懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

要提早開刀﹐仲有1個多星期﹐宜家bb只有5磅多﹐點樣可以令bb重磅d﹐好揍d呢?

大宅

我生第一個b又係,仲有一星期開刀,醫生話bb得5磅幾,佢介紹我飲媽媽奶粉,我飲o左一星期,bb出世7磅幾。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

保持輕鬆心情,飲多啲花膠湯和黃豆豬骨湯都有效架

男爵府

環保接龍勳章

係呀? 邊隻媽媽奶粉呀? 難飲嗎?

原帖由 LOVEBB88 於 09-3-2 10:12 發表
我生第一個b又係,仲有一星期開刀,醫生話bb得5磅幾,佢介紹我飲媽媽奶粉,我飲o左一星期,bb出世7磅幾。

男爵府

環保接龍勳章

相中是否你BB呀? 好肥好得意呀? 你有佢時食好多花膠架?
原帖由 天賜晶瑩 於 09-3-2 10:25 發表
保持輕鬆心情,飲多啲花膠湯和黃豆豬骨湯都有效架

子爵府

我想問下, 飲媽媽奶粉, 個媽米會唔會肥埋一份嫁?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Peonylai 於 09-3-2 11:10 發表
相中是否你BB呀? 好肥好得意呀? 你有佢時食好多花膠架?
系啊,相中B系我既頑皮囡啊 ,區碌大脾真系好鬼吸引架,我陀住阿女中期,醫生話阿女屬細B,咁我媽咪同奶奶就經常煲花膠湯和黃豆豬骨湯俾我飲,出世都有近8磅呢

別墅

花膠湯, 雞蛋白, 飯

大宅

原帖由 Peonylai 於 09-3-2 11:08 發表
係呀? 邊隻媽媽奶粉呀? 難飲嗎?

醫生比隻sample我試係安x,初初我都唔習慣飲,但係為o左bb都照飲,飲飲o下都慣。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

男爵府

好媽媽勳章

一星期可重咁多!!

原帖由 LOVEBB88 於 09-3-2 10:12 發表

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我今日去醫院覆診, 醫生見到我個肚就話我細咗d, 不過我兩星期前入院照超聲波個size又ok, 你地有無試過比人話個肚細其實個b一d都唔細?
唔知係咪放咗幾個禮拜假係屋企無食得咁多呢? 不過呢排又真係無咩胃口.

別墅

生之前一個禮拜醫生話bb重5磅12, 叫我食多d肉, 之後生出黎都係5磅12!

男爵府

環保接龍勳章

請問花膠煲什麼可助長胎呢?

洋房

其實長胎既係花膠本身, 所以煲乜都得,
用黎煮送都得, 唔一定係煲湯,
多數都係煲螺呀,雞呀果d, 不過d人話雞燥,
我有時煲豬囉...

一日一隻烚蛋白...
我都係undersize呀...><..

男爵府

環保接龍勳章

Thks for yr advice

別墅

原帖由 leung-baby 於 09-3-2 16:27 發表
我今日去醫院覆診, 醫生見到我個肚就話我細咗d, 不過我兩星期前入院照超聲波個size又ok, 你地有無試過比人話個肚細其實個b一d都唔細?
唔知係咪放咗幾個禮拜假係屋企無食得咁多呢? 不過呢排又真係無咩胃口. ...

我都係咁,去政府檢查,佢話我個肚細一個星期,但第日我去私家照,原來係大一個星期先真,政府唔可信ga!

大宅

我都係政府醫院check話BB size細,個醫生好好refer我照u/s!
前日照完u/s BB真係細左2wk幾(我35wk),除了頭圍只細少少,其它位都比較細,醫生話BB大約有2.14kg,係細碼B,又未至於太細喎!
聽完到而家都擔心緊,都唔知有乜方法幫BB增磅?
我都要試下煲多D花膠湯同食蛋白先!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

食鮮奶燉花膠好長胎架。
原帖由 winnietam 於 09-3-3 20:58 發表
我都係政府醫院check話BB size細,個醫生好好refer我照u/s!
前日照完u/s BB真係細左2wk幾(我35wk),除了頭圍只細少少,其它位都比較細,醫生話BB大約有2.14kg,係細碼B,又未至於太細喎!
聽完到而家都擔心緊,都唔知有乜方法幫BB增磅 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 winnietam 於 09-3-3 20:58 發表
聽完到而家都擔心緊,都唔知有乜方法幫BB增磅 ...

唔駛擔心!我之前個b係超細碼,我到35w時,亞b都唔夠3磅,(因為我嘔得好勁,嘔到生呀!真悽涼!!)之後我早晚各一杯孕婦奶粉(嘔都要夾硬飲),好彩最後亞b出世有5磅,~~但其實最緊要都係要休息多d瞓多d!

別墅

千其唔好俾自己太大壓力, 我仔出世雖然得5磅12, 我第一個月好俾心機湊, 仲要係得我一個人湊咋, 滿月都有9磅的好成績啊

首頁

尾頁

跳至