婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

洋房

我自己做法:

1. 細過自己既親人(細佬妹, 堂/表弟妹)結左婚洗唔洗派?自己親細佬妹照派,其他結左婚就唔派

2. 大過自己既親人(家姐阿哥, 堂/表兄姐)未結婚洗唔洗派?未結就要派

3. 老公未結婚時新年都會派一封利是比下屬, 而家結左婚應該派幾多封?2封

4. 各自派比自己未結婚既朋友應該派幾多封?2封

男爵府

回覆樓主

我两公婆就未結婚既全部都派2封(除非佢講明唔收)
老公返工全公司下屬都係2封(上司唔派)
離左婚唔派

大宅

明白, 唔該晒

男爵府

回覆樓主

1. 自己/老公親弟妹無論結左婚未都派2封,表親結左婚就唔派

2. 年紀大過自己的表親唔派

3. 公司熟嘅同事2封,唔熟照舊1封

4. 熟朋友未結婚2封

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

1. 自己弟妹,堂/表弟妹,無論結左婚未都派2封,男家老公自己決定。(因為男家嘅長輩,即姑媽,阿伯個啲唔派比所有已婚嘅)

2. 年紀大過自己的所有親戚唔派

3. 公司所有同事一封,不過熟同唔熟內容有別。

4. 熟朋友未結婚2封

複式洋房

回覆樓主

每個屋企吾同既 :
我既就係
1.結吾結婚都派2封
2.未結就派2封 ,結左就等收利是
3公司同事派1封
4.識哂我地2公婆既2封,吾識我老公既1封

男家:

1.未結就派 結左吾派
2.吾派 因為你輩分高過我
3.4.同上面一樣

大宅

仲有想問下, 有朋友話第一年要派雙封, 即係點?

大宅

回覆樓主

親兄弟姊妹結左婚都派2封,其他結左唔派

長輩未結都派,除非佢話唔收(我老公有姨收,其實我覺得唔駛,同輩表哥表姐我覺得就要)

下屬派一封,開工利是,熟就2封

朋友2封

我第一次派利是,我幾個同事都話第1年個個都要雙封,包括已婚,但我新年前已離職

大宅

vdici 發表於 17-12-20 01:25

當年都有人咁同我講,係見到識既無論有無結婚都要派雙封,嚇死我,咁咪派好多

已刪除用户

回覆樓主:

已刪除用户

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己係咁:

1. 細過自己既親人(細佬妹, 堂/表弟妹)結左婚洗唔洗派?
我同老公唔派,但我媽咪鄉例係細佬妹結唔結咗婚都照派。

2. 大過自己既親人(家姐阿哥, 堂/表兄姐)未結婚洗唔洗派?
未婚照派,不過有D唔收,話唔好意思。

3. 老公未結婚時新年都會派一封利是比下屬, 而家結左婚應該派幾多封?
第一年派就雙封,之後變番一封。

4. 各自派比自己未結婚既朋友應該派幾多封?
一樣,第一年就雙封,之後就一封,不過如果識晒我地兩公婆咁就雙封(最好都係一齊見至雙封,費事派重覆)。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

派雙封既意思即係本身應該派2封就派4封??
咁咪要好多利是封? 如果照派2封但每封銀碼大d得唔得?

伯爵府

回覆樓主:

1. 細過自己既親人(細佬妹, 堂/表弟妹)結左婚洗唔洗派?基本唔洗

2. 大過自己既親人(家姐阿哥, 堂/表兄姐)未結婚洗唔洗派?不用

3. 老公未結婚時新年都會派一封利是比下屬, 而家結左婚應該派幾多封?單封,如果好熟識你才諗諗,不過一事同人費事第二年忘記

4. 各自派比自己未結婚既朋友應該派幾多封?單封,小朋友雙封

伯爵府

vdici 發表於 17-12-20 03:38
咁咪要好多利是封? 如果照派2封但每封銀碼大d得唔得? ...

雙封意思是一封是妳比另一封是妳老公比
咁咪要好多利是封?
係要預備
如果照派2封但每封銀碼大d得唔得?
封多小跟關係分配,至親正常大封d❨雙封妳也可$100/$50,又可兩封一樣,但要記住明年一樣或多d❩, 其他姨媽姑姐仔女最低消費雙封廿蚊,公司朋友單封都係廿蚊,其實看你平時點收,如果妳收開不是這銀碼,就不可最低消費,如果你老公是上司看他職位身份封幾多佢決定,在大公司好高級也只是廿蚊,但也有1k, 自己計數,要預唱錢同利是封,每個人生活圈不同,第一年唱多d, 新年飲茶熟酒樓,管理員也要排啦!第一年一定會鬆手左

別墅

回覆樓主:

咁如果新婚第一年,同老公同部門又要點派?要一人雙封定兩人單封?(emoji)(emoji)謝謝解答

侯爵府

問外人冇用架.....最好跟返你自己屋企規矩去做囉.....如果長輩級有派比已婚後輩...而你又有收到....你咪派囉....冇收到咪唔派囉.....每個家庭唔同

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

1,2唔派
3,4派兩封

男爵府

vdici 發表於 17-12-20 01:25

雙封=一封老公,一封老婆
但有人係老公派两封,老婆派两封
而我認識既人好少會咁做,多數是但一方派雙封

首頁

尾頁

跳至