自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

ivycwl 發表於 17-12-11 17:26
其實只係某人不停講。又唔係幫人

夠有人話有睇資料,但乜資料都提供唔到啦

珊瑚宮

Hehemum 發表於 17-12-11 17:27
不要太過迷信精油,特別小朋友細,有需要就睇醫生

正確態度

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

信主都得救!我堂姐係傳教士,佢有小病唔用精油唔睇醫生,祈禱就會得到舒緩

子爵府

cbeyond 發表於 17-12-8 12:26
分享一個case, 曾有位媽咪搵我, 話自己BB先天不足, 住左幾個月醫院將出院。
就有人同佢講, 叫佢用精油於BB ...

人海戰術好厲害,我最近都發現太多神油傳銷,我都話使用精油真係要小心,我哋用都要問下芳療師意見才用,但神油傳銷就好似毛孔不入去催眠人,講到用神油就好似好普通的事,我越來越心寒,連一些我認為好有學識的朋友都中毒,真心慶幸自己識得位芳療師正確分享,否則可能自己都怕耳仔軟

子爵府

娜娜媽. 發表於 17-12-8 07:46
你都九唔搭八既,樓主問條問題,你都可以衍生無限既陰謀論
睇見你不停咁追撃同精油有關既post(包 ...

其實位jm 係真心為大家著想,真正懂精油使用的人會真心勸導,因為精油可治病也可令人受傷,誤用真的有危險,我不認為他是反傳銷,因為傳銷個案太多人受傷的確好多人是不知道的,人命只有一條,甚至精油中毒會影響器官是一生,講出事實是好事,加上好多真實個案是事實,無需反對別人的勸告

珊瑚宮

Hehemum 發表於 17-12-11 18:56
人海戰術好厲害,我最近都發現太多神油傳銷,我都話使用精油真係要小心,我哋用都要問下芳療師意見才用, ...

梗係, 一堆人去圍你, 扮分享, 我地仔女用得好好, 病痛都少。
你係耳仔軟, 咪中招。
最好野係將錯講到變啱嘛, 有病睇醫生係害左小朋友, 用油要有恆心, 唔理病程繼續用, 痴痴地線

珍珠宮

Hehemum 發表於 17-12-11 19:07
其實位jm 係真心為大家著想,真正懂精油使用的人會真心勸導,因為精油可治病也可令人受傷,誤用真的有危險 ...

我都係咁話~
其實戈位jm都唔係反傳銷,佢針對嘅係盲目推捧精油功效嘅造法,亦都唔希望有人為左支持精油,夾硬用係小朋友身上,用小朋友尼試,我覺得根本係善意嘅分析,如果jm們唔係做傳銷,根本唔需要激動,亦同樣可以用多啲專業或理據去證明,精油係百分百用係小朋友身上係安全,但其實無人敢保證,只係有啲標野成功左嘅會講下話用得,完全唔夠說服力~

珍珠宮

cbeyond 發表於 17-12-11 19:07
梗係, 一堆人去圍你, 扮分享, 我地仔女用得好好, 病痛都少。
你係耳仔軟, 咪中招。
最好野係將錯講到變啱 ...

戈啲就係我講嘅,標野成功,就當左係專業。。。

珊瑚宮

回覆樓主:

有JM講好難有關於用精油治療/方法既資料, 所以見到BK有這類主題會開心。
但大家都無諗過點解這類資料咁難係網上搵到, 因為治療係以人為本, 無standard formula。
咁, 分享用法, 有幾多係真有用, 係安全的, 自己諗吓。
大家會相信連一種常用精油內有幾多種化學成分都唔知既用家, 可以分享精油治療?
若果係, 點解要花錢去讀芳療課程? 點解會有芳療師出現?
呢度好多JM都已經講左太細小朋友不宜用精油, 點解仲有人會覺阻住他人去分享治療, 而唔去探求真相。
呢d所謂分享, 從我踢場開始, 從來未提供過一些有用資料, 亦無真實分析俾大家睇到。
咁既分享, 仲好值得大家學習? 仲值得為佢咁大聲講說話?
呢d係陰謀論, 疑心重? 定係太天真, 網上言論隨便就去相信, 自己認真想一想。

子爵府

人海戰術好厲害,我最近都發現太多神油傳銷,我都話使用精油真係要小心,我哋用都要問下芳療師意見才用, ...

求推介.. 我冇諗過精油醫病.. 不過想揾D市面上可靠既精油放室內DISFFUSER用.. 或去按摩時通淋巴用咋.. 塗向身上既野都係小心為妙..

unless好mild, 我記得好几年前bk hit過avocado oil 同 coconut oil可以護膚, 講到個個都去citysuper買枝avocado油查面.. ... 唔知係咪真係好得呢..

男爵府

回覆樓主:

講實話係三歲咁細嘅小朋友身上用精油,一係無精油專業知識,所以果位姐妹叫樓主多睇資料係好心提醒,另一可能就係扮問意見,實則想慢慢引導大家問佢用咩精油,點用法

珊瑚宮

kimmama 發表於 17-12-14 00:39
求推介.. 我冇諗過精油醫病.. 不過想揾D市面上可靠既精油放室內DISFFUSER用.. 或去按摩時通淋巴用咋.. 塗 ...

精油我就一向唔介紹, 免得俾人當seller。
只係想講, 椰子油呢類油, 唔係精油, 係植物油, 大家要分清楚。
優質植物油護膚效果, 唔會差得過加精油護膚, 我自己懶時, 經常用植物油, 廢事溝精油。當然植物油既品質&邊種油都要選擇。

男爵府

啲人為錢梗話好,開post話動搖唔知繼唔繼續用,其他人一講負面野,就話自己覺得用得好好,又好抵,又話人地吹,咁使乜開post?做show咩。

珊瑚宮

九暈畏 發表於 17-12-14 08:31

有人話每次都見到我反對, 我咪一樣見到d熟口熟面戶口, 一定出現讚的, 都幾激動的, 心中有數啦

伯爵府

我從不信精油。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

九暈畏 發表於 17-12-14 08:31

我係覺得好用。我而家都用緊
我個問題係唔知3歲用唔用好。你覺得我sell咩?一問精油就係sell嘢?

子爵府

cbeyond 發表於 17-12-8 09:07
現在有人唔俾樓主問嗎?佢已經發言。
我亦有發言權, 所以叫人小心。
歐洲係有用精油作為治療, 但上網找清 ...

支持妳!

珊瑚宮

回覆樓主:

copy一位芳療師所寫:

溫馨提示:
幼兒,低過3歲;盡量多使用更溫和的純露,而非精油。
切勿輕視精油嘅濃縮性,記住,普遍的,每一滴精油,平均都=最起碼是十多克原生植物。就是五錢左右...唔係少架。
一般泡杯菊花茶,薄荷茶,我地大人大姐都只用幾克料咋。

p.s. 1錢為3.75克 (維基資料)

子爵府

cbeyond 發表於 17-12-14 18:01
copy一位芳療師所寫:

溫馨提示:

其實對於嬰孩能否用精油,唔同派系有唔同睇法。我係公共圖書館有見過5~6本芳療書專講嬰孩芳療,當中有好多資料可以俾大家自行了解。

其實每個人身體唔同,唔同療法效果出黎無可能一樣,所以一定要自己了解清楚先用,唔好人地講乜就信乜跟住用,出左事就賴人點點點。

利申:我有用傳銷品牌及其他品牌精油,奉勸大家真係唔好人地講乜都信跟住用,要先自己了解自己狀況及用法到底是否適合。唔了解自己狀況就去睇醫生,對症用油。芳療係好博大精深,能夠好好運用,確實對生理及心理都好好。

珊瑚宮

hnh_mami 發表於 17-12-14 18:32
其實對於嬰孩能否用精油,唔同派系有唔同睇法。我係公共圖書館有見過5~6本芳療書專講嬰孩芳療,當中有好多 ...

唔同派別真係有唔同用法, 但3歲以下, 絕大部份係唔建議用精油, 除非你有專業知識就另計。
就算用, 分量係超低的。
唔係話圖書館的書唔啱, 但芳療都與時並進, 有些書資料太舊已經未必適合。
我手上有本精油參考書, 最新版本同舊版已有出入, 要睇, 建議搵最新版本睇。
不過同意, 芳療真係好博大, 要學, 應該會覺得越不足。我記得同位芳療師提過, 我唔望去治療其他人, 搞掂自己已經滿足。 芳療師講左句: 乜你覺得係件容易事嗎?

首頁

尾頁

跳至