心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

好灰,點解我注定收waiting? 要人地放棄的位?

男爵府

畀面勳章

你都可以畀佢做大b架,始終咁細個,大細b係有啲分別,或試多幾間﹗

大宅

Cry_cry 發表於 17-12-7 12:46

我好明白你,心情和你一樣
雖然未收到waiting list信,但見其他大B媽媽話仲諗緊揀邊間,灰爆

複式洋房

回覆樓主

Same here

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

細B幾細呀?其實我估睇表現多,繼續努力。

別墅

o_____o 發表於 17-12-7 17:38

細B10月頭出世。
又唔係12月,做超大B好尷尬,我女又生得高。兩歳兩個月,已經92cm

大宅

o_____o 發表於 17-12-7 17:38

問題係好多時細b表現真係好自然差過大b好多,如果話細b可以做到同大b表現差不多的 我諗千中無一啊

大宅

回覆樓主:

心情同樓主一樣!
點解我要揀d人地揀淨ge
好灰

大宅

Cry_cry 發表於 17-12-7 19:05
細B10月頭出世。
又唔係12月,做超大B好尷尬,我女又生得高。兩歳兩個月,已經92cm
...

我仔同你差不多
10月中
93cm高

大宅

回覆樓主:

3歲去in3歲班
2歲去in2歲班
咁ge香港,正常咩?!

別墅

yancb 發表於 17-12-7 19:42
3歲去in3歲班
2歲去in2歲班
咁ge香港,正常咩?!

我都唔明白,點解咁細個人,好似注定左佢係比人地差,系失敗者!但佢只不過遲左D出世,發展無咁好,D學校就拒諸門外!幼稚園都係教育下一代的地方,點解現實咁殘酷?攪到個個都話做超大B?咁係咪以後叫D人9至12月,小朋友唔好出世?9至12月無意思嗎?耶穌都12月出世,咁點解無學校體恤下D細B?仲有成年先返學

男爵府

Cry_cry 發表於 17-12-7 22:53
我都唔明白,點解咁細個人,好似注定左佢係比人地差,系失敗者!但佢只不過遲左D出世,發展無咁好,D學校 ...
唔好咁失望,只要簡好邊間waiting 就waiting,
我b下年讀書,我本身都係以為自己無所謂,去interview都係睇佢地自己玩無壓力,基本都唔肯同人講野,但我b係四月出世,我估都有d著數,有d小朋友細d的家長都真係waiting. 真係唔關表現事

別墅

ccgirlcc 發表於 17-12-8 05:01
唔好咁失望,只要簡好邊間waiting 就waiting,
我b下年讀書,我本身都係以為自己無所謂,去interview都係睇 ...

佢哋除左睇表現,仲會排小朋友幾月出世先派offer。我已經係是但㨂最近D學校,唔好再講名校了,都幾間普普通通的幼稚園唔收,話waiting。你唔知佢waiting內裡究竟排第幾,會不會一早已經rejected。真的很無奈,細b的往往只可以讀D無人報既學校。
我interview 的時候,前面媽媽話個女4月出世,都話差不多姐!結果人地真的收佢都唔收我個女,仲要係識人,結果有am offer LO!

男爵府

Cry_cry 發表於 17-12-8 07:46
佢哋除左睇表現,仲會排小朋友幾月出世先派offer。我已經係是但㨂最近D學校,唔好再講名校了,都幾間普普 ...
我有朋友大b,interview唔好但間間都收,我呢家明係有著數,

別墅

ccgirlcc 發表於 17-12-8 21:23
我有朋友大b,interview唔好但間間都收,我呢家明係有著數,

好灰,剛剛又收一封reject letter

伯爵府

Cry_cry 發表於 17-12-7 12:46

調返轉,如果你係大b,但学校收好多細b,大家又会点諗?

別墅

yaubb2014 發表於 17-12-8 23:13
調返轉,如果你係大b,但学校收好多細b,大家又会点諗?

我唔覺得有咩問題,你覺得有問題咩?一間學校實有收大細B先可以平衡社會的發展。你覺得全部收曬大B,已經係唔健康既諗法啦!
係咁,好彩小學大抽獎唔分喳!分埋,細B真的無運行?
你覺得學校收曬細B,會有咩問題呢?我反問你?

別墅

Cry_cry 發表於 17-12-8 23:20
我唔覺得有咩問題,你覺得有問題咩?一間學校實有收大細B先可以平衡社會的發展。你覺得全部收曬大B,已經 ...

就係現今的社會,連兩歲都已經要標籤!之所以點解咁多學生自殺,每逢9月開學就幾單自殺新聞,唔該你地反省一下,小朋友只是咁細,已經承受咁大既壓力,只有差的幼稚園收,這就是所謂的香港羅!

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

男爵府

回覆 Cry_cry 的帖子

但差的學校重會有人讀,唔係就關門大吉。我女個年都重有雙非,明知難入,我全攻新校,幼稚園到小學都係新,無mug 人選,自動變小班。一路讀d 人話學校行政雜亂,一路由27 人 drop 到20 人,但無損我的堅持。最後學校又變得popular. 所以人棄我取,是沒問題的。

首頁

尾頁

跳至