自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

長篇大論, 字好多, 見諒見諒~

睇過屯門 元朗 荃灣 青衣 沙田 將運澳 寶琳 九龍灣等等, 單橦樓+居屋+私人樓都睇過, 最後想買樓齡35年居屋XX苑, 現在快將落實時心情好迷惘, 請求各位俾俾意見 !

疑問就係想了解值唔值得用460萬買入實用400呎35年居屋 (XX苑)

爬過好多文,
有人話買補左地價既居屋好唔抵, 因為其他單位可以用綠表價買, 而你就用一個貴既價錢去買, 咁做乜唔去買私人樓呢?
如果買私樓只係現在痛苦將來享受, 而居屋就現在享受將來痛苦, 又指政府將來不知會否有政策影響居屋市場等等.

身邊朋友喺2016年果段時間買咗私人樓,佢地係有屋企人資助首期, 同我情況唔同, 現在就淨係得我打算買啲XX苑既單位, 我知居屋都有分私人參建同政府全資,但按自己budget而睇到既單位總結供樓壓力, 地區問題, 間隔空間等等, 暫時都淨係得某個九龍區居屋岩心水, 請問小妹呢個步署是對還是錯呢?

响第二個討論區度見到呢個分享, 覺得跟自己想法差不多, 但又不知岩定錯…
[窮爸爸, 富爸爸>教路, 自住樓只係消費, 並非投資,
所以諗住, 買居屋住, 供款可以少啲, 餘下多D錢作其他投資, 錢搵錢.
加上, 現在樓價仍然高企, 有機會下跌, 現在買居屋, 如果第時跌, 有機會趁低入番私樓. 並且以較低補地價將居屋出租. 另外, 現在自己供款少, 也令自己安全些]

求解答~ 可以分享你地置業心德嗎? 謝謝各位!

用戶要求終止服務

回覆樓主

我本身鍾情私人屋苑,居屋係好似有啲唔抵,因人哋可以低價錢買,但要睇係咪喺市區,交通,個區物價,買嘢方唔方便,重有治安管理方面,其實好緊要⋯⋯

如果有小朋友,校網....

男爵府

回覆樓主

買樓自住唔駛唸咁多,只要保住份工,攪好每月供款,其他不用太認真。

水晶宮

mushroomm 發表於 17-12-21 15:01

睇過屯門 元朗 荃灣 青衣 沙田 將運澳 寶琳 九龍灣等等, 單橦樓+居屋+私人 ...

有人話買補左地價既居屋好唔抵, 因為其他單位可以用綠表價買 ( 講嗰位都智障嘅, 唔係個個都可以用
綠表買呢 !! ), 而你就用一個貴既價錢去買 ( 咁計埋地價就sure價錢唔同啦 !! ), 咁做乜唔去買私人樓呢? ( 咁實際係460萬買唔到妳覺得OK嘅私樓吖嘛 !! )
如果買私樓只係現在痛苦將來享受, 而居屋就現在享受將來痛苦, 又指政府將來不知會否有政策影響居屋市場等等.

大宅

回覆 pbpk03845784 的帖子

你既回覆好正!我想像到果個 tone 多謝你呀

侯爵府

回覆樓主

如果已經係35年嘅居屋其實都已經冇未補地價嘅單位,機乎全部都補哂,未補嘅都要補左先賣得

我自己都係住補左地價嘅居屋,好處係管理費平,宜家好多居屋升幅都貼緊私樓,主要睇地點,我果間因爲近鐵路所以升幅更加超過同區私樓

460萬可以買到邊度嘅九龍居屋?我好似睇過將軍澳都要5字頭喇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

回覆 lovececing 的帖子

多謝你回覆呀, 呢個係低樓層既單位, 同埋比較殘, 所以業主叫價平啲, 高番少少都貼近500萬

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇過屯門 元朗 荃灣 青衣 沙田 將運澳 寶琳 九龍灣等等, 單橦樓+居屋+私人 ...

明白你的選擇,有budget 未必考慮,但宜家私樓更貴!
公屋都有人買啦!有需要唔想交租就買啦

珍珠宮

回覆樓主

觀塘區?
居屋如果交通方便,呎價同私樓相差不大
藍田鯉安苑我有睇過
個則實用,交通方便
但價錢貼近私樓,咁我倒不如買鄰近麗港城
所以居屋也唔一定平好多
要睇好多因素

大宅

回覆 dlee_ca 的帖子

謝謝你既回覆呀

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

想買就買,唔好諗咁多,我家人上年都係買補地價居屋,我都有份睇樓,唔覺得差,單位見洗,管理費平,係大廈大堂舊左d囉。依家都升左差唔多2球。唔好咁容易俾人影響自己決定

大宅

回覆 ^—^ 的帖子

知道, 謝謝你既分享

子爵府

有人話買補左地價既居屋好唔抵, 因為其他單位可以用綠表價買..而你就用一個貴既價錢去買 .

>> 車~同一道理~私樓買樓花最抵...你而家去買2手樓..用個貴價錢買仲抵唔抵?! 買樓唔係買菜買衫呀, 抵就買就唔使咁煩啦. 買樓睇地段, 睇自身購買力... 比得起私樓引身出黎的管理費...什費就可以GOGOGO. 有市有價就私樓居樓都可入手.

大宅

回覆 小金名 的帖子

又係噃! 好有道理! 多謝你既回覆呀

男爵府

我早兩年幾買左九龍區 35 年樓齡既已補地價居屋 (不過應該唔係樓主睇中果個)

我買完之後樓價就跌, 最多跌過一百萬, 大約跌左兩成, 出面都跌唔到咁多...之後升到依家, 都係比我買入價升左一成左右, 出面升左都唔只一成...

不過同樣價錢, 我買唔到 d 乜, 想買新 d 既私樓可能要買偏遠地區二三百呎細單位, 住得細又冇咁方便的話, 我寧願地點方便 d 住得又大 d (我三個人住 480 呎)

wcpcelia    發表於 17-12-21 17:34

子爵府

回覆樓主

我以前都係自由市場買居屋
買果陣 覺得好唔抵 比綠表貴一倍
唔同既 係供左幾年又升值左 張果層放租埋 仲買多間
(如果用綠表買就做不到了)

子爵府

mushroomm 發表於 17-12-21 15:33
回覆 小金名 的帖子

又係噃! 好有道理! 多謝你既回覆呀我有朋友買左一手新樓, 之後每個月的管理費$2000,配KEY又一定要跟管理處配$250一條. 佢個個月都肉赤... 不過新樓好就抵抗跌價就強過舊居屋(視乎邊區)

我自己都係買左差唔多樓齡居樓, 每個月幾百管理費~可以儲得多點錢. 以我的BUDGET 新樓就買得300呎, 頂多1房. 而家可以2房500呎.... 雖然個殼係舊, 不過起身唔使返到屋係好迫咁. 我都好似你咁睇左好多種類樓, 又抽中過新樓... 最終都係唔想住200-300呎... 所以就要睇下你的取捨了. 以你的購買力想要要升值潛力大, 定400呎了.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

好簡單,做人係要睇餸食飯,唔係睇人地既能力,係睇自己既能力。
自住樓點都唔會賣,居屋/私樓,只係睇自己既能力買就可以了,計啱數就去馬。

珍珠宮

回覆樓主:

已補有好處
唔啱住都可光明正大出租

伯爵府

yurijm 發表於 17-12-21 15:24
觀塘區?
居屋如果交通方便,呎價同私樓相差不大
藍田鯉安苑我有睇過

鯉安苑和麗港城2房無可能$4.6M入手了!
麗港城要6M入門啦

總之: 限米煮限飯,35年稅似舊,但香港地買樓,最值錢始終無 location +location +location.地鐵沿線.校網。講完。

首頁

尾頁

跳至