自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

收唔收隨你,最重要有溝通,一開始講明夾錢定免費

男爵府

angiehouse 發表於 17-12-21 17:52
有無朋友主動同你講話夾錢,如果有不如同佢傾下点夾,由佢出面同其他朋友提議,甘你就吾洗吾好意思
...

朋友話到時主動帶頭話夾返、佢話唔想有人「老馮」咁!唔知到時點

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我剛去完一個聖誕party, 冇俾錢,不過我地大家朋友都係咁,邊個提出host 就佢地負責,大家家境都係差不多唔駛計來計去,今次佢既下次我既咁。

如果一開始冇講要收錢,我唔會收了,你而家咁叫朋友當面俾你好尷尬,好似焗人地要俾錢你咁,私下收好了,下次想收一定要在搞既一刻已經plan定,邀請人來時講埋

侯爵府

回覆樓主:

自己開個party請大家嚟一齊玩,當然係自己搞掂,唔會收$

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hinabb23 發表於 17-12-21 17:11
我自己話搞、當時十個人咁上下!諗住出晒!

之後阿a話叫埋b,又叫埋c變左2x個

咁我會叫大家夾錢,有冇開group? 係group 講清楚大約每個family 幾錢,話要預budget買野,睇下佢地講咩。

我可能唔太好客,親戚好友我唔會計,但一般朋友我都唔太想招呼,仲要出晒錢,我真心唔想。
自己去人屋企都會預夾錢,人地話唔洗都會買下飲品,甜品上去。

男爵府

hinabb23 發表於 17-12-22 03:33
朋友話到時主動帶頭話夾返、佢話唔想有人「老馮」咁!唔知到時點
...
咁你旨意佢幫你開聲only. 你又唔好意思,其實夾錢係好平常唔使煩,你會有group, 叫佢地買重野,講明買乜,提佢地kkeep返單,到時share返,大家就有準備要夾,呢d大型我都會夾錢,如果幾個好朋友黎食就唔會收

男爵府

回覆樓主:

我次次都冇收錢,不過都幾所以今年提議每個家庭帶一樣食物,我只煮5-6樣野加飲品甜品。

珍珠宮

hinabb23 發表於 17-12-22 03:33
...

都可以既,到時你比個约數囉,keep就有D監介

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rayrayus 發表於 17-12-22 03:46
我剛去完一個聖誕party, 冇俾錢,不過我地大家朋友都係咁,邊個提出host 就佢地負責,大家家境都係差不多唔 ...

根本同家境冇關係,唔係人人間屋可以 容納20幾30人! 亦都唔係個個鐘意招呼朋友, 一個聖誕可能有幾group朋友來开party, 次次唔收錢點可以呀.

珍珠宮

回覆樓主:

收,就算平時打邊爐都應該收。

wcpcelia    發表於 17-12-22 10:36

水晶宮

回覆樓主:

夾$啦

琥珀宮

hinabb23 發表於 17-12-21 14:56
算我蠢蠢地問⋯⋯⋯聖誕party應否收錢?
黎緊聖誕八個family共25人(包括六至七個小朋友)來我家開party! ...

幾個family 開,有大有細咁多人,若無人提議每個家庭負責買部分食物,一定預夾番錢啦,我覺得應該收

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我哋一定夾錢

琥珀宮

hinabb23 發表於 17-12-21 15:44
無人出聲話幫手!只話有重野買、佢地可以幫忙!

收錢方面、有一個best friend主張收、話到時佢帶頭話收 ...

你有fd識做,主動帶頭話夾錢,就無問題啦,你唔好到時懶客氣話唔洗就得啦,其他人邊有咁厚面皮咁都唔肯拎錢出黎呀!
若真係有人係咁有人叫到都唔比錢,呢d度縮友搵著數,唔值得繼續做朋友,少少錢睇到佢人格。
最好你而家就係個gathering group 問下有無食物提意,你會準備,叫其他唔洗再買野黎,你fd就順便提一下到時大家夾錢啦,咁先少人後君子就最好。

琥珀宮

rayrayus 發表於 17-12-22 03:46
我剛去完一個聖誕party, 冇俾錢,不過我地大家朋友都係咁,邊個提出host 就佢地負責,大家家境都係差不多唔 ...

根本同家境無關!
樓主case唔係固定一班fd 習慣每人出一次果d,咁既情況,其他人邊好意思唔比錢架,做得出真係老馮得離譜

珍珠宮

cakii 發表於 17-12-22 08:22
收,就算平時打邊爐都應該收。

珍珠宮

Jameskey 發表於 17-12-21 19:04
我去呢啲party未試過唔夾錢,就算主人家唔出聲,我地都會主動提出,而且唔計主人家果份,人地出地方又出力 ...

exactly

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 hinabb23 的帖子

我覺得要lor, 人地出地方, 出錢, 整埋野食, 當夾錢出嚟食飯咁啫
冇理由食飯唔比錢ga

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

通常夾返錢。

男爵府

hinabb23 發表於 17-12-21 14:56
算我蠢蠢地問⋯⋯⋯聖誕party應否收錢?
黎緊聖誕八個family共25人(包括六至七個小朋友)來我家開party! ...

我唔會收,覺得洩底就唔好係屋企開

出面book場玩好過,又唔洗自己清潔,又可以大條道理夾錢

首頁
45678...10

尾頁

跳至