關咩小薯大薯事?

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我老公同事啱啱去完印度返來, 佢話全程飲食都响酒店內, 無事無幹咁返香港。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

I9528 發表於 17-11-27 00:35
其實印度已經有唔同品牌嘅樽裝水,好安全
我去個幾月旅行,都係買樽裝飲品
...

Give me five!

首頁

尾頁

跳至