想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位姐妹,
我琴日預約左2018-1-18初診,有無姐妹會呢段時間去初診呀?(2018-1-2更新: 我排初診後補位: 提早至2018-1-4初診)

我琴晚收到朋友的好消息,令失去信心的我,回覆好大信心。

結婚4年,浸腳,針灸,食中藥等等,男女的身體都健康,就是沒有懷孕。政府醫生只講左一個說法“全球10%的夫妻身體好正常,就是會無BB”。 我在政府2017年1月開始看不育科,2018-1-2去威爾斯聽IVF講座,之後先可以看醫生,政府先開始排IVF果條袋,要成3年幾。醫生說如果排廣華,要4年幾。

政府醫生開了IUI的醫生紙,我2018年1月開始可以做,但身邊朋友做過,仲要做三次,都不中,因為成功率是20%。3次政府的IUI大概總費用是2-3萬,成功率低。而台灣IVF,成功率45-65%,每次費用約4-6萬,大部分人是1,2次都成功。昨晚聽完我朋友好消息,亦和老公商量後,就覺得直接去台灣IVF。

1. 不做香港IUI,做台灣IVF。
因為同一個時間段,怕做IUI後,不成功,好傷身。因為IVF成功率高,不能再浪費年紀去做不同的方法

2. 點解成4年,先去做IVF
因為現在香港,沒有父乾的夫妻,剛剛結婚時,夫婦好努力工作,解決租屋,衣食住行,好難存到錢。夫婦慢慢生活好了,開始存到小小錢。考慮做IVF,都要衡量D積蓄分配。今次做IVF,拿了50%積蓄去做。30%積儲做BB的準備。20%應付突發日常生活。雖然生活沒有好富貴,所有人工剛剛夠用,但係做IVF,都要想清楚BB的衣食住行。

真係好希望好希望成功,因為積蓄只夠2次IVF,如果不成功,只能重新再存2年積蓄。不過不想去想象失敗。只希望成功成功。。。。

大宅

回覆樓主

雖然我自己都係台灣做ivf, 但我想講其實無想像中咁高成功率,加上著床左亦未必可以活產。

如果錢係一個重要考慮因素,可以考慮睇下有無更平既選擇。雖然個個講到台灣做會平香港好多,但我自己計過晒酒店機票加診金,又無想像中咁平。

你話check過晒無問題,係咪check左免疫,礙血等等?雖然話所有野正常都可能無,但check晒都個求個安心

大宅

kevama 發表於 17-12-20 14:12
雖然我自己都係台灣做ivf, 但我想講其實無想像中咁高成功率,加上著床左亦未必可以活產。

如果錢係一個重 ...

我早你小小。book 左1月13日

複式洋房

回覆樓主

我早你一日17/1號去
打算會自己去驗埋免疫
諗緊做唔做埋pgs

我地一齊成為狗年媽媽加油

別墅

我10/1去回疹,17/1左右去植入

複式洋房

如果錢係一個重 ...

Agree!並不是三四萬攪掂,計計埋埋六七萬不止

大宅

我係1月3日初診

大宅

我打算3, 4月會去初疹呀..而家努力做緊research

禁止訪問

大宅

Louisho1990 發表於 17-12-28 01:35
我3/1回診
你幾點啊

大宅

上網睇深圳武警醫院都幾好,其實深圳 IVF 是否平過台灣呢?台灣起碼都要6萬,深圳4萬左右

禁止訪問

複式洋房

如果錢係一個重 ...

冇錯,成功率遠遠比想像中低.
我也是在台灣IVF的,今天,我雖然成功了,但過程絕對艱辛.
因為我係每月儲卵的,埋單計數,我用了三十萬.(連老公與我的機票/住宿)

公爵府

firefly217 發表於 17-12-20 12:29
各位姐妹,
我琴日預約左2018-1-18初診,有無姐妹會呢段時間去初診呀?

加油,咩方法都好,緣份一到bb 自然會來

公爵府

回覆樓主

我自己2012年結婚,2013年先開始造人仔
去到2015年做iui都無結果就諗下去台灣做ivf
當是比自己最後一個機會,唔得就收工
2016年中就去做了,過程都順利
抽得7粒,6粒成功分裂
放兩胎鮮胎,好幸運一次成功得龍鳳
我兩個朋友都是知道我一次成功左
又計較去做,一個放左胎唔成功,另一個就得左
希望你都可以成為幸福的一個

別墅

lovedogdog_bb 發表於 17-12-26 20:22
Agree!並不是三四萬攪掂,計計埋埋六七萬不止

嘩!我真係以為3至4萬就可以 ……
我而家好忐忑,剛剛驗左几樣野,其中一樣係老公精子少得好離譜,醫生話唯一只能做ivf ……
結婚,買樓都未回血,我而家已經係高齡,但目前既積蓄只能afford 一次ivf , 我真係有少少前路茫茫既感覺,唉

複式洋房

MMCOOC 發表於 17-12-30 21:52
嘩!我真係以為3至4萬就可以 ……
我而家好忐忑,剛剛驗左几樣野,其中一樣係老公精子少得好離譜,醫生話 ...

我都係高齡呀⋯⋯都係瑋醫師,雖然瑋沒叫我驗咁多野,不過我有自己驗晒所有及免疫!

民房

Me too. I'll have my first appointment on 18 Jan too. I am not sure if I shall arrive in Taiwan on 17 Jan night or 18 Jan morning. It depends on the time of the appointment upon the hospital's advice. I have tried IVF twice in HK Sanatorium Hospital (embryo transfer for 3rd times) but they all failed. My husband and I have decided to try Taiwan as recommended by our Chinese doctor.

民房

回覆 firefly217 的帖子

Me too. First appointment on 18 Jan

別墅

2024勳章

祝福樓主一擊即中!
我而家都煩惱緊..一齊加油!

首頁

尾頁

跳至